Милован Дрецун: Военното аташе на България в Сърбия е водило политически разговори в Северно Косово

Милован Дрецун

Милован Дрецун

Българският военен аташе в Сърбия е събирал информация в Северно Косово и е водил политически разговори, казва  екзклузивно в интервю за предаването "Свободна зона" в телевизия Европа  - депутат в сръбския парламент от Сръбската прогресивна партия, председател на парламентарната комисия за Косово":

Милован Дрецун - депутат в сръбския парламент от Сръбската прогресивна партия, председател на парламентарната комисия за Косово
"За конкретна активност на българските служби трябва да се обърнете към съответните специализирани органи в Сърбия, а колкото до това, което аз имам като информация става дума за българи, които са в състава на международната мисия в Косово. Те са особено активни в северната част на Косово. В изявлението си президентът Вучич имаше предвид, когато говореше за активност на българските служби, военния аташе на България в Белград, който по време на посещение в Санджак, заедно с представители на австрийските и на немските специални служби, очевидно става дума за военни разузнавания, е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област. Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали например и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв е техният статут и какво ще става с този регион?"

 Интервю на Георги Коритаров

"Имате ли някакви данни за конкретно навлизане на българските служби и за тяхна активност, насочена срещу конституционния ред на Сърбия?"

За конкретна активност на българските служби трябва да се обърнете към съответните специализирани органи в Сърбия, а колкото до това, което аз имам като информация става дума за българи, които са в състава на УМНИК или на КОР в Косово. Те са особено активни в северната част на Косово, където сръбския народ вижда и усеща тази активност по събиране на информация и разгръщане на някакви активности.

-Президентът Вучич имаше предвид българския военен аташе?

- В изявлението си президентът Вучич имаше предвид, когато говореше за активност на българските служби, военния аташе на България в Белград, който по време на посещение в Санджак, заедно с представители на австрийските и на немските специални служби, очевидно става дума за военни разузнавания, е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област. Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти.

- Защо да е неприемливо, когато в една такава ситуация, в един такъв район е важно да се знае какво става?

- Аз ще Ви задам един въпрос. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали например и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв е техният статут и какво ще става с този регион?

- Що се отнася до мен, аз мисля, че такива разговори са съвсем приемливи, защото те се отнасят към получаване на информация. Това не е подтикване към дезинтеграция. Това е въпрос.

- Не съм съгласен с Вас. Това би било намеса във вътрешните работи на страната. Има си процедура, по която тези неща се коментират. Да Ви отговоря и за Санджак. Там има среди и сили, които се опитват районът да получи автономия, а оттам Санджак да стане и независима държава. Нещо, което е дълбоко неприемливо. Това дестабилизира Сърбия и ние категорично се противопоставяме на такива опити и на такива разговори.

- Знаете ли каква ще е професионалната съдба на българския военен аташе? Дали ще бъде екстрадиран?

- Не мога да отговоря на този въпрос. Според мен това поведение излиза извън рамките на добросъседските отношения и не допринася за подобряването на контактите между Сърбия и България.

- Що се отнася до руския шпионски скандал какво мислите как излезе той на повърхността едва сега?

- Очевидно, че някой е имал този запис и сега в този момент е решил да го пласира. По какви причини, можем само да се досещаме. 

- Каква чужда служба би била в състояние да направи такъв запис?

- Служба, която има много добре организирана мрежа от агенти и сътрудници на територията на Сърбия.

- Президентът Вучич подчерта, че е имало наблюдение от страна на сръбската контраразузнавателна служба и когато са видели, че има контранаблюдение около руския офицер, контрашпионажът се е отказал да прави запис или някакви други действия. Това означава, че чужда специална служба е направила запис въпреки контранаблюдението.

- Не знам дали друга служба е направила записа. Това трябва тепърва да се изяснява.

- Дали тази тема по някакъв начин засяга темата за ЕС, европейски служби, мястото на Сърбия в Европа и пътя й към ЕС?

- Като се има предвид, че на един албанец се беше правило опит да му се продава оръжие и когато беше разкрито, че Момчило Перешич - бивш началник на Генералния щаб работи за американците, това показва, че срещу нас се води много сериозна разузнавателна активност. Това показва, че ние сме територия за мощен геополитически сблъсък, преди всичко, на сили като Русия и Съединените щати, които сблъскват сили в този регион. Според мен този скандал около така наречения руски шпионин също има елемент от геополитическия сблъсък. И обективно е насочена към това да се нарушат отношенията между Русия и Сърбия.