Руският опозиционер Евгений Чупов: Кремъл дрънка оръжия, няма ресурс за истинска война, тя ще бъде пагубна за режима

Навални продължава гладната стачка, състоянието му е критично

Чупов на протеста в подкрепа на Навални на 23 януари

Чупов на протеста в подкрепа на Навални на 23 януари

Докато не бъде спрян „Северен поток“ и не се блокират  активите на олигарсите Алишер Усманов и Роман Абрамович, Русия ще продължава да нарушава човешките права и да унижава европейските лидери

Положителен знак е, че България редовно гони руски шпиони, заради деструктивни действия на нейна територия, казва пред Faktor.bg съратник на Навални

Евгений Чупов е първият руски опозиционер получил преди няколко месеца убежище в България. В Русия е преследван като участник в протестите срещу режима на Путин. Преподавател по английски. Живее със смейството си в София

Интервю на Мая Георгиева

-  Г-н Чупов, имате ли актуална информация какво се случва с Алексей Навални. Има ли опасност за здравословното му състояние?

-  Следя внимателно независимите руски медии, здравословното състояние на Навални е критично. Има опасност да получи сърдечен удар и да умре. Навални продължава да провежда гладна стачка и състоянието му се влошава заради обстоятелството, че бе направен опит да бъде отровен. 

-  Руски граждани организират днес, 21 април, митинг пред руското посолство в София, но защо режимът в Кремъл се държи демонстративно и отказва да чуе призивите от цял свят „свобода за Навални“?

-  Мисля, че с призивите и действията си европейските лидери и американската администрация все още не са достатъчно настоятелни. Досега „Северен поток“ още не спрян, а  активите на спонсорите на Путин - г-н Алишер Усманов и г-н Роман Абрамович, все още не са запорирани нито в Европа, нито в света. Това позволява на Кремъл да продължава да нарушава човешките права и да унижава европейските лидери.

-  Русия се оказа за пореден път в центъра на шпионски скандал, този път свързан с взривове в Чехия през 2014 г., в които са замесени служители на ГРУ. Как да си обясним намесата на руските специални служби в вътрешните работи на независими държави?

-  Репресивният характер на комунизма, КГБ и режимът на Путин имат една единствена цел – да бъдат заплаха за руските граждани и за останалия свят, като по този начин увеличава своята сила.

-  Преди месец и от България бяха изгонени руски дипломати, арестувани бяха и 6-ма българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Как гледате на този скандал?

-  България редовно гони руски шпиони и за мен това е положителен знак, че страната е решена да предотвратява всякакви деструктивни действия на нейната територия. Освен това противодействията на България са доказателство за намаляване нивото на професионализъм на шпионите на Путин, пример за което е и проваленият опит Навални да бъде убит. 

-  На границата между Русия и Украйна грее военен конфликт. Има ли Русия основания за претенции към Украйна. Ще се стигнели до въоръжен сблъсък? 

-  Наистина има сериозно движение на руски военни части по границата на Украйна. Въпросът е, че няма сериозни основания за решителни действия от страна на Путин. За мен това изглежда повече като акт на дрънкане на оръжията. Кремъл няма нужния ресурс да предизвика истинска война и да се конфронтира с целия цивилизован свят в случай на агресия срещу Украйна. И последствията биха били пагубни за режима на Путин.