Росен Елезов: Мария Бакалова може и да не спечели Оскар, но пандемията от посредственост у нас остава

Продажниците с копейки искат да банализират темата за „Империята на злото“

Росен Елезов

Росен Елезов

Лягаме по корем, когато ни тъпчат от север, но сме много големи „патриоти“ на леденото хоро

Повечето учители са с марксистка закалка и носят в себе си ужасяващите песни на преклонение пред „партията“ и Русия, а това поразява младите души, казва пред Faktor.bg режисьорът и изследовател на миналото

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Елезов, как си обяснявате атаките, които започнаха срещу Мария Бакалова, след като беше номинирана за Оскар, защо отново се появи омразата на Балканите? 

- Това момиче заслужава само адмирации и обич, ако може да се изразя с усмивка. Ние сме особен народ и кой ли не се упражняваше върху крехкия ѝ гръб. Какво ли не се изговори. Дори преподавателят ѝ я критикуваше. Достатъчно е да прочетем Иван Хаджийски. Там можем да открием типично нашенските черти, които ни карат да се чувстваме нищожни в чужбина. Много от българите, чувайки своята реч в други страни, се срамуват и се спотаяват. Защо е всичко това? Нима най-естественото не е да прегърнеш този човек? До толкова ли сме станали индивидуалисти, че да не разпознаем ближния си? За разлика от нас, поляци, ирландци и италианци се усещат като народ в чужбина. Както казва Иван Хаджийски, болестта „завист“ е повсеместна, т.е., ние имаме пандемия от посредственост. Малцината, които са я преодолели, се опитваме да ги удавим отново и да ги върнем в калта и в локвите. Дори една културтрегерка като Копринка Червенкова, която десетки години беше „законодателка“ в културата, изговори такива неща за Мария Бакалова, от които ме е срам. Тя за толкова години успя единствено да създаде червени квазиинтелектуалци и творци, но низвергваше останалите. Вместо да каже 2 добри думи за толкова изумителната актриса на такова високо ниво и на такъв форум, оценена на най-високо ниво, се опита да политизира некадърно и некомпетентно филм. Кои са те, за да оспорват гласовете на 10 000 души, които са гласували в Академията? Няма по-честно раздадени награди от Оскарите. Там няма лобита и журита. Всеки преценява и дава гласа си. Мария Бакалова може би няма да спечели наградата, но самата номинация е достатъчно признание и трябва да сме щастливи, че имаме българин в подобна номинация. Спомнете си какво се случи с Тео Ушев. Беше изкаран некадърен, че е получил незаслужена номинация. Изхождаме от презумцията, че „всеки е некадърен, докато се докаже“. Това момиче ми е симпатично. Мария Бакалова казва, че винаги ще си остане „едно българче“. Тя винаги може да загърби страната си и да цитираме Алеко Константинов – „пази, Боже, сляпо да прогледа“, но не го прави. Същото е и с тениса ни. Един човек като Григор Димитров, който стигна до третото място в света, беше направен на нищо. Да не забравяме и 1994 г., когато играхме на полуфинал. В началото обаче Нигерия ни смаза. Тогава имаше квалификации като „куци коне“. Ние сме поети на отрицанието. 

- От къде се възпроизвежда в България омразата, завистта, непризнаването на другия? 

- Точно това се мъча да си обясня. Неслучайно споменах Иван Хаджийски. Алеко Константинов и Захари Стоянов също са разкрили националните комплекси и подлостта. Имаме пословици като „наклонена глава сабя не я сече“. Ако се появи някой смел човек, той вече е достоен за ненавист и омраза. Не обичаме надарените хора. В Англия поговорката е, че повдигнатата глава сабя не я достига. Точно там е разликата в отношението към извисилия се човек. Кирил Христов навремето беше казал, че подлият и завистлив човек екстраполира своите качества към другите хора. Ние не виждаме сламката в окото на другия, а гредата в своето. Това, което избълват Копринки Червенкови, показва само, че не сме сериозна европейска нация на високо културно ниво. Представете си какво щеше да е отношението към Мария Бакалова, ако беше от Чехия? Чехите са имали Пражка пролет и Вълтава, а ние – Перловската река, както и културтрегери, които се боричкат за пенсии. 

- По времето на соца, а и след това, ни пълнеха главите, че сме втори по интелект след евреите в света. Защо постоянно е нужен подобен шовинизъм и национализъм, с който се захранваме? 

- Това е комплексът на малките нации и на мегаломанията. Ставаш мегаломан, защото нищо друго не може да те извиси пред околния свят. Затова и в голямата си част националните ни идеи са надути балони. Те са призвани да издигат самочувствието на държавата. Това се случва и в Северна Македония. Там има последователи на Александър и Филип Македонски. Мегаломанията се изразява в измислени теории. У нас всичко това е насаждано чрез учебниците, за да прикрива един диктаторски режим, който е мачкал самочувствието на своите граждани. Парадоксално му е тъпкал главата с измислени неща. За сметка на това, е неглижирано спасяването на евреите, част от които са вкарани в лагери и избити с народен съд. 

- Продължава ли съветската линия на възпитание в училищата? 

- Поставил съм си за цел да разбивам митовете на комунизма чрез своето предаване. До такава степен са изменени реалиите към тези неща, че на повърхността плуват локуми, а истинските неща са удавени. Те не се показват и до ден днешен. Не може Георги Марков да няма място в учебниците. Повечето учители са с марксистка закалка и носят в себе си ужасяващите песни на преклонение пред „партията“ и Русия. Това време продължава да поразява младите души на българчетата заради съзнателното бездействие на онези, които го правят. Ние още не можем да натикаме в музеите комунистическите паметници, а улиците още носят имената на убийци и мародери. 

- Защо, когато Димитър Маринов излезе със знамето на България, беше герой, а когато жена е номинирана, започнаха критики? 

- Мисля, че няма разлика, защото Григор Димитров е мъж, а отношението към него е като към Мария Бакалова. Димитър Маринов ми е колега и беше част от екип, който спечели Оскар. Ако обаче беше номиниран самият той, щеше да има подобно отношение. Спаси го, че излезе с българското знаме. 

- Трибагреникът ли обърка българския сценарий за Бакалова? 

- Ние не знаем тя как ще излезе. Тя може да да се появи в ефирна рокля на червения килим на Оскарите и тогава да умилостиви онзи мустакат българин, миришещ на чесън. Ние искаме да сме си самодостатъчни и на Балканите да сме най-великите. Тази култура се предава. По времето на комунизма погубихме жаждата за Европа и постигането на „Европа“ първо в себе си, а после навън. Много поколения трябва да минат с нови учебници. 

- Все още има българи които не вярват в шпионажа на руските агенти, приемат ги като добрите. 

- Някои хора се опитват да изкарат скандала като предизборна история, което е смешно. Слава Богу, имаме контраразузнаване. През последните години имаше още подобни случаи. Нали уж сме големи патриоти? Защо тогава лягаме по корем, когато ни тъпчат от север? Това е необяснимо. За едно сме много големи „патриоти“, да играем на леденото хоро, а за друго сме продажници. Типичната двойственост на българина. Това, което говорим, не искат да го чуят хората, които си продават за рубли душите на дявола. Те искат да не ни чуят и да банализират темата за „Империята на злото“.