Христо Стоянов: Ще оцелеем, щом се самоиронизираме и пускаме вицове за коронавируса

Защо да има публика, ако заразим 4 души, не сме ли убийци

Христо Стоянов

Христо Стоянов

Сравнявайки реакциите с чернобилската катастрофа, днес се държим много по-адекватно

 Хората съдят по себе си, не могат да повярват, че някой не лъже и не краде,, казва пред Faktor.bg писателят

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Стоянов, успява ли страната ни да се справи с коронавируса и с паниката, която беше предизвикана? 

- Бойко Борисов е страшно адекватен в момента. Може би, защото е изучавал и гражданска отбрана около пожарната. Сравнявайки реакциите с чернобилската катастрофа, се държим много по-адекватно. Минал съм и през Чернобил, а сега – и през коронавирус. 

- Написахте и коментар за актьора Димитър Маринов. Защо сме свикнали да „боготворим“ хората от чужбина и да ги правим по-специални? 

- Българинът не може да осъзнае, че половината от поклона е надупване. Ние нямаме постижения в киното, каквито има в Холивуд. Лошото е, че се  покланяме на хора, които не са се реализирали първо в България. Ужасяващо е, че чужди емигранти бършат чужди задници, вместо да се погрижат за родители си. 

- Комплекс ли е това, че други живеят в по-богати страни? Кога ще се чувстваме равни с останалите в ЕС? 

- Когато имаме уредена държавност. За съжаление, тези хора отиват на една чужда уредена държавност, но без да полагат сили за контакти. Те щели да се върнат… Но когато някой ти уреди тази държавност, нали пак ние трябва да го направим? 

- Ние можем ли да „уредим“ държавата? 

- Ето, аз обикалям, търча и си продавам книгите. Правя каквото трябва. На 29-и април книгата ми ще бъде представена в парламента, както и част от колекцията ми от картини, която дарявам на Габрово, ако няма коронавирус и забрани. 

- Винаги е имало грип и епидемии, защо обаче светът изпадна в паника? 

- Имало е коронавирус вероятно и преди 100 години. Хората нямат доверие в политиците, въпреки че се действа по-адекватно от Италия. Страх лозе пази. 

- Имаме ли дисциплина и можем ли да преодолеем по адекватен начин китайския грип? 

- Да, видя, се че имаме дисциплина. Спазваме разни препоръки, мият се по-често ръцете, което е много важно. Не знам дали от страх, но не вярвам, но се оказахме подготвена нация. Българинът има обаче следния анекдот: катаджия – Пил ли си? – Да, с китайци, да ти дъхна ли? Това е хубаво, че в подобни моменти българинът започва да се присмива над себе си и е запазил чувството си за хумор. Има и още един виц, навремето са кашляли  в автобуса, за да прикрият пръднята, а сега е обратното… 

- В шоу предаванията нямаше публика заради мерките за сигурност. Водещи и продуценти веднага скочиха срещу мерките и се пошегуваха. Прави ли бяха и до къде е границата на хумора?

- Ако бяха заразени 4 души, няма ли да се чувстваме убийци? Знаете ли, хората не вярват, защото съдят по себе си, когато казват „правителството ни лъже“. Те не могат да повярват, че някой не може да краде, защото самите те имат гузна съвест и не са свикнали да не крадат. Това е страшно, защото изхождаме за управлението от негативите за себе си. Ние сме нация, която обича да краде и не вярва, че управляващите не могат да го направят. 

- От къде идва този синдром и тази предпазливост? 

- Българинът винаги е обичал да се презапасява и да иска да има нещо настрани. Той не се интересува, дали съседът му ще умре от глад, а да натъпче детето си.