Отец Паоло Кортези: Бог не е сериен убиец, иска ни живи, молете се вкъщи

Спазвайте правилата, за да не гледате как товарят по 300 ковчега на ден като в моя роден град Бергамо

Отец Паоло Кортези

Отец Паоло Кортези

Епидемията на короновируса няма нищо общо с Господ, тя е природен феномен

Тези трудни моменти укрепват вярата, защото ни принуждават да се променим и да размишляваме, казва пред Faktor.bg католическият свещеник от гр. Белене

Интервю на Васко Василев

- Отец Кортези, как си обяснявате, защо епидемията на коронавируса пламна преди Великден, това Божие наказание ли е? 

- Тази епидемия е част от природата и тя няма никаква връзка с Бог. Разбира се , че Бог вижда всичко и държи историята, но заболяванията са причинени от вируси, от замърсен въздух и от още серия причини. Аз не вярвам, че Бог е един сериен убиец, който ни изпраща вируси. Тази епидемия е като цунами и земетресение, например, които са природни феномени. Не за първи път имаме „чума“ и това е част от историята на човечеството. 

- Как ще ни се отрази това изпитание, пред което сме изправени? 

- Както войните, така и епидемиите изискват от човека да се промени за най-елементарните и нужните неща. В тези трудни времена се вижда в кои хора има, и кои няма вяра. Това е голямо предизвикателство. Ако мислим и приемаме Християнската вяра като нещо, което се състои само в това да палим свещи и да гледаме икони, всичко ще изчезне като роса. Вярата е една дълбока връзка с Бог. Когато пророк Йов губи всичко около себе си, той се връща към Господ. Неговата вяра идва от предизвикателството, което е преживял. Тази пандемия ще промени не само българите, италианците или китайците, а цялото човечество. Трябва да бъдем солидарни и да се държим като голямо човешко семейство, да си подаваме ръка и да си помагаме. 

- Папата в свое обръщение каза да не забравяме малките жестове към близките си. Това ли е най-големият ни грях – отчуждението, липсата на внимание към другия, вторачване в самите себе си? 

- Тези трудни моменти ще ни научат на много тежък урок, че в този свят всички имаме връзка. Не може да се затваряме, да мислим само за себе си, да браним само собствените си неща, а да видим хората около нас, които страдат, които са в нужда и чукат на нашата врата. Да, сега сме принудени да останем по домовете си, но тази изолация не е за да запазим себе си, а другите. Всички живеем на този свят и трябва да знаем, че „моята съдба има връзка с твоята“. Тази криза ще ни помогне да се почувстваме повече братя и сестри, което има голяма връзка с нашата вяра. Във всеки човек, от Адам и Ева насам има корени на егоизма, почвайки от Каин, който убива брат си Авел. Когато ние се затваряме в себе си обаче, започваме да чувстваме всички останали около нас като врагове. Това води до алчност, до спор и дори до насилие към другия, вместо да виждаме в него нашия брат.   

- След епидемията на коронавируса, как ще се променят хората, ще търсят ли повече Бога и ще разберат ли, че материалното не е по-ценно от духовното? 

- Дано това да се случи! Когато ни боли нещо, ние търсим лекари. Лекарствата разбира се, че може и да ни помагат, но ние не сме само едно тяло, а имаме и душа. Ние не вярваме, че нашият живот е в тази последна долина, а и във вечността. Дано тази криза да ни помогне да си отворим очите и да не мислим, че ще живеем само тук няколко десетилетия. При много хора тези трудни моменти укрепват вярата, защото ни принуждават да се променим и да размишляваме. 

- Как си обяснявате поведението на Светия синод, който мълчи за страшния грип и дори поставя на риск здравето и живота на миряните, карайки ги да целуват икони и да се причестяват с една лъжичка? 

- Аз уважавам Светия синод и Българската православна църква и те са свободни да решават да правят каквото си искат. Както виждате, в Италия, във Франция и в Гърция църковните институции си сътрудничат с държавните. Трябва да действаме единно и да даваме едни и същи сигнали на хората. Затова е хубаво в този момент на криза всички да повтаряме, че трябва да се спазва физическа дистанция, да не се събират хора масово в помещения, включително и в църквите, да бъдем предпазливи, за да намаляват жертвите на опасния грип. Току-що видях в моя роден град Бергамо как се товарят 300-400 ковчези на военни камиони за един ден. Дано това да не се случва никога тук. Нека хората да си останат у дома, да се лишат малко от собствената си свобода, за да се преборим с „чумата“. Ако не ходим в храмовете известно време, няма да „обидим“ Бог, защото той желае всички да сме живи и здрави. Той иска от нас в трудните моменти да се молим по-усърдно в домовете си, където може би за малко трябва да спрем телевизорите и телефоните си. Вместо това, да се събираме с баща, майка, деца, баба и дядо, заедно да запалим свещ вкъщи, да се молим и да изпеем или да прочетем черковни песни. В християнската традиция домашната църква е много важна. За съжаление, през последните години виждам домове, в които няма нито една икона или разпятие на Христос. Бог ще е доволен от това. Нека всеки ден да се молим, когато се събудим, преди да обядваме и вечеряме, както и преди да си легнем. 

- Видяхме папата да ходи из празните италиански улици. Това ли е пътят, свещениците да са сред хората? 

- Като свещенослужители и пастори гледаме да не защитаваме себе си, а да оставаме сред хората. Последните няколко дни ходих на погребение и при болен човек. Правим молитвите и службите си по интернет, чрез социалните мрежи и Youtube.  

- Румънската църква намери 200 места за хора под карантина. Каква е ролята на църквата в Италия в този труден за страната момент? 

- Правят се много инициативи. Например италианските църкви са се организирали да приемат бездомните, защото има примери как те се приемат в домовете на семейства, но само в Милано техният брой е 5 000 души. Някои от църквите са приготвили помещения, за да има тези хора къде да спят, защото навън е забранено да стоят. В Милано също са събрани няколко тона храна с помощта и на други сдружения. Тя се раздава на бедни и възрастни хора. Църквата действа, до колкото е възможно, като спазва мерките за безопасност. Има дори направен фонд, който събира пари за маски, за легла и за помощ за болните. 

- Какво разказват вашите близки и роднини в Италия, има ли паника от коронавируса?

- В моя роден град Бергамо ситуацията в момента е най-тежка. Всичките ми близки – родителите ми и сестрите ми живеят там. Всички са добре засега, някои мои близки са се заразили от грипа и се лекуват у дома под карантина. От една страна, все още всички сме изненадани, защото в рамките на 10 дена видяхте какво се случи в страната. Само за ден в Бергамо има стотици починали. Всички у дома се молят, а нашият енорист прави всеки ден молитви през интернет. Всички се надяват тази болест да мине по-бързо, но паника и тревога няма. Може би притеснение, както при всички хора. 

- Каква е ситуацията в Белене, спазват ли се мерките на Националния щаб и до каква степен са притеснени пък там хората? 

- В Белене всичко е тихо и спокойно. Аз дори се шегувам, че тук сме в постоянна карантина, защото не сме като в София или Пловдив в постоянно движение. В Белене живеят предимно възрастни хора, които цяла зима са стоели вкъщи и сега излизат да оправят градините си. Събират се малко на седянка пред къщите си, няма паника и опашки пред магазините. Има разбира се по-малко хора по улиците, защото се спазва поканата да останат в дома си. Превантивно сме затворили църквите, за да няма масови събирания. Очакваме да мине вълната и да не страдаме като в Италия, Франция и Китай. 
   
- Какво ще посъветвате хората, които в този кошмар не се делят на християни или мюсюлмани, или комунисти и капиталисти? 

- Този невидим враг влиза навсякъде. Дори и да има граници, той ще ги прескочи и ще влезе в къщите и на бедните, и на богатите. Трябва да сме единни. В миналото всички знаят за испанския грип и за чумата, които са отнели милиони жертви. Те идват и си заминават. Важно е да спасяваме повече хора. Съветвам българите да не се паникьосват, защото това е част от природата, от живота и от историята. Нека да спазват хигиена, да си стоят вкъщи, да се молят според вярата си и да даряват. Не на последно място, нека да слушаме тези, които ни управляват. Аз всеки ден слушам ген. Мутафчийски, който дава хубави съвети, които трябва да изпълняваме. Ситуацията ще бъде по-лека, ако послушаме това, което ни се казва.