Мартин Димитров: Пеевски и ДПС показват, че не им пука от „Магнитски“ и „Пандора“, ще бранят докрай модела, който сътвориха

Партията на Доган да каже кого ще подкрепи на балотаж между Лозан Панов и Румен Радев

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Мустафа Карадайъ ще има по-малко гласове на президентския вот, отколкото при депутатските листи

Хубавата новина е, че в момента нищо не се прави по ремонта на МОЧА и всичко започва отначало

Никой не прави стъпки за подобряване на енергетиката, всички чакат парламент и редовно правителство, казва пред Faktor.bg бившият народен представител от Демократична България

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Димитров, ДПС издигат Делян Пеевски отново за депутат, след санкциите по закона „Магнитски“ и разкритията на досиетата „Пандора“, където лъсна негова офшорка. Какъв знак дават Сараите на обществото?

- Знакът, който се дава, е изключително лош, защото „сараите“ казват следното: „Ние няма да се съобразим с двойните международни санкции и ще си браним докрай модела, който сме създали в България с всички сили. Издигането на Делян Пеевски отново за депутат означава точно това – запазване на модела и неговата защита, независимо от всички факти и обстоятелства, които бяха изнесени и от наложените санкции по закона „Магнитски“. ДПС казва, че ще брани своя модел с всички средства и дори няма да се опита да направи имитация на промяна.

- Защо бившият шеф на ДАНС се оказва толкова важен за ДПС и Ахмед Доган?

- Очевидно връзките между Делян Пеевски, ДПС и Ахмед Доган, които най-вероятно са от всякакъв характер, са такива, че всеки е зависим от другия. Така че те очевидно по всички въпроси са заедно. Нещо повече – очевидно тези хора са решили не само да не се откажат от модела, който са създали, а и да работят по същия начин. Те смятат явно, че в България никой не може да им потърси сметка, че винаги ще имат влияние да спират каквито и да са действия на българска територия и ще бъдат вечните ненаказуеми.  

- Но институциите също са пасивни по отношение на Пеевски, потвърждава се поговорката „Всяко чудо за три дни“?

- Факт е, че преди международните разкрития срещу Делян Пеевски нямаше никакви проверки. Всичко, което се предприеме срещу ДПС или Делян Пеевски наистина изглежда като „всяко чудо за три дни“. Това очевидно им дава основание да смятат, че те проблеми в България не могат да имат, каквото и да са направили. Очакват институциите да работят по стария модел, при който никой не може да им потърси сметка. Огромно предизвикателство пред следващото правителство е да покаже, че това не е точно така, че всички българи са равни пред закона и в страната ни той се прилага.

- Важен ли е за Делян Пеевски имунитетът, който ще получи като кандидат-депутат при проверките срещу него?

- Аз не мисля, че Делян Пеевски става депутат толкова заради имунитета, а по-скоро това е знак от страна на ДПС към цялото българско общество. С него иска да покаже, че въобще не се впечатлява от международните санкции, че не му пука и ще продължи по старому, без никой да му потърси отговорност. В момента се демонстрира пред цялото общество, че хора като Делян Пеевски са ненаказуеми. Имунитет се сваля за два дена, ако има кой да го поиска.

- Кандидатирането на Мустафа Карадйъ за президент може ли да се приеме като знак, че ще се разиграва етническата карта? Всъщност за първи път етнически турчин е кандидат за държавен глава на България, досега ДПС винаги са издигали бутафорно българи.

- Подобен елемент има. ДПС на първо място иска чрез подобна кампания да се „преброи“. Освен това, партията опитва да внуши и да демонстрира сила пред обществото, за да запази порочния си модел. Накрая на втория тур на президентските избори от ДПС отново ще кажат: „виждате ли, без нас не може да се избере президент“. Това им е цялата игра. За да бъде успешна тя обаче, е нужна ниска избирателна активност. Т.е., ДПС ще направи всичко възможно, за да има колкото се може по-малко хора, които да упражнят своя вот, за да изглеждат гласовете на партията много на фона на всички останали. Обратното – при висока избирателна активност процентът на ДПС ще изглежда изключително нисък. Затова призовавам българските граждани масово да гласуват, за да не позволяваме на формацията на Доган да заема по-голяма роля, каквато няма да ѝ се даде при висока избирателна активност. Моята прогноза е, че Мустафа Карадайъ ще има по-малко гласове на президентския вот от депутатските листи на ДПС.

- Споделяте ли подозренията на кандидата за президент Лозан Панов, че ДПС и Румен Радев не са в конфликт, а задкулисно играят като скачени съдове?

- На миналите президентски избори ДПС подкрепи Румен Радев. Нека журналистите да попитат Мустафа Карадайъ или политици от партията – за кого биха гласували на евентуален балотаж между Румен Радев и Лозан Панов? Аз си мисля, че ДПС няма да го подкрепи.

- Стана ясно, че по ваша идея евродепутатът Радан Кънев е поискал ЕК да му предостави пътната карта на газопреносната мрежа в България – не е ли абсурдно у нас да я няма?

- Абсурдно е и става въпрос за изключително безобразие. От всичко това не стана голям скандал в България, че договорки между ГЕРБ и Москва се крият от българските граждани. Ако някой друг човек, който е извън партията на Бойко Борисов, направи подобно нещо, ще стане световен скандал. До момента обаче все едно нищо не се е случило. Поисках тази пътна карта от служебния енергиен министър. Той ми обясни, че питал на няколко места, но не е успял да открие пътната карта. На енергийна комисия, по мое предложение, задължихме „Булгартрансгаз“ в двуседмичен срок да я намери. Отново нищо не се случи. На практика, българските възможности се изчерпиха. Не може да не се знае какви ангажименти и проекти са поети от България пред Москва. Няма как да не знаем дали онзи $1 млрд. неустойки, които страната ни пропусна да поиска, има нещо общо с тази пътна карта. Ние дори не знаем дали терминът „Балкански поток“ съществува в нея, или просто е подписвано за едни проекти, а после говорят на гражданите за други. Всички тези въпроси са много тежки. Затова се обърнах към Радан Кънев да поиска от еврокомисаря по енергетика същата тази пътна карта. България е задължена да информира европейската комисия по този проект. Радан Кънев откликна и зададе много сериозен въпрос. В момента чакаме отговор от еврокомисаря по енергетиката.  

- Ще отпусне ли МС на областната управа в София 390 хил. лв. за ремонт на паметника на съветската армия – до къде стигна скандалът?

- Няколко са скандалните неща в случая с МОЧА. От Москва са поискали паметника на Съветската армия за безвъзмездно ползване, заедно със земята под него. Всичко това се е случило в края на 2020 г. Българското общество не е било информирано. Това е тежък въпрос към ГЕРБ – защо подобно „предложение“ е било скрито? Вторият важен въпрос е, че областният управител, който е назначен от ГЕРБ по това време, е написал в официално писмо, че идеята му харесва. Какъв е той, за да взима такива решения и защо парламентът не е бил информиран? На трето място – предвижда се ремонт на МОЧА в размер на 390 000 лв., което е безумен разход. Мястото на този паметник е в музея на социализма. Областният управител има правомощията да одобри подобно предложение и да придвижи процедурата напред. За щастие, тя не зависи само от него, а и от други институции, защото в противен случай можеше вече и да е приключила. Хубавата новина е, че в момента нищо не се прави и всичко започва отначало. От Софийската община зависи вече този паметник да бъде преместен в музея на социализма.

- Зимата ни връхлетя, непрекъснато се говори за наближаваща инфлация, заради високите цени на горивата, какви антиифлационни мерки да активира незабавно служебният кабинет?

- На първо място трябва да бъдат взети мерки на ниво Европейски съюз в посока на нови източници за доставка на природен газ, намаляването на зависимостта то Русия и по-добра свързаност между отделните държави по отношение на „синьото гориво“ и на тока. Нужни са още по-големи хранилища за газ в ЕС. В България трябва да се направя няколко спешни неща. Газовата връзка между страната ни и Гърция е много спешна, защото в края на 2022 г. ще можем да купуваме азербайджанско гориво на по-ниски цени. На второ място – нужен ни е втечнен газ от газопровода „Александруполис“. По-евтиният природен газ намалява цената и на тока. Много важно е управлението на енергетиката да се подобри, защото в най-тежкото положение през лятото част от производствените мощности не работеха. В момента стъпки в тази посока не се правят, а са нужни, но всички чакат нов парламент и правителство.