Има живот в Партийния дом! Като по Йонеско - абсурден, смешен, нищожен и нещастен

Системата отдавна ни е убила, живеем в бутфория на посткомунизма

Снимки: Faktor.bg

Снимки: Faktor.bg

Светослав Пинтев  

Марсианци няма, но има живот в Партийния дом! Като по Йонеско - абсурден, смешен, нищожен и нещастен.  Направо уродлив… Куклите там обаче правят  такъв и живота на българите. А това няма да им бъде простено. Никога!
Идват изборите на 4 април, но отсега ги усещам като полъх 

от царството на Вечния мраз,

от фризера, в който искат да ни набутат.
На Партийния дом, цитадела на комунистическия режим, която днешните власт и опозиция дружно харесват като парламент на България, виси все още огромен черен транспарант, на който се мъдрят бели букви:  „Системата ни убива“.   Останал е от протестите през лятото. Оттогава си и детските инвалидните колички отпред.

protesti_sofiya2.jpg

Никому ненужна вече бутафория. Или поне ненужна на тези, които са ги захвърлили. Хората си свършиха работата. Хвърляха пъдпъдъчи яйца по сградата на Министерския съвет, изсипаха морска риба отпред, подкараха и децата, все 

деяния, измъдрени от някой гениален пиар,

 изпаднал в делириум тременс, пред когото Йонеско е жалко курешка от пъдпъдък, рибешка люспа. 
И те наистина успяха, успяха да изместят истинския граждански гняв, справедливите искания, към уродливи форми на подмолна борба, скрити интереси, понятни само в президентството. Включително чрез експлоатиране на трагедията на децата с увреждания.  
На много от тях количките несъмнено са нужни, ала кой ти гледа децата. Важното е, че някои употребиха състраданието към тях за мръсните си цели. Надали са имали и миг угризение. А после захвърлиха ненужния вече реквизит. Не потърсиха на кого да го дадат дори.   Най-противното е, че подобно долнопробно и уродливо лицемерие не вбесява никого. Всичко това е в реда на нещата е в нашата мила родна страна. Затова сме на този хал.
Тази гледка казва наистина всичко. Зловещата сграда в стил сталински неокласицизъм, на която е махната само петолъчката, но е оставен герб на СССР, вече е 

символ на новата българска държавност

   До нея, разбира се, президентството в същия стил, населено с военни, назначаващи руски шпиони на работа в МО. И Министерски съвет….
Отчайващо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Остатъците от протестите, които успяха също да превърнат в бутафория, са като от спектакъл на театъра на абсурда на  Йонеско. Знаменитият румънец казваше: Нашият живот е като моя театър - абсурден, смешен, нищожен и нещастен. Същото може да се каже и за театъра в Партийния дом, а и за този пред него.  И за нашия живот… Така е организирано всичко, да впримчва в триъгълника на властта, да ни изсмуква като паяк жертвата си, да омаломощава народа. Още от Бащата на народите е измислено така. Действа и днес.
Влизането в Партийния дом е ужасяващо изживяване - там смърди на сталинизъм.

protesti_sofiya1.jpg

Но пък на нашите народни избраници им харесва. Историческият парламент бил тесен, неудобен за тези великани. Партийният дом е друга работа. 
А как само напират знайни и  незнайни тарикати, които мечтаят да са вътре. 

 Същото е в сградата на МВР

  Отидох за първи път там с двама приятели,  с които искахме да правим предаване за специалните полицейски акции, на среща с главния секретар на МВР Бойко Борисов. Щях да повърна на червената пътека от соца, докато стигна до кабинета.  Мирчо Спасов, Григор Шопов и Димитър Стоянов сякаш дишаха зад завесите от тяхно време.
Коридорите помнят чаткането на ботушите на офицерите от НКВД и КГБ, въвели „ред“ в нашето МВР.  
Беше май 2002 г. Спомням си го, защото Борисов се радваше, че сме изпратили папа Йоан Павел Втори  жив и здрав. „Ако беше станало нещо, щяха да кажат- българите“ все пак го довършиха“, остроумничеше главният секретар. 
След няма и 2 години, през 2004 г,. Грузия влезе в световните новини. Новоизбраният й президент Михаил Саакашвили внезапно уволни... цялата полиция. Десетки хиляди бяха освободени, а самата структура - разпусната. Назначиха нови хора, без опит, но и без връзки с престъпния свят. Престъпността не скочи докато ги обучаваха. Саакашвили  построи на МВР нова сграда, за да го откъсне от съветската матрица, сграда  прозрачна, стъклена просторна. Предприе и много други реформи. Набута олигарсите и мутрите в затвора, направи огромни промени в митниците.  Криминална Грузия стана съвсем друга страна.  Неслучайно той е смятан от мнозина за големия реформатор на нашето време. Това, разбира се, не се хареса никак на Путин и той се постара да го прокуди. Но голяма част от направеното остана.

А ние чакаме реформатори като Годо

Все се надяваме да се появи нещо читаво, но става, както обикновено….
Сега иде бодра смяна нови реформатори.
През март, 2021 г. научихме например как  фамозната Коалиция "Изправи се! Мутри вън" е готова да си партнира с партията на Слави Трифонов. Това обявиха Мая Манолова и Татяна Дончева от коалицията в интервю за Би Ти Ви.
Което ми напомни как малко преди това

Слави откровено излъга 

на предизборна проява, излъчвана в телевизията му, че с емблематичните мутри на прехода бил само  на „Добър ден“, когато дойдат на концертите му. Всичко останало било слухове. 
Интересно, защото се твърдеше, че  Васил Илиев е убит,  докато отивал на среща с него.  И е разказал доста историйки, включително в книгата си, писана от Любо Дилов…И не само той. Но нали сега е политик… , що да не каже на черното бяло.
А близостта му с Георги Илиев е известна на цяла София. Беше и на погребението му. Рядко се ходи на погребение на някой, когото само дежурно си поздравявал. Или не?
И Мая Манолова , струва ми се  отлично познаваше братята, нейни градски от Кюстендил, че и едни други братя, цял роман може да напише някой автор.  
Да не издребняваме . Важното е, че има Коалиция "Изправи се! Мутри вън.“ Под егидата на президента, издигнат от партията създала Мутрите. Такъв абсурд и Йонеско не може да измисли, само Те.