Да отхвърлим твърденията на Путин, че „русофобията“ е тероризъм

Кремъл е изместил джихадистите като основен извършител на атаки на територията на НАТО

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, washingtonexaminer.com

Винаги когато Западните правителства се обявяват срещу агресията на Москва и държавния тероризъм, те биват обвинявани в „русофобия“.
Този подвеждащ епитет се използва, за да обедини обикновените руснаци около Кремъл, обявявайки се за жертви на международна конспирация. За да се противопоставят и противодействат на подобна дезинформация западните политици трябва 

да разобличават международния тероризъм, провеждан от Москва

 и де правят ясно разграничение между режима на Владимир Путин и руския народ. Доказателствата за играта на Путин са пределно ясни.  
В крещящия опит за измама, за да прикрият своите смъртоносни терористични атаки, говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова обвини чешкото правителство в „необуздана русофобия“, след като изгони 18 служители на Руското посолство в Прага. След продължителни разследвания оперативни служители на руското военно разузнаване, ГРУ, бяха обвинени във взривяването на складове с боеприпаси в Чешката република и убийството на двама работници, направили усилия да осуетят износът на оръжие за Украйна. Същите тези структури на ГРУ  са съпричастни и във взривяването на няколко склада за оръжие в България през 2014 година, при които загинаха 16 човека, в опита за преврат в Черна Гора през октомври 2016 и в опита да бъде отровен през 2018 г. бившият агент на британското разузнаване Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Англия.  
Към настоящия момент Кремъл е изместил джихадистите като 

основен извършител на терористични атаки

 на територията на НАТО и използва руските посолства в цяла Европа като плацдарм и база за своите терористични операции. Чешкото контраразузнаване многократно предупреждава, че базираното в Прага посолство на Русия е ключов център за шпионаж, саботаж и убийства в региона. Като допълнение към дезинформацията, кибервойната, политическата корупция, енергийна зависимост, тези операции се превръщат в основно оръжие на подривна дейност на Кремъл. 
За да прикрият своите разрушителни и унищожителни операции зад граница, властите в Кремъл осъждат подобни разкрития като расистка русофобия, описвайки руснаците като низвергнати хора, презирани от западните общества.  Например говорителят на Кремъл сравни свалянето на малайзийския пътнически самолет над Донбаския регион в Украйна през юли 2014 от ракета, изстреляна от район, контролиран от сепаратиските проксита на Москва, като заговор на Запада за дискредитиране на Русия. По същия начин се третират и извършените бомбардировки и убийства, като умишлено се отклонява вината от поддръжниците на Владимир Путин.
Инспирираният от Кремъл тероризъм, саботаж и дезинформация изискват много по-твърд отговор от страна на съюзниците на НАТО. Вместо просто да се заявява, че Путин е „убиец“, президентът Джо Байдън трябва да го посочи като организатор на международния тероризъм и да инициира оперативна група в рамките на НАТО по време на юнска среща на върха в Брюксел, която системно да разследва и се бори с тероризма в Кремъл. Смъртоносната дейност на GRU и други разузнавателни агенции също могат да бъдат ограничени като драстично бъде намален персоналът на руските посолства. Когато чешкото правителство призова съюзниците в НАТО да демонстрират своята солидарност, Словакия, Полша, Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изгонват няколко руски дипломати. Прага също планира да изгони още десетки служители на посолството през следващите седмици.
Подобни действия, като забрана на руските граждани да посещават западни страни не трябва да се прилагат, тъй като те са ценен проводник за развенчаването на митовете на Путин за Америка и Европа. Кремълската агресия не трябва да се свързва с "руска агресия", тъй като режимът не е синоним на страната или на нейното разнородно население. Всъщност все повече руски граждани могат да станат съюзници на Запада в усилията да бъде съборена клептократичната автокрация на Путин. Гражданите на Русия в крайна сметка ще решат бъдещето на своята страна и те ще трябва да бъдат подкрепени в отстояването на своите човешки, граждански и етнически права. Дезинформацията и измамата, лъжата на режима са насочени предимно срещу тях, като им се ограничава достъпа до истината и свободата. Пропагандата на Путин прославя държавата, прокламира идеята, че руснаците се нуждаят от авторитарна система, за да оцелеят. 
Парадоксално е, но именно Путин и неговото най-близко обкръжение са 

истинските русофоби

 Като налагат информационен монопол и упорито тиражират лъжи за Запада, те показват своя дълбок страх от острата реакция на руските граждани, живели десетилетия в условия на държавна корупция, репресии, икономическа нищета и международна изолация. Тази реакция трябва да бъде одобрена, подкрепяна и насърчавана от гражданите, организациите и правителствата на Запада, защото всички народи в Руската федерация имат право на свобода и демокрация. 

Превод: Faktor.bg