Иска ли ГЕРБ победа в Кърджали – бастиона на Доган или има сделка със Сараите

Глашатаи на ДПС внушават в цялата страна, че си връщат „заграбените” от опоненти територии

Повелителят от Сараите

Повелителят от Сараите

Димитър Иванов

Етническите и религиозно смесени райони ще бъдат територии на тежки битки – подли, безпринципни, задкулисни. Ахмед Доган, известен от години като човека, който разпределя порциите в държавата и управлява управляващите (по негови думи, б.р.) е решил на всяка цена да си върне „заграбените” от ГЕРБ и партиите на Касим Дал и Лютви Местан територии и избиратели.

Показателно е как протичат заседанията на местните структури на ДПС в страната. Източник на Faktor.bg разказа как е преминала работната среща на сарайската партия с актива на Дулово – малка община в Северна България, но типичен бастион на Доган. Тя се провежда на 5 септември, тази година. Поканено е цялото общинско ръководство, настоящи кметове и общински съветници, както и новите кандидати. Председателят на общинската организация, който е и кандидат за кмет от ДПС, прочита пълномощно от Централата, с което обявява, че за Дулово отговорник е Сали Табаков, разбирай – човекът, който ще кадрува, а думата му трябва да се слуша и изпълнява. Впечатляващи са посланията на Табаков към актива: Обявява, че за изборите в града отговарят заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски. За да нахъса и стимулира депесарите за изборната битка, Табаков обяснява, че на централно ниво в София текат преговори между ДПС и ГЕРБ, тоест - няма място за притеснение, ще си играем играта както си знаем. 
След словото му коментар прави редови член, който обяснява, че за спечелване на изборите от голямо значение е кой управлява и владее Горското стопанство „Каракуз”. Общо е разбирането на актива, че

ако директорът на стопанството е от ДПС, изборите ще са много по-лесни

и ще имат лостове за въздействие върху избирателите. На думите му Сали Табаков отговаря, че вече всичко е уредено и смяната на нов началник на стопанството вече чака подпис в земеделското министерство. Табаков дори подхвърля, че се готви и смяната на друг важен началник – не съобщава директно кой, но се подразбира, че става дума за местния шеф на полицията. И тази кадрова промяна била решена и се чакало само реализацията й. 
На въпросната партийна среща в Дулово  присъства и братът на водещия Сали Табаков – скандално известният Митхат Табаков. Той е стар кадър на Доган, но беше осъден и лежа в затвора заедно с авера си от ДПС Гюнай Сефер – Кубито. Двамата бивши депутати бяха признати за виновни в общо съдебно дело, образувано заради порочна схема с обществена поръчка, осъществена по времето, когато единият е общински съветник в Дулово, а другият – кмет.
Става дума за строителство на Общински пазар и пречиствателна станция, като на фирми на Сефер са били изплатени близо 1 милион лева, без да е свършена работата. Години по-късно обаче се оказва, че тези „герои” отново редят листи и контролират изборния процес в района. Партията на Доган за тридесетгодишното съществуване винаги е демонстрирала, че не се гнуси дори и от доказани престъпления на свои членове – важното е да са

верни на Шефа

Всъщност, разигралият се сценарий на събранието на ДПС на 5 септември в Дулово потвърждава старата депесарска схема - изборите в общините да се контролират чрез овладяване на важни държавни постове. В средите на ДПС се твърди, че именно такава била и рокадата с шефа на полицията в Пловдив, който преди два месеца ненадейно бе изпратен за началник в Областната дирекция на МВР в бастиона на Доган – Кърджали. Но по време на депесарските срещи в цялата страна знаково се набиват в главите две мантри – Пеевски ръководи изборите, а с ГЕРБ няма да имаме проблеми. Трудно е все още да се каже, доколко това е пропаганден ход на Сараите или зад гърба на Бойко Борисов местни гербаджии редят свои игри и прокарват свои интереси.

Интересни предизборни схеми са се разиграли и в област Шумен. Тук в община Венец се намира известното дивечовъдно стопанство „Паламара”. То е любимо място за забавления и мохабети на родния политически елит. А с годините се е превърнало и в място за уреждане на важни сделки, кадрви рокади и политически комбинации. Управителят на „Паламара” Бейзат Хабил Феим, доверен човек на концесионера Валенит Златев, се слави като човек с влияние в района и с връзки сред управляващите. Източници на Faktor.bg обясняват, че се опитал да уреди сина си като кандидат за кмет на ДПС във важната за Сараите община Венец. Мераците му обаче били пресечени лично от Доган. Сега Феим прокарал свои хора в листите на ГЕРБ в областта, твърдят самите депесари.

Наблюдатели на стартиралите вече Местни изборите 2019 коментират, че на много места има негласни договорки между ГЕРБ и ДПС, а това се усещало по поведението на политическите субекти. В някои общини в комбинацията се включвали и от БСП. Например Сараите оставят областния център Разград на ГЕРБ и ще ги подкрепят неофициално, но в останалите общини остават техни феодални владения и не искат друг да им се бърка в политиката. 
В смолянската община Неделино пък ДПС ще подкрепи човека на БСП за кмет.

Необяснима е ситуацията и в хасковската община Стамболово. Там за кмет ще се състезават само хора на ДПС и ДОСТ. За първи път ГЕРБ и БСП не издигат свои кандидати.

Най-тежък ще бъде залогът в кърджалийско. ДПС са се заканили знаково в тази област отново да победят и в седемте общини, а в Кърджали вечният Хасан Азис да спечели от първи тур, въпреки амбициите на ГЕРБ да промени управленския модел в района. Задачата на Сараите се улеснява и от факта, че водещият фактор от ГЕРБ в областта Цвета Караянчева лекува тежки травми след катастрофа. Въпреки мераците на ДПС, реалната ситуация  е коренно различно – ГЕРБ в Кърджали имат

историческия шанс да спечелят кметския пост

на втори тур с кандидата си Никола Чанев. Очаква се претендентът от ДОСТ – авторитетният и влиятелен Мехмед Ходжа, да отнеме много гласове от ДПС, които при евентуален балотаж да бъдат преляти към кандидата на ГЕРБ. Но кърджалийци се питат – иска ли партията на Борисов тази победа в бастиона на Доган? Реално след ОДС по времето на Иван Костов никой друг не е пробивал в областния център. Съмненията няма как да не измъчват хората от Източните Родопи, защото самия Борисов наскоро призова своите да подкрепят на изборите сегашния кмет на ДПС Себихан Мехмед в Крумовград, която въпреки положителните си качества на управленец, е обременена от тежките пороци и демоничния образ на Сараите.

И в кърджалийската община Момчилград ДПС също може да се провали, защото отново за кмет играе Сали Шабан, който преди 20 години първи разби феодалните владения на Доган в Родопите.

Още на самия старт на изборите вече е вкоренено пропагандното внушение, че ДПС си връща загубени територии, особено в малките села и общински центрове, а ГЕРБ свива чергата си. След месец ще е ясно дали прогнозата се потвърждава като реалност. Но безспорен факт е, че Доган съвсем не е само почетен председател на партията, а продължава да

дърпа  активно конците на политиката

На ГЕРБ пък тепърва ще им се налага все повече не само да обясняват пред собствения си електорат, че нямат връзки и зависимости със Сараите, но и да го доказват. В противен случай рискуват  с политика на отстъпление да налеят психологически вода в мелницата на БСП, които да получат по-силна подкрепа в София, Пловдив, Варна и цялата страна.