Кърт Волкър: Трябва да се тревожим за това, което ще се случи в близките няколко седмици – Путин възстановява чрез война съветската империя

Кърт Волкър

Кърт Волкър

САЩ и НАТО да действат изпреварващо, да предприемат такива стъпки, че да не допуснат военна агресия срещу Украйна в края на зимните студове, прогнозира в интервю за Укрiнформ бившият посланик на САЩ в НАТО и специален представител на американския президент

Интервю на Ярослав Довгопол, Укрiнформ

- Г-н Волкър, САЩ и НАТО настояват диалогът с Русия да продължи на дипломатическо ниво, за да бъде постигната деескалация на напрежението. Колко успешни могат да бъдат тези усилия?

- Смятам, че е нужно много ясно да кажем на руснаците, че това, което правят е неприемливо, че сме готови на диалог и дипломация, че никой не заплашва Русия.
НАТО не е заплаха за Русия. И ние искаме те да уважават върховенството на закона, суверенитета на другите държави в Европа. Затова е важно да бъдат комуникирани тезите ни по дипломатически канали и да бъдем отворени за диалог. 
Но, независимо от всичко, засега всичко се случва така, както го е замислил Путин. Той засилва военното си присъствие, поставя условия на САЩ и НАТО, които той знае, че са неприемливи и осъзнава, че няма да се съгласим на тях.
И така, единствената причина, поради която Путин действа по този начин е да получи отказ от Запада. Той очакваше, че ще му откажат и тогава може да използва този отказ като повод: "Доколкото интересите на Русия в сферата на сигурността са игнорирани, ние нямаме друг избор и трябва да вземем нещата в свои ръце" - мисля, че този сценарий продължава да е актуален.
Мисля, че Путин цинично използва този дипломатически процес за коварния си замисъл. 
Ние на Запад се отнасяме сериозно към дипломацията и проявяваме искрено старание, но аз мисля, че нашите очаквания за резултатите от преговорите с руснаците трябва да бъдат много минималистични.

- Имайки предвид Вашият опит с руснаците, какво развитие на събитията трябва да очакваме след края на трите рунда преговори с тях през тази седмица?

- Преди всичко Путин и Русия ще изразят своето разочарование от това, че техните интереси в областта на сигурността са били игнорирани.
Те ще настояват, че техните условия трябва да бъдат изпълнение.
Мисля, че след това, още следващата седмица може да бъдат положени усилия за продължаване на дискусията. 
Засега нищо не е планирано, но предполагам, че може да се появи нещо като "последен шанс".
И тогава, бих казал, до средата на февруари, Путин ще прибегне до определени действия.

- Какви действия имате предвид?

- Руснаците искат да имат възможността да проведат военна операция върху замръзнала земя и да я завършат преди тя да се размекне.
Така че, те имат "прозорец", в който могат да направят това, което се готвят да направят, а след това да имат възможност да водят преговори.
Аз имам такова очакване и затова призовавам САЩ и НАТО да действат изпреварващо, да предприемат такива стъпки. Сега е времето да бъде помогнато на Украйна, да се провеждат учения, да и се осигури въоръжение.
Именно сега е времето да се въвеждат санкции, докато Русия не изтегли войските си. Ние трябва да направим всичко това днес, да не чакаме Русия да нападне и след това да действаме постфактум.
В крайна сметка нашето желани е да предотвратим ново нападение, а не да чакаме това да се случи.

- Но американската администрация вече заяви, че ще използва санкциите само в случай на нова агресия...

- Това е все пак нещо. Администрацията на САЩ, изглежда, разбира, че трябва да е по-оперативна, по бърза отколкото през 2014 и 2015 година — тогава всичко беше твърде бавно. 
Освен това, трябва да са много по-твърди, отколкото през 2014 или 2015 година.
Изглежда, те са подготвили почвата за бързо прилагане на много тежки санкции. Заявиха, че ще засилят военното присъствие в страните от Източна Европа и ще увеличат помощта за Украйна в сферата на отбраната и сигурността.
Единственото към което бих ги призовал е да го направят веднага, сега, да не чакат.
Вземайки предвид увеличаването на военното присъствие и заплахите от руска страна, правителството е готово да въведе тежките санкции, но в Белия дом се опитват да не допуснат законопроектите за санкциите да са твърде конкретни и да им нареждат какво точно трябва да правят.
И въпреки това, аз смятам, че те биха могли да направят повече и без Конгреса.

- До каква степен, според Вас, ситуацията в Казахстан усложнява играта на Путин на този етап?

- Аз смятам, че случилото се в Казахстан беше неочаквано за Путин. 
Мисля, че просто това му "дойде на ръка" и той съумя много бързо да се възползва от тази ситуация.
Такава възможност Путин, вероятно, не е очаквал, но той беше готов за нея.
Защото освен, че той държи под контрол силовите структури и медиите в Беларус, сега той контролира и силовиците в Казахстан и той получи тази опция относително лесно и евтино.
Всичко, което трябва да направи сега е да стабилизира ситуацията в Казахстан и след това ще може отново да обърне вниманието си към Украйна.
Аз стигнах до извода и скоро писах за това - че президентът Путин е решил, че именно през тази година той иска да възстанови Руската империя.
Доколкото през тази година стават сто години от основаването на Съветския съюз на територията на бившата Руска империя.
И така, с присъединяването към Русия на тези територии — Беларус, части от Украйна, включително Крим, Донбас, както и Северен Казахстан, част от Грузия, част от Молдова — аз смятам, че той се вижда като самодържавен възродител на Руската империя.
Мисля, че той точно това се опитва да направи и това е една от причините, поради която трябва много да се безпокоим.
Така че, трябва да се тревожим за това, което ще се случи в близките няколко седмици.
Превод: Faktor.bg