Мира Радева: Президентът върви по стъпките на Първанов, вместо да се еманципира, се окопа в БСП

Слави Трифонов закъсня много с проекта си, няма да се справи едновременно с медия и партия

Мира Радева

Мира Радева

Йорданка Фандъкова трябва да бие на първи тур, ако иска да спечели, казва социологът пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Г-жо Радева, какви са прогнозите ви за предстоящите местни избори и за битката в София? 

- Ако се стигне до втори тур, шансовете на Мая Манолова биха се увеличили, защото предполагам, че е възможно всички да се обединят срещу нея и срещу ГЕРБ. Има обаче много неизвестни. Ангел Джамбазки е кандидат на ВМРО. Неговата кандидатура не е направена с оглед да спечели първия тур, а да привлече гласове, които след това да прелее в полза на Йорданка Фандъкова, което обаче въобще не е сигурно. Този тип избиратели, които гласуват за националистически формации, са „млади и непокорни“. Те търсят промяна, която често и те самите не знаят каква ще бъде. По-скоро си мисля, че те ще гласуват според вътрешното си усещане и няма да послушат какво им се казва от националистическите партии заради съпротивата срещу всичко. Говорим за млади, непредсказуеми хора. Ясно е, че Мая Манолова разчита на гласовете на БСП и на лявоцентристите, които в София не са толкова много. Парадоксът е, че десните също играят, с  изключение на СДС, за нея. Трябва да знаем едно нещо – София е град на успелите хора, които предпочитат да гласуват консервативно и на сигурно. Те ще предпочетат да заложат на своята стабилност, а не на рязката промяна, след която не знаят какво следва. От друга страна, след толкова години, ГЕРБ се чувстват „изморени“ и не са изключени изненади. Целта на Йорданка Фандъкова е да спечели на първи тур. 

- Може ли БСП да повтори сценария „Румен Радев“ от 2016 г. и да спечели в София с уж независим кандидат? 

- Едно е да имаш кандидат-президент Цецка Цачева, съвсем различна е битката на Йорданка Фандъкова с Мая Манолова. Специално за президентския вот ГЕРБ беше повел Цецка Цачева на заколение. Беше абсолютно ясно, че нямаше шанс да стане жена президент. Много трудно е за едно консервативно общество да приеме, че няма да има мъж за президент. Тя няма излъчването на респект, какъвто би бил профилът на Томислав Дончев или на самия Бойко Борисов. Премиерът обаче винаги е казвал, че не иска да става държавен глава, а да е министър-председател. ГЕРБ искаше да не се сгромоляса много, а да падне с малко. Не забравяйте, че тези избори се провеждаха с референдума на Слави Трифонов, който привлече голяма подкрепа, особено сред младите хора. 

- Румен Радев се срещна с кандидата на БСП за кмет на Смолян. Социалистите изчерпиха ли всичките си козове в кампанията, с президентския рейтинг ли ще се състезават? 

- БСП не е в добро състояние отдавна и това не е заради Корнелия Нинова. Има огромен проблем да мобилизира младото и средното поколение. Социалистите изглеждат демоде, объркани, губещи се в превода, излъчват неясни послания, не държат на една позиция. С какво да ни привлече БСП? След Румен Радев, сега разчита на Мая Манолова. Потенциалът на левицата не е голям на фона на позициониралия се ГЕРБ. Да не забравяме, че партията на Бойко Борисов разшири позициите си. Рефлексът на хората е да търсят сигурност под нечие крило, а в момента БСП не им предлага нищо. Корнелия Нинова се опита да представи Румен Радев като личен противник на Бойко Борисов. Сега прави това с Мая Манолова, защото няма друг ход, защото няма решения. Иска чрез местната власт да влезе и в централната, но засега ГЕРБ се оказва по-добър играч. Нека не забравяме колко удари имаше партията на Борисов на Евроизборите. Големият плюс на премиера е, че отстъпва и не се вманиачава в егото си. Дори за терасата на Пламен Георгиев той постави ултиматум. 

- Има ли шанс да продължи политическата си кариера Румен Радев след края на мандата си? 

- Много е трудно да се каже какви са шансовете на Румен Радев да има политическо бъдеще. Той, подобно на Корнелия Нинова, излъчва неясни сигнали. Уж е пронатовец, а стои зад БСП, опитва се да върви по крехък лед. Затова и политическият му образ остава мътен и неочертан. Не е толкова просто, защото Георги Първанов се опита да използва високия рейтинг на институцията, за да си направи партия. Резултатите са налице. Нищо друго за президента не ни е ясно освен личното му противоборство с Бойко Борисов. Румен Радев трябва да обединява нацията, но той е яростен противник на ГЕРБ, което автоматично го слага в лагера на Корнелия Нинова. Тук дори няма политически аргументи, а личностна атака. В този смисъл, Радев не се е еманципирал от БСП, а напротив, задълбочава връзката си с левицата. Онези гласове, които той събра от дясно-център, не биха го подкрепили днес. От него се очакваше много, а не да бъде придатък на БСП. 

- Ще успее ли Слави Трифонов да се впише в политиката с новия си проект? 

- Ние все още не знаем много за него. През 2016 г. видяхме, че има голяма подкрепа за референдума на Слави Трифонов. От една страна – не ме изненада. Беше ми смешно тогава как всички платени центрове и колеги обясняваха как сме щели да сгрешим, ако гласуваме за мажоритарния вот. Тогава влиянието на Трифонов беше голямо, но много се забави. Той трябваше тогава да използва онази вълна. Нека ясно да каже какво ще прави. Ние не знаем какво иска да прави. Само чухме за телевизионен проект. Хората ходят на работа, не могат да ходят с бележник и да си пишат кога Слави ще има изява или ще пуска телевизия, например. За мен е притеснително, че Трифонов иска да прави медиен проект и партия едновременно. Това е голяма хапка. 

- Правил го е Силвио Берлускони?

- Ние с вас не знаем колко години са му трябвали на Силвио Берлускони. Когато влезе в политиката, имаше зад гърба си високо рейтингова телевизия. На Слави ще му трябват поне 5-6 години, за да си направи рейтингова медията. Да приемем, че това ще се случи, после колко време ще му отнеме за партията? Струва ми се свръхчовешко.