Голямо безпокойство в Кремъл - общественият гняв може да избухне

Публичните демонстрации и щурмуването на правителствени сгради в Казахстан служат като предупреждение за Кремъл за бъдещето на Русия

Авторът

Авторът

Януш Бугайски, Washingtonexaminer.com

Въпреки че казахстанските протести очевидно бяха манипулирани от съперничещи си фракции в управляващия елит, те послужиха като поредното предупреждение към Москва, че общественият гняв може да клокочи години наред под повърхността, но може да избухне внезапно и много бързо да се разрасне. Появата на стабилност и обществена пасивност в Русия не може да се приема за даденост. Има 

взривоопасни събития

 като увеличение на цените или фалшифицирани избори, които може неочаквано да ескалират обществените искания за по-широки политически промени и смяна на режима.

Москва незабавно изпрати военни части в Казахстан под многонационален флаг, не само за да подкрепи правителството на президента Касим-Жомарт Токаев, но и за да демонстрира, че борбата за власт и обществените протести ще бъдат потушени и в самата Русия. Кремъл също толкова бързо действаше през лятото на 2020 г., за да подкрепи режима на президента Александър Лукашенко по време на мащабните обществени протести срещу явните изборни манипулации и измами. Казахстан и Беларус посочиха две от назряващите вътрешни предизвикателства пред управлението на Путин: 

конфликтите в елитите и обществените бунтове

Лоялността на елитите към Кремъл не се основава на споделена идеология или политика, а на прагматични икономически интереси и политически дивиденти, които могат да получат благодарение на връзките им на високо ниво. Представители на елитите ще загубят своето доверие в режима, ако станат по-оскъдни ресурсите за корупция, международната изолация свие икономиката и социалните вълнения се разраснат. Страхът и недоволството сред бизнес олигарсите могат да допринесат за свалянето на Путин.

А това може да бъде ускорено при една по-категорична политика на Запада, като бъдат замразени или конфискувани активите на свързани с Путин магнати, като следствие на едно бъдещо евентуално нахлуване в Украйна. Бизнес елитът също се опасява, че притиснат режимът може да им конфискува имотите, като търси изкупителни жертви, за да манипулира обществото в посока на неговата подкрепа. Една правителствена криза може също 

да ускори свалянето на Путин, 

ако се породят вражди между различни мощни фракции на ФСБ и други органи за сигурност.

Общоприетото мнение за пасивната беларуска общественост в навечерието на масовите улични протести през 2020 г. отразява широко разпространения образ за руските граждани. Въпреки че протестите в Беларус бяха потушени, основните причини за обществените вълнения не бяха преодолени. Кремъл също се страхува от всяко повторение на „цветните революции“, които най-първо разтърсиха Украйна и Грузия, където корумпираните авторитарни правителства вече не можеха да възпират или отхвърлят исканията на обществото. Ограничен става животът и на държавните репресии. Без модернизация на икономиката и диверсификация на пазара, в комбинация с утвърждаването на демокрацията в политиката и пълната децентрализация, Русия е изправена пред множество политически, социални и регионални кризи.

От 2009 г. руската икономика е в застой и авторитарният режим няма стимул за драстични реформи, които биха могли да отслабят властта на Путин. В същото време путинската система няма инструментите, с които да подражава на  провежданите от съветската комунистическа партия и апарата за сигурност масови репресии и експулсиране на населението, каквито има особено по времето на управлението на Сталин. Освен това не е в състояние напълно да изолира всички граждани от външни влияния.

Вместо това правителството ще се изправи срещу нарастващи вълнения в множество градове и региони тогава, докато Путин се опитва да удължи за неопределено време президентството си след изтичане на мандата му през 2024 година. Внезапните и масови демонстрации в Казахстан, съпътствани от насилие и репресии, засилиха страховете на Кремъл. Според Путин социалните мрежи, които включват и руски граждани, готови за протестни действия, предшественик на „терористични атаки“, което е признак за нарастващото безпокойство заради социалната опозиция, която не може да бъде нито наблюдавана, сдържана и овладяна.

Превод: Faktor.bg