Мирослав Ненков: Господ да е на помощ на новата коалиция, щом БСП е в управлението

Водещите партии в парламента се стреснаха от "Възраждане" за зеления сертификат, уплашиха се от 14 протестиращи

д-р Мирослав Ненков

д-р Мирослав Ненков

Тук, в Ориента, мечтата на всеки е да притежава едновременно власт и привилегии

Вицът за днешния ден е кратък: Пчелите не си губят времето да убеждават мухите, че медът е по-вкусен от лайното, казва пред Faktor.bg анестезиологът и бивш здравен министър

Интервю на Васко Стефанов

- Д-р Ненков, трябва ли имат задължително зелени сертификати народните представители, когато престъпват прага на парламента? 

- За съжаление, тук, в Ориента, мечтата на всеки е да притежава едновременно власт и привилегии. В цивилизования свят не е точно така, но ето един истински пример как овластените хора получават абсолютно необосновано медицински, дори човешки преимущества. Това се случва, защото водещите политически сили се страхуват от една много малка, но страшно креслива крайно радикална партия. Може и да има някаква друга причина, но за мен няма логика хората, които не са ваксинирани или не са преболедували да си плащат, за да ходят на работа, а „богоизбраните“ наши народни представители да могат да ходят в работно време свободно в сграда, която по всички показатели е обществена. В същото време аз или вие трябва да имаме зелен сертификат или да си направим бърз тест, за да влезем в мол или в заведение, защото не сме депутати. 

- Какво е решението – мерките да важат за всички или да бъдат отменени? 

- Едното решение е точно това – ако ще има мерки, те да важат за всички. В противен случай заповедта на министър д-р Стойчо Кацаров да бъде отменена. Не виждам причина зелените сертификати да не се отнасят до всички граждани, особено за онези, които току-що са се заклели да спазват законите и конституцията и да работят за доброто на народа. Това, което направиха нашите народни представители, е срам и позор. Те показаха, че за тях някои от правилата не важат. 

- Костадин Костадинов пропагандира да не се ваксинираме. До каква степен това може да влияе на близо 75% от хората, които се пазят от имунизация? 

- Аз дълбоко се надявам, че г-н Костадинов това, което говори, не го мисли. По този начин този човек успят да влезе в парламента, наблягайки върху страха и уплахата на хората, които смятат, че ваксината ще им сложи чип, някой ще ги следи или ще останат без деца. Надявам се Костадин Костадинов наистина да не вярва в това, което проповядва на хората, защото не говори добре за него. Не знам защо големите политически сили се уплашиха от тази малка, но много шумна партия, която щеше да събере група от 14 души, за да покрещят малко пред парламента, ако беше въведен зелен сертификат, но какво от това? По същата логика Костадинов може да се обяви срещу червения светофар. Според мен, той наистина нарушава правата на тези, които бързат, за да стигнат някъде. Може би трябва да попитаме самите депутати какво ги притеснява. Според мерките, те могат да не си слагат ваксина, но да си плащат два пъти седмично за тестове. Възможно е да нямат средства, за да си ги платят, въпреки че сервитьорките и моите колеги, които не са с ваксини, имат пари и са принудени да бъркат в джоба си, но „богоизбраните“ – не са. За мен всичко това е скандално. 

- Социолози и политолози дори констатираха факта, който вероятно се вижда и с просто око, че най-големият хаос е в Министерството на здравеопазването. Защо д-р Стойчо Кацаров не успя да се справи със ситуацията?

- Здравният министър ме уби с поредния си пиар ход, опитвайки се да превърне болница „Лозенец“ в педиатрично лечебно заведение. Строежът или преструктурирането на болница не стават толкова лесно - от днес за утре. Не разбирам защо този мъж предприе подобен ход. Вероятно има някаква причина. Дано тя да не е свързана с моите тъмни дебри на съзнанието. Този хаос се генерира заради желанието да се угоди на много групи едновременно, което не е възможно да се случи в нито едно общество. Първо имаме обществен интерес, а след това и частен, на определена група. Решението за болница „Лозенец“ е като за зеления сертификат, който се въвежда от четвъртък за петък, при това – от отиващия си министър. Негативната реакция на хората към този сертификат се дължи точно заради това, че в понеделник е решено да се въведе във вторник. 

- Николай Денков заяви, че 66% от учениците били съгласни да присъствено в клас. От кога родителите и децата започнаха да решават кога да ходят на училище? 

- Това един много добър въпрос, защото аз също не разбирам как така родители и учители ще решават кой, кога и как ще ходи на училище? Този въпрос не трябва да се решава от децата, а от държавното управление. В същото време имаме едно много голямо и добре платено министерство на образованието. Няма нищо лошо в тестовете за учениците и не мисля, че представляват кой знае какъв проблем, както са преценили здравните власти. Нека да си спомним как всички бяха трогнати от това, колко е хубаво онлайн обучението. Впоследствие се оказа, че то не става за нищо и е отбиване на номер. Дори майките, на които им беше удобно с едната ръка да бъркат боба, а с другата да помагат на децата си вкъщи, се отрекоха от подобна форма на „обучение“. Министрите казват, че правят каквото могат за доставката на тестовете за учениците, но фирмите не ги носели. Очевидно проблемът е извън нас. Каква обаче е истината – аз няма как да знам. 

- Могат ли да бъдат изчистени от връзките с Москва хора които влязоха в парламента и по някакъв начин да станат "нови политици"? 

- Много се съмнявам. Ако се върнем на зеления сертификат, то само това поведение на депутатите вече не е добър белег за предстоящата им работа. Първото заседание на Народното събрание след тържественото започна с търговски спор. Някаква търговска фирма занимаваше държавата. В същото време не бива един министър на културата като проф. Минеков да говори по такъв начин. Спорът в сряда много ми приличаше на разговор на маса. В сравнение с последния парламент и думите, които чухме там, министър Минеков дори говори културно. Колкото и да търси реванш обаче и да е провокиран от изказванията на депутатите, поведението му не беше допустимо за пленарната зала. 

- Ще успее ли евентуална четворна коалиция да се задържи на власт за повече от година, например? 

- Господ да е на помощ на новата коалиция. Щом БСП е в управлението, не го чака нищо добро. Независимо колко са симпатични младите реформатори, дано да успеят да издържат на напъна на старите кучета и да управляват умно задаващата се, евентуално, пета вълна на COVID-19. Аз се надявам да успеят, защото това няма да е само тяхно постижение, а и успех за всички. 

- Кой е актуалният виц за днешния ден?

- Пчелите не си губят времето, за да убеждават мухите, че медът е по-хубав от лайното. Другият актуален е от Йордан Бакалов – при пчелите има мед, защото има ред. Сещам се и за още един: Защо хрупа снегът, когато газиш по улиците? Защото се чупят гръбнаците на снежинките.