Да се трият профилите във Фейсбук, които сеят конспирации – това не е борба срещу свободното мнение

Свободата да заговорничиш също подлежи на ограничаване

Авторът

Авторът

Масовото им разпространение на конспиративни теории за вируса уплаши дори радетели на правото на гласност

Димитър Попов

Фейсбук започна да трие профили, които разпространяват конспиративни теории за вируса и ваксините. Новината дойде от централата на мрежата в САЩ. Причината е, че такива постове вредят на общественото здраве, защото саботират мерките срещу вируса, окуражават враждебни настроения срещу ваксините и объркват още повече потребителите.  
Аз посрещнах тази новина с разбиране. Дори реших тези мерки да ги прилагам лично, като трия приятелски профили, които разпространяват конспирации. Нищо че изглежда като цензура.  След като прочетох статистиката за смъртността за миналата година в България, 

такава цензура ми се струва оправдана
 
Общата смъртност за 2020 година е около 121 000 човека. Разбивката по месеци показва, че при средно число умиращи на месец около 8-9000 човека, през двата месеца ноември и декември са починали над 30 000, и то само във високата пенсионерска възраст. Тъй като през тези два месеца беше пика на пандемията, ясна е причината за тази смъртност. 
За сравнение, през 2019 година са починали 108 000 човека. Разликата между починалите 121 000 през 2020 и починалите 108 000 през 2019 година е 13 000 и очевидно се дължи на ноември и декември, когато вирусът вилнееше а властта не взе мерки навреме, защото споделяше теорията за стадния имунитет на конспиратора Мангъров. 
Така аргументът, че триенето на конспиративни теории спасява човешки животи за мен надделя пред възраженията на либералите, за които свещената свобода на изразяване е по-важна от живота. 
Не че и на мен конспирациите няма да ми липсват в профила…Те имат и забавна страна, както знаете.
Последната теория, която чух, беше че вирусът и ваксината на Пфайзер са създадени с ДНК на Бил Гейтс и целта е този мизерник да се клонира в цялото човечество. Искал да надмине подвига на Чингиз хан, чието ДНК днес се среща у всеки втори мъж в Азия. Как в онези тъмни и примитивни времена хана се е клонирал толкова успешно, е загадка, но конспираторите са убедени, че тайната е казана на Гейтс насън от самия Чингиз.
Друга теория навлиза в мистичните сфери и гласи, че вирусът е разработен в сговор с извънземните, за да умъртви около 3-4, максимум 5 милиарда от населението на земята, тъй като в отвъдното, откъдето пускат душите, вече нямат материал да захранват човечеството заради голямата раждаемост.
Има и съвсем семпли конспиративни теории, като тази че подлите фармацевтични компании са се наговорили с ЕС да направят луди пари от ваксините и така да стабилизират крехката световна икономика, увеличавайки числото на милиардерите.
Най приятна обаче е политическата теория за вируса. Според нея той е 

призван да унищожи демокрацията

 Малка шайка милиардери, които без друго владеят 90% от ресурсите на земята, искат да създадат благоприятен климат за налагане на ограничения на човешките и граждански свободи, за да приключат най-накрая с глупостите за права и демокрация. Крайната цел е световен тоталитаризъм, който населението на земята ще приеме, следвайки не ценности като свобода и демокрация, а такива като дисциплина и ред. Шайката използва финансираните от нея национални правителства, като кукли на конци, за да съсредоточи в ръцете си инструменти за подчиняване на всички народи. 
Освен забавление и вреда обаче, тези теории носят със себе си и симптомите за 

дълбоко обществено разстройство

 Широкото им разпространение например показва сринато доверие на гражданите във властта. Хората не вярват на държавните институции, нито на политическите лидери, които са призвани да ги пазят от бедствията. Те са убедени, че властта е корумпирана и злонамерена, безскрупулна и готова да унищожи част от народа си заради лични интереси. 
Когато липсва елементарно доверие, диалогът между граждани и власт върви с надлъгване и недомлъвки, защото главното остава недоизказано. А то е, че отново сме „ние” и „те”. Между двете страни пак се е настанила омразата, която разяжда отвътре обществения договор, върху който се крепи самата държава. Достатъчен е повод като вируса например, за да избухне взрив от омраза. „- Лъжете че има вирус! ; - Ами мрете като ви лъжем!” – това е диалогът, който се води на подсъзнателно ниво между двете страни. И този конфликт ясно се вижда в структурата на конспиративните теории за ваксините.
Как се е стигнало дотук е въпрос с лесен отговор: елитите дават много поводи за недоверие към себе си. Сред тях често гърмят скандали, които се превръщат в медийни кампании за корупция, нагласени роднински назначения, присвоявания на фондове, измами и мошеничества. Тези скандали захранват конспиративните теории, придават им плът, защото са точно това, което хората очакват да чуят за своите водачи.
Още по лошото е, че зад корумпираните елити гражданите привиждат други сили, далеч по мощни и злонамерени, които предпочитат мрака и които контролират и управляват всички в името на свои, още по - опасни интереси, за които ние само можем да гадаем.  
Има и друго обяснение за масовото разпространение на конспиративни теории и то засяга 

кризата на модерния човек,

 който все повече губи вяра в рационалното обяснение на събитията около себе си.
Ние искаме да знаем, че всичко случващо се има логика и смисъл, че заобикалящият ни свят е разбираем и рационално обясним. За нас е изключително важно съдбите ни да не зависят от необясними, ирационални фактори. Така се чувстваме по сигурни и защитени от неизвестното бъдеще. Когато Тръмп например се е събудил в два през нощта недоспал и пише в Туитър, че утре нарежда удари срещу Иран, ние си обясняваме неговото поведение със заговор на дълбоката държава, която точи зъби за иранския петрол, за да не допуснем, че света и съдбите на толкова много хора зависят от безсънието на един овластен психопат.
Дълбокият рационализъм е възпитан от века на Просвещението, от науката и от нейната вяра във фактите, обяснявани единствено с многократно доказани помежду им връзки и отношения. Така се обясняват и обществените процеси.  Научните теории обаче изискват умствени  усилия и съответното образование.  Масовият човек предпочита готовите етикети, сдъвканите предварително теории, които подреждат хаоса в главата му. Конспирациите са лесно и просто митологично обяснение на много сложни процеси. Те не само обясняват света рационално, те го представят като разбулена загадка, която си постигнал без никакви усилия. Конспиративните теории са обществена наука, предназначена за масова консумация, и криминален сериал едновременно.
Така че вярващите в конспирации за вируса и ваксините са отчаяни хора, които искат да си обяснят рационално това бедствие, което така вероломно нападна нашия добре уреден живот. И лесното обяснение е по онази вече митологична схема на „ние” и „те”, в която ние винаги сме жертвите, а „те” са властите, корумпираните, злите милиардери, или в най- лесния случай световното правителство в сянка, което прави заговори срещу нас. 
Такива конспиративни теории ще има винаги, те са част от обществения пейзаж. Проблемът е в тяхното масово разпространение и във влиянието им върху онова мълчаливо мнозинство, което отдавна е изгубило вяра в официалните авторитети и търси 

упование единствено в социалните мрежи

Тъкмо заради тях си струва да се трият профилите, които сеят конспирации. Нищо че това ще изглежда като борба срещу свободното изразяване на мнение. В края на краищата идва трета вълна на пандемията. Конспираторите пак са превъзбудени, пак агитират против ваксините и против мерките срещу пандемията, а 50% от българите им вярват, 60% от учителите дори отказват да се ваксинират, а много млади хора, искат пълно отваряне на ресторанти и фитнеси, защото не им пука нито за вируса, нито колко ще измрат от него. 
В такава среда социалните мрежи трябва да бъдат трибуна с филтър, за да не сринат и психичното здраве на потребителите, които без друго имат сериозни проблеми напоследък…