Мира Радева: Никога няма да се отървем от руската зависимост, защото ни е писано да играем ролята на мост между Изтока и Запада

С шумния арест на Нено Димов Иван Гешев опитва да опровергае твърденията, че е зависим от властта

Мира Радева

Мира Радева

Румен Радев повтаря едни и същи грешки, някой да му обясни, че трябва да говори в контекста на случващото се 

Бойко Борисов клати лодката срещу големите вълни и до нови избори ще се стигне само когато му писне от този кабинет, казва пред Faktor.bg социологът

Интервю на Васко Василев 

- Г-жа Радева, изненадващи ли са действията на прокуратурата с ареста на министър Нено Димов – подобно нещо се случва за пръв път у нас?  

- Това, което се случва в държавата, е нормализация, която е част от прехода. Да се научим, че всеки трябва да поема своята отговорност. Че когато калкулираме своите действия, в един момент ще ни се потърси отговорност. Ние 30 години плачем за несправедливия преход. Част от справедливостта е да се носи отговорност. Не може да поемеш един пост, а след това да се правиш, че нищо не се е случило. Арестът на Нено Димов е важен ход на главния прокурор, за да покаже обективност и независимост и че пред закона всички са равни. Разбира се, в този акт имаше и известна демонстрация. Шумният арест на Димов цели по-скоро назидателно действие, отколкото нещо много смислено от гледна точка на самата процедура. Според мен, главният прокурор иска да покаже колко много е независим от изпълнителната власт, защото се очакваше обратното. Имаше предположения, че правителството си е избрало главен прокурор, за да го защитава. Едни коментатори бяха склонни да виждат в това, че Корнелия Нинова иска вот на недоверие, възможност отговорните министри да „отърват кожите“. За пореден път обаче управлението изненада коментаторите, защото вероятно те се базират на предишен опит. В същото време виждаме, че и Бойко Борисов, и Иван Гешев проявяват доста свободно мислене, което не е в традиционните възприятия на публиката. Точно на това се дължи и дългото оцеляване на премиера – защото е адаптивен и до голяма степен непредсказуем. Той се опитва всячески да показва на публиката, че няма недосегаеми и че всеки един може да последва пътя на тези преди него. Няма да се изненадам, ако и министър Аврамова си отиде от поста. По този начин на практика Бойко Борисов вече е изпреварил вота на недоверие и винаги може да каже: „какво искате, ние тези неща вече ги направихме, има подведени под отговорност, освободени са от постовете“. 

- Очаквате ли водната криза в Перник да се трансформира в политическа? 

- Аз не очаквам сериозни сътресения в кабинета, защото и преди имаме опит. Бойко Борисов умело клати лодката така, че да устоява на големите вълни и успява да го прави 10 години. За да падне кабинетът от вота на недоверие на БСП, трябва да има устойчиво парламентарно мнозинство, а такова няма. Коалиционните партньори, които в момента крепят статуквото, нямат интерес от предсрочни избори. От друга страна, самото общество като че ли също не иска падането на правителството и нови избори. Последните два вота миналата година ясно показаха, че Корнелия Нинова и БСП, при цялото си желание, не могат да достигнат популярността на кабинета „Борисов“. Дори да падне правителството, след предсрочния вот ще се случи същото – Борисов отново ще управлява и всички парламентарно представени партии си дават сметка за това. Най-ясната прогноза, която може да се направи е, че кабинетът няма да падне, докато на самия Бойко Борисов не му писне. Вече два пъти той самият подава оставка, а не че някой е свалил правителствата му. Премиерът не е човек, който някак си ще се остави Корнелия Нинова „да му вземе главата“, а и дори това да се случи, питат ли се социалистите – какво ще стане след това? В този смисъл, има някакъв негласен консенсус между правителството и опозиционните партии, без БСП. ДПС, дори и Веселин Марешки не искат оставка на кабинета, каквото и да говорят от парламентарната трибуна и пред медиите. Всички вече са в перспективата за изборите през 2021 г. Този вот на недоверие вероятно няма да е безсмислен за Корнелия Нинова, доколкото има възможност да показва мускули. Тя по този начин подава сигнал, че е активна. 

- Това част ли е от кампанията ѝ във вътрешните избори в БСП и очаквате ли промени в „столетницата“? 

- Не съм особен познавач на вътрешните процеси в БСП, защото нямам кой знае какви отношения с „Позитано“ 20. Слушайки колеги, Корнелия Нинова най-вероятно ще остане на поста си. От друга страна, тя винаги е имала противници, които във всеки един момент може да се активизират. 

- Какви послания остави Ахмед Доган в речта си за 30-годишнината от създаването на ДПС? 

- Ахмед Доган никога не е отстъпвал ролята си на задкулисен ръководител на ДПС. Мустафа Карадайъ е подходяща за него фигура, защото не е ярък, а е сервилен към Ахмед Доган и няма  желание да надскача Сокола и да затъмни образа му. Така че от речта му по-скоро разбираме, че не иска предсрочни избори и нов председател за партията си. 

- Как ще коментирате траурната новогодишна реч на президента Румен Радев и какви са неговите политически амбиции?

- Румен Радев не можа да си изгради един ясен образ. Президентът иска да е опозиция на Бойко Борисов, но малко истерично поддържа линия на непрекъснато напрежение. Струва ми се, че много често той прегрява манджата. Разбирам, че има някакви отношения на лично его и на амбиции, но не мога да видя г-н Радев като действащ политик. Възможно е той да повтори мандата си, но още е много рано за подобни прогнози, тъй като не знаем кои ще са кандидатите. Нямам усещането за президента като за човек, който може да има самостоятелна политическа роля. Още повече, че един далеч по-обигран политик като Георги Първанов след двата си мандата като президент напусна политиката. Досега не сме успели да превърнем държавен глава в лидер на политическа партия. Румен Радев насочва вниманието на властта към критичните моменти и е хубаво в демократично общество да се чуват различни гласове. Но ако чрез подобни действия се търси политическа кариера, аз при него не я виждам. Новогодишното слово на Румен Радев беше откровен гаф, който повтори от миналата година. Той продължи в тази линия. В моя ресторант в Бели Искър гостите ми, навръх Нова година, вече не искаха да слушат президента още след второто му изречение, защото това не е адекватният подход за едно новогодишно послание. На този човек някой трябва да му обясни, че това, което казваш, трябва да отговаря на емоцията и на контекста на случващото се. Не може на Нова година, когато хората са вдигнали чашите и отброяват последните секунди, ти да говориш с този траурен тон за всичките ни проблеми. Не че ги няма, но не това е мястото и времето да се коментират. Съжалявам, че Румен Радев много упорито продължава да повтаря едни и същи грешки.   

- От САЩ заявиха, че „Балкански поток“ е геостратегически проект на Москва. Кога страната ни ще успее да се отърве от руската зависимост? 

- Нашето положение е такова, че никога няма да се измъкнем от руската зависимост. Каквото и да правим, стигаме до там, че ни е писано да сме мост между Изтока и Запада. Традиционно страната ни, дори чисто географски, е свързана с Русия. Това, което прави Бойко Борисов във външно политически план е да се опитва да балансира и да играе тази роля на мост. От една страна купихме изтребителите Ф-16, за да направим жест към САЩ, след което отидохме там, видяхме се, но в следващия момент Борисов прави ход в обратната посока, за да поддържа баланса. 

- Приключи ли активната политическа кариера на Слави Трифонов още преди да е започнала, защо като че ли се загуби след тайното основаване на „Няма такава държава“? 

- Слави Трифонов много закъсня с включването си в политиката и с целия си проект. През 2016 г. той беше в невероятен апогей и трябваше тогава, на крилете на желанието за мажоритарен вот, да стартира политическия си проект. Още в началото на 2016 г. правихме проучвания и видяхме какви са нагласите. На този етап, ако той участва на парламентарните избори през 2021 г., е напълно вероятно да обере младежки националистически вот, който в момента се концентрира в партии като тази на Веселин Марешки и на Обединените патриоти, които се пораздробиха. Защото има хора, които търсят своя нов лидер и е много вероятно да бъдат привлечени от Слави Трифонов, защото са в неговия профил. Възможно е той да постигне едно обединение на тези гласове и с един резултат от 10-12% да се окаже следващият партньор на властта. 

- Какви са перспективите пред „десните“, ще успеят ли да намерят път за обединение? 

- Градската десница отиде в забвение. Тези хора имат електорат, който нямат сили да обединят. Заради личните им амбиции, недалновидност и липса на перспектива, те се припознават от все по-малко хора. Именно затова избирателите им с прискърбие поддържат Бойко Борисов. Колкото и негативи да се приписват на премиера, той е първият български политик, който има усет към народа си. Той има рефлекса на „политическо животно“, на човек, който много добре усеща какво и как трябва да направи. Заради това и СДС пристана на ГЕРБ, защото видя, че в другата посока няма никаква перспектива за развитие.