Росен Елезов: Антиваксерската ни държава е в предизвикана кома от библиотекарския консултативен съвет към президентската институция

Населението ни е предвидимо, лесно се манипулира от вулгарни популисти, подобни на Радев и Трифонов

Росен Елезов

Росен Елезов

"Филмът" на евентуално ново правителство ще се казва "Голямото плюскане", лакомията за евросредства е изключително силна

В политиката одиозната фигура на Слави Трифонов и набедените му сценаристи са нелеп оксиморон, който ни е съдено да преглътнем и преживеем - макар и на ръба на оцеляването, казва пред Faktor.bg режисьорът и кинодокументалист 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Елезов, какво се случва в държавата, защо имаше рекордно ниска избирателна активност, която постави партиите в парламента пред екзотични коалиции? 

- Антиваксерската ни държава е изпаднала в предизвикана кома от библиотекарския консултативен съвет към президентската институция, на която така и не се намери единение за противостоене. Прибавяйки тази летаргична кома към хроничната национална амнезия на непукизъм и безхаберие, стигаме до предизвестения от ниската избирателна активност шантав парламентарен резултат, постигнат не и без намесата на хиперактивния президент и подопечното му служебно правителство, с инспирирани скандали, шантажи, заплахи, откровени лъжи и компромати. Разбира се, деградацията на гражданското ни общество, на която "се радваме", не е от днес. Тя бе зачената в тъмните доби от началото на т.нар. преход, в подмолните споразумения под "кръглата маса"... И сега, в розовия облак на носталгията по билетчето за баня от шест стотинки и преклонението пред истукана на правешкия мошеник, пропуснахме шанса да се наредим до модерните източноевропейски държави, разградили тоталитарните структури на просъветските си режими - с радикалното им отстраняване от властовите ресурси, чрез естествена и закономерна лустрация. Нещо, оказало се неосъществим блян за малцината дедуктивно мислещи хора в страната. И резултатът са това, което наричате "екзотични коалиции". Подпалени от юмручето на Радев и сребърниците на дубайския принц, жълтопаветните протестъри изтикаха на заден план романтичните студенти и помъкнаха напред-назад  ковчези и бесилки, подпалиха слама под краката на полицаите, замеряха ги с яйца, павета и домати. Екзотиката стигна абсолютния си пароксизъм с избора на площадния Давид с прашка за шеф на парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие по време на протеста. Тоест крадецът коалиционно бе избран, за да вика дръжте крадеца... O tempora, o mores.

- Слави Трифонов посочи кабинет. Може ли подобен ход да бъде успешен какво цели връщането на "царедворците"? 

- В политиката одиозната фигура на Слави Трифонов и набедените му сценаристи са нелеп оксиморон, който ни е съдено да преглътнем и преживеем - макар и на ръба на оцеляването и с психофизическа болка от характеризиращия ги тотален популизъм. Но оксиморон, старателно съчленяван от непипнатите тайни служби с единен център, насочващ в синхрон и действията на президента. Едва ли е случаен фактът, че президентшата е била в екипа на Трифонов, така че, зависимостите са предопределени и навързани на различни нива. Опареният експеримент от огън се бои, казва Марк Твен, но това не важи за нашего брата, умиращ да бъде лъган и воден за носа. И странната акция на телевизионния "гуру" с избори през два месеца бе лошо изигран с надменност и презрение фарс с електоралните единици на населението, струващи на същите единици стотина и повече грешни милиони.
Мисля, неговите финансови интереси и задължения към определени кръгове, заплетени още от времето на тройната коалиция, предполагат опитите за възкресяване на забравени юпита от лондонското котило на НДСВ - същите, ако помните, навремето появили се с тениски и надписи: Срамуваме се от вас! Днес ние се срамуваме от тях, но това няма да им попречи да се върнат триумфално, ако това диктуват корпоративните им взаимовръзки с новите управляващи.

- Тошко Йорданов обърка името на Румен Радев с Георги Първанов в първия ден  на Народното събрание. Възможно ли е лапсусът да не е случаен и настоящият президент да се превърне в нов конструктор на нова „тройна коалиция“, въпреки бурите напоследък в парламента?

- Настоящият президент бе унизен от лапсусната съпоставка, но едва ли Тошко Йорданов го е сторил умишлено. Домогванията на Радев са свързани с отслабване на парламентарната демокрация и прононсиране на президентска република, дори с промяна на конституцията. Овластяване на неговите амбиции, като програма максимум, се свързват с налагано единоначалие по путиновия модел и постигане на васално преклонение от всички партии на протеста, което би му осигурило следващ мандат. Програма минимум за него би била перманентна политическа криза, слаби правителства, чести избори и управление чрез служебни правителства. И в двата случая не чакаме повече заловени и екстрадирани руски шпиони, и не се изненадваме, ако се възроди от пепелта грипеновата идея.  

- Какво ни очаква с правителство на ИТН, ДН и ИБНИ?  

- Партията ИТН ще се радва на олигархична подкрепа под "Булото на Мая" и размиване на очертанията сред популистки прахоляк от пенсии и заплати, издухани в лицето на социално-маргиналната прослойка в обществото. ИТН ще управлява самостоятелно, с неминуемата подкрепа на ДБ, ИБНИ, на БСП и ДПС, защото гладът за евросредствата за възстановяване ще кара всички тези формации да отделят стомашни сокове в огромни количества, в унисон с апетитите им за тяхното успешно усвояване. Очаква ни инфлация, заеми и скърцане на ръждясващите механизми на държавата, както и крах на положителните тенденции и рейтинги за развитие на страната. И да благодарим на валутния борд, все пак.  

- Ще има ли вреди за партиите, които застават зад евентуално правителство на ИТН? 

- Вредите от това управление ще са най-вече за евроатлантическата ни ориентация, в кризата на доверие сред партньорите от Евросъюза и за крехките кълнове на все още неукрепналата средна класа. И най-вече поради отсъствието на управленски капацитет в новоизлюпените лидери. Какъв лидер е Тошко Йорданов, примерно, който ще се изправи с цялото могъщество на своя опит, познания и умения, подобно Дон Кихот срещу вятърните мелници на могъщите финансови колоси и групировки, прикриващи с някаква мижава, легална дейност, значимия си криминален бизнес, състоящ се от лобиране, рекет, купуване на политици, контрабанда, укриване на данъци, трафик на мигранти, пране на пари, незаконен хазарт, износ на бели робини и прочие? Безпринципната подкрепа на подобно правителство ще посмачка имиджа на съответните партии, но нашенският избирател е късопаметен и всепрощаващ, за да могат те да се отърват с минимални загуби на електорална маса, под съпровода на горещи трели и балкански ритми в 7/8-ми такт.

- Кои са факторите, които биха могли да спасят подобен кабинет в по-дългосрочен план и кой ще пострада най-много от цялата игра? 

- Основен фактор е лакомията за усвояване на европейски средства за възстановяване от икономическата криза, свързана с ковид пандемията. А ще пострада влизането ни в чакалнята на Еврозоната. 

- Ако ДПС извърши ролята на „златния пръст“ или БСП, ще видим ли самоубийство в стил кабинета „Орешарски“ – нови протести и яйца по прозорците на Румен Радев този път? 

- Не, няма да видим. Населението ни е предвидимо, лесно се манипулира от вулгарни популисти, подобни на Радев и Трифонов, а и не виждам откъде този път ще дойдат хонорари за протестиращите, след като натирени олигарси, като Цветан Василев и Васил Божков, си отдъхват с облекчение от благоприятната за тях конюнктура в страната.

- Как ще се казва филмът на евентуално ново правителство и какъв ще бъде краят на сюжета му? 

- La Grande bouffe /Голямото плюскане/, а краят му ще бъде идентичен с финала в едноименния филм на Марко Ферери.