De Profundis: Маските, глупако! Или как официално ще станем първия народ, който се е самозатрил чрез вируса на простотията

Типове като Мангъров и неговите подобни трябва да бъдат разследвани и съдени за ролята си в развихрянето на болестта, а не самите те да се вихрят по медиите

Протестиращи горят маски в центъра на София, снимка: Bulgaria ON AIR

Протестиращи горят маски в центъра на София, снимка: Bulgaria ON AIR

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Като деца, през 60-те, имахме серия „тъпизми“, които, в новия свят на абсурда, в който се бяхме родили, изпълняваха ролята на мъдрите пословици и поговорки от подредения стар свят на нормалността. Що е то наглост – пита някой и тумба хлапета вкупом отговаря: „Да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш къде отива“. 
Е, да, картината е леко драстична, особено за несвикналите с реалността псевдо либерали, но пък е адекватен пример за наглост. Не знам обаче някой от нас тогава наистина да е бутал баба си по стълбите, за да провери стойността му. 
За сметка на това, сега сме свидетели да се развиват обществени процеси, които имат същия абсурден характер, но не само на словесно ниво, а на ниво реалност.   
Всеки ден сме свидетели как по улиците или по телевизора говеда протестират, сами или на тайфи, срещу носенето на маски, тази 

най-елементарна предпазна мярка

 срещу разпространението на вируса Ковид 19. Палят маски на публични места, тъпчат ги в калта, пищят по тъй наречените „социални медии“ срещу тях, увличат за каузата и други от същата порода. Изобщо – голямо геройство в мирно време.
Да, и не просто протестират – гордеят се с протеста си. Трудно било да се носят маските, задушавали се те, горките херои, запушвала им се устата и не можели вече свободно да изказват величавото си мнение по всички въпроси, по които им хрумне да се изкажат, тоест – правителствата им запушвали устата, за да не ги критикуват. 
Ама не всички правителства, в съюз с всички лекари по света, са направили конспирация срещу собствените си граждани, дори те са само инструмент на онази величава Световна конспирация, която е разкрита отдавна, но продължава да ни манипулира за всичко, включително Ковид 19. Ако не знаете, начело на тази Конспирация е Федералният резерв на САЩ, в съюз с вездесъщите евреи - като започнеш с Ротшилд и свършиш със Сорос, плюс могъщите фармацевтични компании, измислили този и всички останали вируси, за да ни ограбват, като ни пробутват нови и нови лекарства и ваксини. 
Признавам, дори не съм сънувал, че толкова много простотия може да се събере на едно място – в главата на всеки един от всички идиоти поотделно. Все си мислех, че тези глави, колкото и празни, все пак са с ограничен обем, но се оказа, че не съм прав – неограничен е. И започвам да вярвам на скептиците, според които човешкият род е способен наистина на всичко. Включително 

да се затрие сам от простотия

Но простете малкото лирично отклонение, в случая започнах да говоря за друго. Същите тези говеда, които, без маски, естествено, се струпват заедно, за да протестират срещу носенето на маски, накрая се прибират поотделно в къщи, целуват баба си и най-спокойно я заразяват с каквото имат в устата. След това тя развива болезнени симптоми, грижовното говедо вика линейка, за да я закара в болница, но болниците са вече пълни, отказват да я вземат и бабата умира. А добитъкът се тръшка и лее кървави сълзи по медиите как 

Системата убила Баба му,

 която той толкова обича…..
Ето, това е истинска илюстрация на цитирания по-горе тъпизъм от детството ми. 
И този цикъл се завърта пред очите ни. Защото говедата ходят не само на протест срещу маските без маска, ходят на мач без маска, ходят на чалготека без маска, ходят на сватба или абитуриентски бал без маска…...
Що да си развалят кефа – вирус няма, той е измислен, за да ни държат в подчинение. А дори да не е измислен, става дума за обикновено грипче. Маските не вършат работа, а лекарите в болниците са безсмъртни, могат да работят по 24 часа и са длъжни да ни спасят. Ако пък чак толкова се налага, някой наивник, заразен от нашата безотговорност, но оцелял, ще ни дари антитела. И готово - пак сме на линия за стадионите, чалготеките, пиршествата.
И никой се не сеща за няколко елементарни неща, свързани със здравия разум. 
Първо, няма как толкова много хора по света, от политици през лекари до цели изследователски и развойни екипи, да участват в подобна „конспирация“ и никой да не се изтърве пред медиите, които дебнат. 
Второ, маските наистина не пазят сто процента, твърди се, че пазят около 30. Но това не е пренебрежимо малко - вместо 1500 заразени на ден, да имаш 1000. И за стабилността на здравната система е добре, и за 500 души, останали здрави. 
Трето, маските може и да не пазят толкова теб, а повече другите, включително лекарите. Това е важно, но дано не го разберем, както каза някой скоро, чак когато лекарите съвсем се стопят и се наложи техникът от Енергото да прави сърдечни операции или от ВиК - да диагностицира онкоболните. 
Четвърто, политиката на правителството и разните отговорни фактори е противоречива от самото начало, някои мерки объркват хората или ги настройват срещу мерките изобщо. Но къде е собственият ни разум, ще попитам, не е ли ясно, че правителството няма да ни опази лично, ако не се погрижим сами за себе си. 
Дори тогава няма сто процента гаранция, но поне ще сме направили всичко възможно.    
Да, добитъците, които знаят всичко това, обаче го пренебрегват, са безмозъчни, те вярват на всяка простотия, която ще ги отърве от досадната необходимост да бъдат разумни хора и отговорни граждани. 
Самата свещена тъпота, която изповядват обаче, не се е зародила в тях, те не са толкова умни – а я черпят от изворите на 

безотговорни „специалисти“ като доц. Мангъров,

които без да им мигне окото ти взимат 200 лева на домашно посещение, за да ти препоръчат аспирин и топъл чай срещу коронавируса. Тези хора са още по-виновни за новата, огромна вълна заболели, която ни удря в момента и която тепърва, по примера на Чехия, ще се развива още.  
Къде беше ти, бе, доц. Мангъров, когато аз се разболях и трябваше не само да се грижа за себе си, но и да предпазя от заразяване майка си, жена на 85, с тежък Алцхаймер, напълно неспособна да се справя сама с каквото и да било? Къде беше, бе, та не дойде да ми помогнеш с опита си или поне да ме утешиш с някоя блага приказка за вируса, дето не е толкова опасен; за „стадния имунитет“, който ще изградим, веднага щом измрат достатъчно хора; за разликата между „само заразени“ и „истински болни“ люде? 
Типове като този и неговите подобни трябва да бъде разследвани и съдени за ролята си в развихрянето на болестта, а не самите те да се вихрят по медиите. Ама Мангъров, като всеки човек в демократична страна, има право на мнение, ще каже някой. Освен това е специалист - шеф на детското отделение в Инфекциозна болница.  
Нито едното, нито другото. 
Мангъров и мнозина други подобни „специалисти“ имат право на мнение в къщи, пред гаджето или в кръчмата. Това е частно мнение и то не струва пет пари. Или струва точно колкото моето частно мнение – нула. 
Като инфекционист в една болница, той няма нужния общ поглед към ситуацията не само в страната, а и по света, няма изследователска експертиза, свързана пряко с вируса Ковид 19, който още не е проучен из основи, няма опит при справяне с мащабни епидемии, няма и политическия капацитет да получава и обобщава информацията, на базата на което да взима отговорни решения. Той, казано едно към едно, е напълно безотговорен господин Никой, уцелил момента да стане 

знаме на едно разрастващо се стадо идиоти в България

 Това говори зле както за него, така и за идиотите, но не само. 
Говори зле също за българските медии, които, в желанието си да уловят „сензацията“, на която понякога за прикритие викат „различно мнение“, не се спират пред никаква глупост и подлост. Говори зле и за медицинската общност в страната, която досега трябваше десет пъти да запуши нечистата уста на този свой „колега“. Говори зле и за гражданското общество в България, което не се ангажира по никакъв начин срещу Ковид 19, а остави всичко в ръцете на обърканото и неспособно правителство. 
Пиша това с пълното съзнание, че спокойно можех да си спестя атаките, които следват. След като вече преболедувах, аз съм лесен - поне няколко месеца ще имам антитела и няма да се притеснявам всеки път, щом някой добитък без маска на улицата или с маска-папийонка в магазина, ми се изкашля или изкиха в лицето. Вие му мислете, бих могъл да кажа. 
Но не, ще кажа друго - нещо трябва да се промени, най-вече в мисленето ни! Иначе официално ще станем първият народ, който се е самозатрил чрез вируса на простотията.