Проф. Александър Чирков: Надути типове и строители на мафията заглушиха идеите на д-р Петър Дертлиев след края на кабинета „Костов“

След края на пандемията най-много ще страдат тези, които се опитват да ни управляват в цял свят, но у нас това ще се усети най-силно

Проф. Александър Чирков

Проф. Александър Чирков

Китай използва Covid-19, за да стане първа икономическа сила и да унищожи Европа

Тепърва ще оценяваме психологическите щети от китайския грип и дали няма да ни попречат да изградим ново, цивилизовано общество, казва пред Faktor.bg световно признатият кардиохирург  

Интервю на Васил Василев

- Проф. Чирков, как виждате животът в България – на фона на коронавирус се рисуват комикси, пускат се компромати, президент и премиер са в жестока война? 

- В България един от основните проблеми е, че в училищата не се отделя внимание на социалната подготовка на децата. Когато създадох моята болница „Св. Екатерина“, всеки петък отделяхме по час-два, за да обучаваме лекарите не как да работят със страст, а с разбиране към пациентите, за да останат доволни. Философията ни беше лекарят да разбере как да постави пациента на първо място. Има една стара поговорка, че когато искаш мир, трябва да се готвиш за война, но тя не е правилна. Лекарите на първо място трябва да са подготвени да бъдат мили и сърдечни към пациентите. Когато човек влезе в болницата, трябва да се чувства като у дома си, с роднини и близки, които го обичат. Така подготвях и учех своите лекари, а не само професионално. Това липсва и при политиците ни днес.

- Вие бяхте зам.-председател на БСДП, къде останаха идеите на лидера ѝ д-р Петър Дертлиев за социалдемокрация и кой ги заглуши? 

- БСДП беше демократическа партия. Жалко е наистина, че днес не се обръща внимание на идеите за социалдемокрация на д-р Петър Дертлиев. Създаде се друго политическо течение с различна логика. До края на управлението на Иван Костов все още се чуваха идеите на д-р Дертлиев, но след това основен в политически принцип беше да се потиска мирното население, да не му се обръща внимание, а да се търсят т.нар. „надути“ хора. Ние трябва час по-скоро да премахнем това от живота си. Латинците са казали, че трябва да се пазят скромните и добрите. Вместо това в България се уважават тарикатите и надутите типове, които знаят само да строят къщи и да създават мафиотски структури. „Заглушаването“ на идеите на д-р Петър Дертлиев за социалдемокрация започна след падането от власт на Иван Костов и идването на НДСВ и ДПС. Оттогава виждаме управляващи, които повече следват своите страсти, а не мислят за останалите хора. Това е основната философия, която трябва да променим, ако искаме да имаме цивилизовано общество.  

- Георги Анастасов предложи създаването на алтернативна левица между БСДП и партиите на Мая Манолова и Георги Първанов. Ще успее ли да събуди подобно обединение левите хора?

- Не виждам нещо лошо и БСП, и БСДП дори да се обединят. Но пак ви казвам, че това не е толкова важно. Основното не е в това, кой с кого се обединява, а да се изградят структури, в които нашите деца да се обучават и след това да формират цивилизовано общество. Когато дойде това време – да не следваме страстта си, а да мислим за другия, тогава ще сме постигнали целта си. Нас много ни уважаваха в Германия. Когато се отидеше там, ти казваха „а, идвате от страната на столетниците“. Значи до 1944 г. все пак  държавата ни е имала такъв образ. Идеята на д-р Дертлиев беше да бъдем повече социално справедливи и да подкрепяме миролюбивите и добрите хора. От първи до дванадесети клас, наред с всички останали предмети, трябва да се отделя поне един час на седмица за социално обучение и здравеопазване. 

- Какви са причините да стигнем до политическа регресия 30 години след падането на Живковия режим? 

- Това не е важно за обществото. Не трябва да се вторачваме толкова много в компромати и политически атаки, защото един ден тези хора ще си отидат, няма да са на власт, ще дойдат други, но обществото ще остане. Това, което се случва, е създаване на разрушение. Но ако се въведат тези часове по социално образование, ако се обърне повече внимание на младите в тази посока, ще изгради справедливия свят на д-р Дертлиев. 

- Казвате, че коронавирусът е манипулиран, кой имаше интерес да се създаде световен хаос? 

- С моите приятели от здравното министерство в Германия сме на мнение, че вирусът е манипулиран. Аз съм сигурен в това. Започна тотално да спада икономиката на Китай, а 1,6 млрд. души страдат жестоко и бягат на Запад и към САЩ. Китайците не са прости хора и се усещат да пуснат един агресивен вирус, който не е насочен към животните, забележете, а към хората, за да страдат и да имат същия проблем и останалите държави. Някои анализатори дори допускат, че Доналд Тръмп също е участвал в разпространението на Covid-19, но виждате как той в момента псува и плюе по Китай, защото и в Ню Йорк умират много хора, дори повече отвсякъде другаде. През Първата световна война от грип умират 18 млн. души от грип, а само 4 млн. от въоръжените действия. През 1944 г., по време на Втората световна война грипът убива 52 млн. души, а от въоръжената война – близо 30 млн. Нямам право да критикувам, но мога да кажа своите съмнения. Аз лично знам как в лабораториите може да бъде манипулиран грипен вирус. Но докато през световните войни вирусът погубва хората по обективни причини – недохранване и бедност, то днес се използва като средство да се унищожи Европа. 

- Каква е била целта на Китай, да стане първа сила в света, като уязви останалите икономики и спре „изтичането“ на мозъци към САЩ и Европа?

- Китай това искаше и си мислеше, че ще е първа икономическа сила, след като пусна коронавируса, но вече разбра, че това няма как да се случи. Китайците сами виждат, че постъпиха малко наивно с този грип, като си помислиха, че Западният свят ще клекне. Убеден съм, че до края на годината ще се разбере какъв точно е вирусът и ще се унищожи. По време на Втората световна война постепенно падат съпротивителните сили и е било достатъчно да бъде пуснат един грип, който да убие милиони гладни и недохранени. Затова трябва да сме разумни и да предприемем други мерки. Дългото потискане на населението със страхове води до психични проблеми и нежелание за живот. Виждаме как например много страни в Европа вече са отворили границите си. Защо нямаме туристи у нас и хотелите са празни? В Западна Европа се дадоха милиарди, за да се подпомогнат малките предприятия, които са пострадали, а не се харчеха за други неща. 

- Кои ще бъдат най-ощетени, след като пандемията приключи – хората, или управляващите? 

- 100% най-ощетените няма да са хората, няма да е народът, а тези, които са се опитвали да ни управляват в световен мащаб, но мисля, че това ще се отрази най-много в България. Защото или взимаш решение, както в Германия и Италия – спирам до тук, или не казваш, че падат мерки, за да ги върнеш. Ние трябваше да спрем доста по-рано с тях, а не да гледаме само хора с маски. В крайна сметка контакт с вируса винаги има, където и да сме. Нека да видим обаче какви ще са психическите поражения и дали ще имаме силите да започнем да изграждаме разумно общество, в което не само да следваш страстта си, а да си приятен за останалите. Аз съм учил в ромската гимназия в Лом, където имахме учители, подготвени преди 1944 г. в чужбина. Там се учеше латински, френски и английски. Давам ви този пример, защото през 50-е години такива хора успяха да изградят момичета и момчета като мен, които да мислят как да бъдат по-добри.