Ако Тръмп търси възмездие заради разследването на Мълър, да насочи своя гняв към ключовия виновник в Кремъл

САЩ трябва да бъдат много по-добре подготвени за намесата на Москва на президентските избори през ноември 2020 година

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, Washington examiner

Сенатът може да направи нещо много важно за страната като проведе собствено разследване за намесата на Русия в президентските избори през 2016 година. Съдебната комисия към Сената е оторизирана да изиска (чрез призовка) документи и показания на ключови служители от администрацията на Обама, свързани с разследването на ФБР за руската намеса на изборите през 2016. Запознавайки се детайлно как хора вътре и извън правителството, волно или неволно са подпомагали кампанията на Кремъл за подкопаване на изборите в Америка, страната ни ще бъде много по-добре подготвена за намесата на Москва на президентските избори през ноември 2020 година.
Това, което Сенатът ще трябва да изиска са документи, комюникета, свидетелски показания – за предпочитане давани публично, да бъдат включени както следователи така и субекти, разследвани от контраразузнаването, както и информация за същността на връзките им с руските оперативни лица. Разследването може да открие важни данни как политици, държавни служители, медии и бизнесмени са били манипулирани, за

 да служат на чужди интереси 

Сенатът и Министерство на правосъдието, което провежда собствено проучване по отношение на разследването на ФБР относно връзките между кампанията на Тръмп и руското разузнаване, имат възможността да бръкнат още по-надълбоко от специалния прокурор Робърт Мълър. Би било пренебрегване на задълженията, ако администрацията на Обама не беше поставила под наблюдение висш съветник на кандидата за президент, когото дълбоко подозираха в колаборации с Русия. Според Националната стратегия за сигурност, подготвена от Белия дом по времето на Тръмп през 2017, 

Русия е един от двата глобални противника на Америка

 И всяка  администрация е задължена подробно и критично да проучи дали американските политици и съветници са подкупвани или изнудвани от руските служби. 
Новото разследване също трябва да проучи в детайли доклада на американските служби, в който се твърди, че президентът Тръмп е човек на Русия и да каже ясно 

дали обвиненията са обективни или изфабрикувани

 В най-добрия случай то би трябвало да открие онези длъжностни лица, които бяха компрометирани от руското разузнаване. Също така трябва да разкрие частни финансови транзакции, извършени от американски служители към руски банки, олигарси и посредници. Ако това бъде направено задълбочено и безпристрастно, успоредно извършените разследвания ще разкрият източниците на „тайното споразумение“ за компрометиране кампанията на Тръмп. Това би помогнало да послужи на Тръмп за отмъщение, но също така и да разкрие колко по-подли са разузнавателните служби на Русия в сравнение с разследващите в конгреса и агентите на ФБР. 
Твърде елементарно е обяснението, че Владимир Путин е искал да помогне на Тръмп да спечели президентските избори. Много по-правдоподобно е руските разузнавателни служби да са искали да изострят поляризацията между партиите и посредством конспиративни теории да подкопаят имиджа и на двамата кандидати за президент. Въпреки, че фокусът на Кремъл е бил да дискредитира Хилари Клинтън, убедени, че тя ще спечели изборите, е бил разработен паралелен план в случай, че Тръмп се окаже победител. Съвсем логично, руските разузнавателни служби е трябвало да изфабрикуват разказа за „съглашателство с Тръмп“, с цел да създадат смут в американската политика, особено ако новият президент се окаже неспособен да свали наложените на Русия санкции заради агресията й в Украйна.
Докладът на американските служби, който хронологически проследява предполагаема връзката Тръмп-Москва, може да се окаже съзнателно планиран от руските специални служби. Следовател, бивш британски разузнавач, получил достъп до уж класифицирана информация, може да се окаже неволен посредник в операциите за влияние на Москва. Самият доклад, както при повечето руски компромати, е вероятно комбинация от факти и манипулативни твърдения, за да бъде постигната целта. Кремълските играчи посредници също така изфабрикуваха множество проследими „руски връзки“ с кампанията, включително и по време на прословутата срещата в Trump Tower през юни 2016 година. Целта е била да се предостави запис на американските разследващи и медиите в случай, че Москва трябва да дискредитира Тръмп, забърквайки го в потенциални връзки с външни сили.
Като призова публично за информация от Москва относно неговия опонент на изборите и прикри всички свои контакти по време на кампанията, афиширайки своите политически амбиции, 

Тръмп сам падна в капана 

на появилите се слухове за колаборации с Русия. Това пося семената за неговата нелегитимност в очите на мнозина. От друга страна, атаките на Тръмп срещу демократите заради твърденията им, че уж се разиграва „руска измама“, също стана коз в ръцете на Русия в задълбочаването на сектантските разделения. 
За да бъдат ефективни разследванията на Сената и на Министерство на правосъдието  трябва да се разкрие колко мащабно е била експлоатирана президентската кампания през 2016 година от руските разузнавателни служби. Това може да предоставят ценни указания как Кремъл планира да се възползва от предстоящата президентска кампания, манипулирайки и двете страни при това сектантско разделение. Ако Тръмп наистина търси възмездие заради разследването на Мълър, той трябва да насочи своя гняв към ключовия виновник в Кремъл.
Превод: Faktor.bg