Васко Кръпката: Беше огромна грешка да тръгнеш и да гониш мутрите с Радев, Слави, Манолова и Нинова

Който и да спечели в политическите ни битки, победител винаги се оказва Москва

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Най-много ме боли, защото демократите така и не разбраха, че не трябва да се занимават с компроматни войни

Комунистите се оказаха най-големите капиталисти, какъв левичар може да е Путин с цялото си богатство, коментира пред Faktor.bg музикантът

Интервю на Васко Василев 

- Васко, кое е събитието на 2022 г., каква година изпращаме? 

- В личен план на мен ми се случиха много хубави неща – издадохме албуми, възстановиха се някои фестивали и пътувахме. В социален и политически план отново виждаме пандемия след пандемия, избори след избори на фона на война, липса на отопление и бой за тоалетна хартия. Преживяхме много тревожна година. Тези неща сме ги виждали и изобщо не ме плашат, но най-важният въпрос остава проклетата война в Украйна. Всичко останало са подробности. Империята на болшевишка и съветска Русия се разпада и умира бавно, но същевременно причинява много поразии, докъдето може да се докопае. Надявам се скоро това нещо да свърши и да капитулира този проклет строй, за да вървим към свободна Украйна и свободен свят. 

- От къде идва оптимизмът, след като в Русия започна акция за набиране на нови доброволци с обещанието, че ще бъдат добре платени, ще си купят нова кола и ще бъдат посрещнати като герои от бившите си приятелки? 

- Моят оптимизъм идва от там, че целият нормален свят застава в подкрепа на Украйна. Любими музиканти, артисти и хора на изкуството застанаха в подкрепа на украинците. Самият народ там показа голяма твърдост. В същото време ужким силната армия на Русия постоянно губи в битките. Вярвам в щастливото развитие на тази война. Аз лично се надявам всичко да свърши час по-скоро. Самият помагам на Украйна. Направихме концерт в подкрепа на Киев. Нашият клуб постоянно събира помощи, които дъщеря ми с буса носи за украинските бежанци. Вярвам, че със силите на мислещия свят руската диктатура ще капитулира много скоро. 

- Като изключим финансовите стимули, които някои от нашите сънародници получават от Москва – защо все още има носталгия по Русия и солидарност с тероризма на Кремъл? 

- Всичко това е в резултат на комунизма и на факта, че повечето медии са подчинени на Кремъл. Хората не са виновни, защото сме свидетели на ужасяваща пропаганда. Народът слуша какво му казват телевизиите. Когато обаче става въпрос за личния избор, същият този народ не кара Лада и не си праща децата да учат в Русия или в Северна Корея. Той не ходи на екскурзия в Коми, а кара западни коли. Парадокс е, че тези хора са избрали постиженията на западната цивилизация, но същевременно хвалят руския режим и са много гласовити. Това е същото като с чалгаджиите преди време. Чалгарите в България никога не са били повече, но винаги са били по-спонсорирани. Нещата си вървят – страната ни е член на НАТО и на Европейския съюз, което е нещо, постигнато с много труд от една част от българите и политиците. Защо например руснаци не излязат с празни плакати пред Кремъл или не го замерят с умряла риба? Когато хората са свободни, могат да си мрънкат от сутрин до вечер. 

- През 2022 г. партията на Слави Трифонов не успя да влезе в парламента. Има ли надежда, че чалгата в крайна сметка беше победена? 

- Разбира се, това беше изминатият път. Чалгарското предаване винаги е било политическо и на страната на злите сили. Много се радвам, че ИТН влезе в политиката с всичките си простотии и „умря“. Чалгата отдавна е умряла по сцените и е само в кръчмите. Хубавата музика ще остане, а всичко останало е един тъжен и пропуснат момент в България. Мутрите настаниха чалгата у нас и я вкараха в най-гледаните медии. В един момент дори стана институция, но вече не е и то много отдавна. Последният ход беше да бъде изритана с мощен шут. 

- Защо в рамките на близо 2 години страната ни се управлява от служебните кабинети на Румен Радев, на негови проекти и не можем да излезем от този омагьосан кръг? 

- Много се разделихме. Дори през 1990 г. не бяхме толкова разделени, което е много тъжно. Главната роля за всичко това имат Москва и президентът Румен Радев. Следващите виновни са тези, които се вързаха на президента. Те по никакъв начин не осъзнаха, че не могат да бутнат ГЕРБ. Не им достигна интелект да направят една свястна предизборна кампания, както например започнаха с акцията в „Росенец“. Да тръгнеш да гониш мутрите със Слави Трифонов, с президента Радев, с Мая Манолова и Корнелия Нинова, беше огромна грешка. Всичко се превърна в огромна предизборна кампания на ГЕРБ. Това най-много ме боли, защото така и не разбраха, че демократите не трябва да се занимават с компроматни войни.  Естествено, че е най-лесно да се влияе на народа с новини как някой бил откраднал някакви златни кюлчета и си ги държи в чекмедже. Това обаче е жълто, а не интелигентна европейска политика. Не трябваше да има „изчегъртване“, а надграждане. Не трябва да забравяме, че тези, които през последните 33 г. най-дълго са управлявали България, са БСП. С всяко тяхно участие в управлението – те са фалирали държавата. През последните години страната ни имаше много проблеми с корупция и кражби, но нямаше фалит. Затова хората гласуват за ГЕРБ – защото трябва да бъдат „спечелени“, а не изчегъртани. Затова се стигна и до там, че ако случайно критикуваш „Демократична България“ и Румен Радев, значи, че си за Бойко Борисов. Всичко това е много лошо мислене, което няма да ни доведе доникъде. 

- Бивши членове на БСП се опитват да правят алтернатива на БСП. Има ли шанс новият проект на Паскалев, Манолова и Дончева да се превърне в новата левица? 

- В този проект участват хора, които нито са нови, нито са леви. За автентична левица аз приемам баба Пенка от Чепърлянци, която е бедна и живее с идеите на Маркс и Енгелс. Българските комунисти са най-големите капиталисти. Като гледам, дори не са само „нашите“, а и световните. Оказаха се по-големи капиталисти от капиталистите. В България те осъществиха приватизацията, а ченгетата осъществиха кагебарската демокрация, която имаме в момента. Какъв левичар може да е Владимир Путин, който е толкова богат и има милиарди? 

- В началото на прехода имаше рекордно гласуване в една относително демократична държава. Защо хората се отказаха, къде са политическите оратори, днес от трибуната на НС слушаме разговори от махалата? 

- Няма как да бъде по друг начин, защото нещата се променят. В началото еуфорията и митингите бяха за това, България да се откъсне от Съветския съюз и да влезе в свободния свят. Всичко това се случи. Имаме сравнително нормална икономика и банани по магазините. Оттам нататък – всичко е в нашите ръце, защото опира до избора на хората. Колкото и да се продават гласове и по какъвто и начин да гласуваме – накрая ние определяме какво ще се случва. Аз никога няма да спра да харесвам управлението на ОДС и на тази клика. Днешните началници на държавата са ми много смешни, но хората си ги избират. Какво можем да направим? На власт се избират простаци. С моята музика работя за интелектуално мислене и културен начин на живот. Най-важно е войната в Украйна да свърши, Русия да стане европейка страна, за да бъде всичко наред. 

- Румен Радев описа страната и случващото се по времето на Кирил Петков и Асен Василев с „шарлатания“. Това ли е думата, която отговаря на ситуацията през 2022 г.? 

- Няма как да влизам в тази полемика. Това са междуличностни неща между политиците. Най-хубаво отговори на всичко Теди Москов – „аз съм съгласен за конфликта между Борисов и Радев. Двама души се карат, а третият печели. Да вземат да се убият, а пък който победи – да управлява“. Каквото и да се случи, който и да спечели, победител все е Москва. Аз винаги гласувам за немосковски кандидати, защото посоката е „Запад“.