Осман Октай: Ердоган остана в пълна изолация, влезе в капана на Путин и започна да се държи като Тодор Живков

Бежанците на турската граница приличат на автобусите по време на Голямата екскурзия

Осман Октай

Осман Октай

Турският президент си отмъщава на Европа, след провала на местните избори е изнервен докрай

Румен Радев и Красимир Каракачанов имат двоен стандарт, вече не могат да убедят българите, че живеят във времето на СССР, казва политическият анализатор пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, успя ли премиерът Бойко Борисов да смекчи тона между турския президент Тайип Ердоган и Европа? 

- Посещението на Бойко Борисов в Турция срещу националния празник Трети март беше много изненадващо за всички, включително и за самите европейски лидери. Проблемът с бежанците и струпването им по границата ни е много сериозен. Използват се туристически фирми и пропаганда на кметове. Тайип Ердоган направи показно на целия Европейски съюз със струпването на хора, които от 2-3 години живеят в Истанбул или около него. Около 90% от тези, които се намират на гръцката граница, не са сирийски бежанци, а са от различни азиатски и африкански страни. Всичко това показва, че Ердоган до такава степен е изнервен и е влязъл в капана на Владимир Путин в Сирия, че изведнъж приятелството му с Кремъл не струваше нищо. В един момент уж заради некоординирани действия Русия обстрелваше турски военни части и бяха убити много хора. Като не получи подкрепа от НАТО и от ЕС, Ердоган реши да се опита за пореден път да рекетира чрез инвазия на гръцката граница. Беше видно, че той обаче търси шенгенската зона, а не българската граница. Отпътуването на Бойко Борисов в навечерието на националния празник в Турция беше голям гаф. Преди всичко бяха отменени честванията на Шипка, а не бяха спрени тържествата в София под предлог, че имало опасност от грип. Всички коментари, че това е направено заради президента Румен Радев, не са актуални. 

- Освен Румен Радев обаче на Шипка отиде и председателят на парламента Цвета Караянчева? 

- Аз имам друг прочит. Преди да тръгне за Анкара с Вежди Рашидов, Бойко Борисов каза една много интересна приказка. Напоследък премиерът обича да използва турцизми, както стана ясно и на срещата му с външния министър на Турция, където го подкани да седнат на „миндера“. Този път или е бил подведен, или не е проверил за какво става въпрос. Борисов заяви: „кажи му „аго“, за да му стане драго“. В тълковния речник „ага“ означава господар. Ако е казал подобно нещо, означава ли, че тържествата на Шипка са отменени, за да се достави удоволствие на Ердоган? Ако това е външната дипломация на примирение, не мога да я приема, когато целият ЕС застана зад Гърция. Освен това, за да се синхронизират действията с „агата“, през цялото време с Вежди Рашидов се критикуваха действията на Атина. Неслучайно имаше реакция и от гръцка страна заради тези послания. Бойко Борисов не постигна нищо в Турция. Ако бяха струпани, както преди няколко години бежанци в Одрин, бихме оправдали едно подобно спешно посещение на премиера ни. Нямаше как да се състои среща между ЕС и Турция. Дори след посещението на Борисов, Ердоган продължава да напада европейските страни и ги критикува, че не си отварят границите и по тях убиват мигранти и деца. Ердоган на практика попадна в капана на Путин и не може да излезе. 

- Какво иска от Ердоган Владимир Путин – нова територия на Балканите или лесно завладяване на Сирия? 

- Владимир Путин и Кремъл винаги са водели последователна политика за дестабилизиране на ЕС чрез пробойни в Балканите и други страни. Дали ще използват газта, или с други методи, винаги са се опитвали да дестабилизират Европа. Свидетели сме как имаше руска намеса в Италия, на евроизборите, но това вече дори не е тайна. След убийството на руския посланик на официално събитие в Анкара и след сваления руски самолет от Ердоган, Путин никога няма да прости. Неслучайно военният министър на Русия искаше да изрине Турция след тези събития. Ние знаем какъв е манталитетът на държави с имперски манталитет, каквито са Русия и Турция. И това се случи в Сирия, въпреки проектите за газта и закупуването на руските ракети С-400. Ердоган направи всичко възможно, за да загуби доверието в държавите от НАТО. Сега не опитва да търси партньорства с държавите в ЕС и в НАТО, а да ги злепостави и да ги рекетира с бежанци. Още повече, и двете организации винаги са имали резерви за военните му действия в Сирия. Той никога не е получавал подкрепа за войната в Сирия. Ердоган няма как да привлече НАТО и Европа във война с Москва и то на територията на друга държава. 

- Успя ли Путин да „прецака“ Ердоган и да го вкара в своята игра? 

- Ердоган очакваше ЕС и НАТО да клекнат, да се уплашат и да застанат на негова страна в битката му, след като струпа бежанците на гръцката граница. Той обаче получи скърцане от страна на Европейския съюз. При посещението на председателя на Европейския съвет в Анкара ясно му беше казано, че ако продължава да рекетира по този начин с жени и деца, Турция не само, че няма да влезе в ЕС, а ще ѝ бъдат замразени и търговските отношения. Представяте ли си какво ще прави Ердоган, когато води война в Сирия и му бъде замразен износът при почти катастрофиралата икономика на Турция? Турският президент, с цялата си фамилия, осъзнават, че са попаднали в много голямо тресавище във военни действия, погребални церемонии и ежедневни ковчези. Гражданите са настръхнали. За пръв път в историята на 100-годишния парламент видяхме как турски депутати дори се сбиха около напреженията, които се създадоха. Ердоган на пожар отиде в Москва, за да се спре войната в Сирия. Но Владимир Путин постави условие – да изтегли турските войски от териториите, в които са влезли, защото е нанесъл тежки удари на сирийските партньори на Москва. 

- Означава ли това, че турският президент губи контрол в страната си?

Това е началото на края на Тайип Ердоган. Турция е страна със 100-годишна светска традиция. Ердоган не може дълго да контролира страна с кемалистки традиции. Той се озлоби още повече и тръгна на война, когато загуби на изборите основните си градове. Освен това имаше и т.нар. „кюрдски тероризъм“. Кюрдите получиха специален статут, преди Ердоган да ги обяви за терористи. Имаха присъствие, както в парламента, така и в местната власт. Всичко това, което се случва на сирийско-турската граница в териториите с кюрдско население, беше спокойно. Когато обаче не спечели доверието им и вкара кметовете им по затворите, превърна 20 млн. кюрди в противници и врагове. Поведението на Ердоган може да се сравни с това на Тодор Живков при т.нар. „възродителен процес“. До ден днешен мюсюлманите и турците не са му простили за смяната на имената и на комунистическия режим. Хвърляйки в затвора целия елит на кюрдите от всички области, Ердоган остана във вътрешна политическа изолация. Знаейки, че след провала си на местния вот, няма да спечели избори, се опитва чрез военните си действия да спечели турските граждани. Това не е най-добрият момент някой европейски лидер да бъде приятел с диктатор, който сам поставя страната си в тежка ситуация. 

- Има ли опасност турският президент да отвори границата си и да пусне бежанците към Европа, ако не бъдат изпълнени исканията му? 

- Неслучайно споменах, че на границите няма сирийски бежанци. Ердоган, организирано изсипва хора, както навремето Тодор Живков го направи с „възродителния процес“ с 450 000 души. 350 000 решиха тогава да останат в Турция. Неслучайно има много жени и малки деца, като ги излъга, че Европа си отваря границите през Гърция. Натовариха ги на таксита и на автобуси, за които някой друг плащаше, за да се прави демонстрация и да се плаши ЕС заради амбициите на Ердоган в Сирия. Това няма как да се случи. Докато Путин и Иран, уж партньори на Ердоган, са заедно, турският президент няма защо да се заблуждава, че има приятели. Владимир Путин е направил такава логистика, че без един куршум да превземе Сирия. В същото време Ердоган иска да го изтласка… Как ще стане тази работа? Освен това, аз съм убеден, че между САЩ и Русия има други разговори за нова кюрдска държава, защото кюрдите не воюват с армията на Башар Асад. Накрая Ердоган ще загуби и много добре го знае. Неслучайно се опита да направи една санитарна зона на турската граница, за да прекъсне връзката на кюрдите извън Турция с тези в страната. 

- Румен Радев се срещна с колегата си в Албания и обеща, че ще помага на страната за членство в ЕС и НАТО. Има ли държавният ни глава влияние за подобни договорки? 

- Румен Радев говори за позицията на всички официални власти за присъединяването на Северна Македония и Албания в НАТО и ЕС. Той само потвърди и изказва официалните позиции на Министерския съюз. 

- Какви са намеренията на президента за 9-и май в Русия и защо избра парада в Москва, а не празника на обединена Европа?  

- Това е друга тема, която трябва да се коментира със заявката на Сърбия за зенитни оръжия от Москва и с газовата тръба от Турция. Всичко това показва сериозната подготовка на Владимир Путин на територията на западните ни съседи с цел да контролира Балканите. Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов противоречат на НАТО и на ЕС. Всичко това, както и посещението на президента в Москва, показват двойствената игра. По този начин България ще загуби добрите си отношения с Полша и Прибалтийските страни, които са много чувствителни на тази тема. Говорим за популистки подходи за вътрешна употреба. Някои хора още имат носталгия по СССР. Тези популисти и т.нар. русофили много бъркат българина. Той може да обича славянски и руски автори, но няма никога да приеме чуждо господство със силно влияние. Голяма част от българите, както и децата, и внуците им са европейски граждани и знаят, че са се родили в Европа, а не Русия. Връщане назад – няма, какъвто и апломб да се опитват да ни правят. Това са популистки акции на псевдополитици.