Николай Ненчев: Радев опитва да превърне държавата във военна хунта, иска цялата власт

Президентът направи глупост, не остави парламентът да работи още месец

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Новият военен министър е „малкият дявол“, можеше да назначат отново Николай Цонев

Да се провери дали служебният премиер Стефан Янев е участвал в шпионски скандали

Държавният глава никога не е мислил за страната си, а за своите лични цели, казва пред Faktor.bg бившият военен министър и лидер на БЗНС

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Ненчев, какви са целите на Румен Радев с новия служебен кабинет, който назначи?

- Румен Радев ще се опита да овладее цялата власт и всички постове. Това е целта на президента. Малко в повече ми идва обаче генерали и бивши военни да са президент и премиер, защото напомня на военна хунта. Всички партии в парламента подадоха много удобна топка на Румен Радев. Считам, че ще се появи силен лидер, който може да промени конюнктурата и статуквото.

- Да очакваме ли скелети от гардеробите и разследване на предишните правителства? 

- Сценарият, за който говоря от 2 години, е, че от дейността на служебния кабинет ще зависи дали Румен Радев ще бъде избран за втори път на президентските избори. Той отново направи поредната глупост – издигна човек от кабинета си за служебен министър-председател. Имаше много по-подходящи кандидати, които да овладеят тежката икономическа и политическа ситуация. Румен Радев обаче показа, че иска да овладее държавата изцяло. Президентът подписа декларация срещу Русия в Чехия, но не анонсира действията си в България. Този човек никога не е приемал поканите, които съм отправял и аз към него, да присъства, когато почитаме жертвите на комунизма. Той ясно предопредели своята линия. Познавам го още от времето, когато беше мой подчинен и сме водели безконечни разговори. Знам каква е неговата ориентация и колко бързо може да се променя през годините. На този човек не трябва да се има доверие, а още по-малко на министър-председателя, който посочва. Президентът назначи дясната си ръка за премиер, което означава, че опитва да овладее цялата власт в държавата. Нека да се направи проверка за Стефан Янев – дали името му присъства в шпионски скандали?

- Георги Панайотов е новият министър на отбраната. Трябва ли с екипа си да направи радикални реформи, или по-скоро да се изчака кабинет след изборите?

- Това е по-малкият дявол, защото имаше информация, че Николай Цонев ще е военен министър. Подготвя се зловреден сценарий. Този проект на Румен Радев ще направи всичко възможно да няма нормални избори след предстоящите, които няма да създадат правителство. Тепърва предстои да видим какво ще се случи. Президентът избърза. Ако Румен Радев беше разумен човек, щеше да даде още един месец на парламента да си свърши работата. Той има намерения, които не са свързани с добруването на България. Ще се опита по всякакъв начин да назначи нов кабинет или да продължи мандата на този. 

- Защо депутатите не успяха да намерят общ език и провалиха 45-тото НС?

- Депутатите се опитаха да разобличат властта, но най-странното е, че в момента, в който щяха да извадят сериозни доказателства, парламентът спря работа. Не разбирам и факта, че президентът връчи мандат на БСП. Трябваше да го даде на всеки друг, но не и на левицата. Всичко това показва, че Румен Радев е имал ясната идея да връчи мандат на партия, която няма да го реализира, за да направи той правителство. По време на служебния кабинет, във всеки един момент ще се опита да убеди избирателите да гласуват за него на президентските избори. Радев никога не е имал отношение към националните приоритети, а гони единствено лични цели.

- Вие бяхте окончателно оправдан за ремонта на изтребителите в Русия. Какво ви коства сагата, в която ви забъркаха?

- Аз съм ядосан от всичко, което се случи. Прекалено много внимание се отдели около шпионските скандали в Чехия. Същото нещо, което стана с Гебрев, ме сполетя много по-рано. Обвинението от страна на Сотир Цацаров не беше случайно. Никой не се досети да попита защо в момента, в който се повдигна обвинение срещу Гебрев, беше повдигнато и срещу мен. Когато Красимир Каракачанов искаше да прави договор с МиГ, аз казах, че страната ни ще загуби много пари, както и самолетите. Той го направи, за да си купи сигурност от Руската федерация, която има силно влияние в страната ни. 5 години имаше дела, които ги плащат българските граждани. Сотир Цацаров в същото време остана в периферията. Когато Гебрев беше отровен, той заяви, че можело да има друга причина. Сега стана ясно, че масово са се вършили нерегламентирани действия с подкупи от руски лица. В същото време един известен банкер твърди, че е давал по 80 000 евро на главния прокурор Сотир Цацаров всеки месец, но никой не каза нищо. Подкрепям усилията на „Демократична България“, която искаше отстраняването на Сотир Цацаров и да бъде съден с цялата сила на закона.