Противоречиви и ненаучни твърдения за необходимостта от Ковид ваксинирането заливат България

Мангъров, Петков и Вълчев да изкарат опреснителни и просветителски курсове преди да правят своите смущаващи изявления

Константин К. Чипев

Константин К. Чипев

Константин Чипев*

 В пресата, телевизията и по Интернет вървят информации, объркващи хората, питащи се дали да се ваксинират. В интернет клипове (снабдени с подробни луксозни субтитри на български език) от маргинални източници като немския д-р Бакди ( Bhakdi), който преди половин година подценяваше пандемията и зовеше за стаден имунитет, сега ни плашат с неясни бъдещи странични ефекти от ваксинирането. Подобни становища  има и българският му съмишленик д-р Мангъров. Той се притеснява   дали ваксината нямало 

да предизвика автоимунни заболявания

 след години? 
За много малка (под 1%) част от ваксинираните теоретически е възможно, но това ще се изясни едва след години и не може да бъде аргумент за резервираност спрямо необходимото животоспасително за момента ваксиниране.

Абсурдно и ненаучно 

е предположението на Мангъров, с което той плаши широката публика, която не прави разлика между РНК и ДНК дали ваксините нямало да имат онкогенен потенциал (способност да предизвикат рак). 
Мутации възникват (д-р Мангъров ще трябва да си преговори материала) в генома на клетката при репликация и при поправка на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина, дългосрочната памет на клетката), на езика на която са написани нашите гени, а не на РНК (рибонуклеинова киселина, оперативните програми  на клетката) – която  се използва от машинарията на клетката, за да се произведе антигена на ваксината. Може да възникнат мутации при репликация на РНК-вирусите след като заразят клетките, но ваксината носи само парчета от вирусната мРНК, (а не информация за целия вирус), които кодират части от вирусния шип. За  информационните РНК, използвани при ваксините, произвеждащи антигена (вирусния шип) в  клетката, такива мутации нито се наблюдават, нито се очакват.
С няколко думи: мутации може да се предизвикат от самия вирус, ако той зарази клетките, 

но не и от ваксините,

 които използват само части от информационна РНК, която е нестабилна, синтезирана по изкуствен път и затова безопасна.   
Удивителна некомпетентност издава и предположението на г-н Мангъров, че с вкарването на този генетичен код във вашите клетки, той започвал да се възпроизвежда, и тогава можело да се получат грешки. 
Не, д-р Мангъров, мРНК във  ваксините на Модерна и Пфайзер/Бионтех не се възпроизвеждат след като влязат в клетката. Те минават през рибозомите  в цитоплазмата и по информацията, записана в тях,  в продължение на около две седмици се произвежда  белтъкът-антиген – вирусният шип. Ваксинирането „особено при хора в млада възраст, не е много разумно" – пише  д-р Мангъров. Той си мисли, че тези мРНК  ще са в клетките на ваксинираните младите хора дълго време. Това също е абсолютна некомпетентност. мРНК  във ваксините са кратко живущи биополимерни молекули и 

д-р Мангъров трябва да изкара опреснителни курсове 

преди да  прави своите смущаващи изявления.
По цял свят медицинският персонал е ваксиниран на първо място, но   д-р Мангъров има друго мнение – първо възрастните болни хора, след това медиците. А младите – те въобще трябва да са на последно място. Вместо да даде личен пример, ваксинирайки се, той отстъпва това на други нуждаещи се. Това е похвално, но ако, освен че сам не се ваксинира, плаши с непотвърдени бъдещи странични ефекти, това е под всяка критика!
До него, очевидно по партийна линия, се нарежда и Румен Петков. И той нямало  да се ваксинира, макар че плащал за това на държавата. Защо – нямал избор коя ваксина да се използва за него. Не искал ваксина от фашизоидния корумпиран Запад, който с нас бършел дъното на Европа!  Невероятно!
А по телевизията професорът правист Даниел Вълчев в интервю ни обяснява, че „човечеството и България са преживявали много по-тежки дни“, но се създало (нарочно) усещането, че „човек няма ниша, в която да се скрие“.   Той не плаши със странични ефекти, а по- скоро се стреми да омаловажи  пандемията. Изолирани  били случаите със заболели деца и  медици. Проф. Вълчев, това не е само усещане и наплашване! Това, че България  удържа  началните вълни на пандемията поради навременни мерки, а вероятно и заради генетични предпоставки, бе похвално. Сега изглежда 

ще надминем и най-пострадалите страни,

ако пренебрегваме заплахата. И чудно кои са  предишните тежки дни освен  пандемията преди 100 години? Може би Втората световна война за света и 9.9.1944 за нас?!
 И всичко било защото сме били подтичвали след западните общества и сме им били поемали болестите. Това било причината според професора. А и още нещо – те там „на Запад“ не ги разбирали нещата по здравеопазването. Лекували с лекарства, вместо да търсели първопричината. Срамота за един университетски професор от висотата на своята „компетенция“ да се изказва за загнилия заблуден Запад, който видите ли вместо да търсел причините за заболяванията (?!), произвеждал ваксини! Чудно как се произведоха тези ваксини, ако не се знае първопричината за заболяването. Виж му акъла, пък му крой шапката, казват хората.

*Константин К. Чипев е завършил физика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в БАН – Институт по Молекулярна Биология. От 1989 е в САЩ като молекулярен и клетъчен биолог. Пише популярни есета по въпросите на еволюцията, наука и религия, климатичните проблеми и ковид ваксините.