ИТН – чесало за егото на Слави Трифонов или авторитарна партия?

Смесването на телевизионно шоу и политика също е корупция

След време не се чудете, защо децата ви не работят в Германия, ами режат дърва в далечния Сибир

Димитър Попов

Вървим към предсрочни избори през юли. Причината – отказът на ИТН и БСП да съставят правителство. Връщането на мандатите може да се тълкува като бягство от политическа отговорност, като страх, като заиграване с избирателите, като каквото искате. Всички тълкувания ще имат смисъл, защото обясняват едно напълно нелогично и безотговорно за политически партии действие. 
Първенството на политическия непукизъм обаче държи Слави Трифонов. Нинова в случая е младши партньор. Дали партията ИТН е имала пленум, конгрес, съвещание или нещо друго, на което са се изказали свободно всички депутати, след което са гласували за взетото решение, или Слави Трифонов след дълъг размисъл насаме със себе си, монологично и окончателно е оповестил своето решение на своите служители и на публиката, която от 20 дни го чака да каже какво смята да прави с техните гласове? 
Ние не знаем. Аз лично обаче съм готов да се закълна, че съвещание на депутатите не е имало. Дискусии също. 

Слави Трифонов е взел решението еднолично

 И знаете ли защо? Защото партията ИТН е негова лична фирма!
Стига сме го усуквали - Трифонов, който е изградил империя в шоу бизнеса и е натрупал достатъчно пари в нея, е решил да я превърне в партия, а публиката на шоуто си - в избиратели. Следователно депутатите и целият партиен апарат на ИТН, се състои от служители на работодателя Трифонов.
На тези хора той им осигурява поминък - на тях и на семействата им. До сега им плащаше да се правят на клоуни в шоуто, сега им плаща да правят същото, но в парламента. Затова когато ги събира на партийно съвещание, те отиват там със ясното съзнание, че решенията няма да ги вземат те, а той. Еднолично. 
Представете си сега един редови сценарист на Трифонов, който е станал и депутат. Тошко например…Той вече е разбрал, че държавата изобщо не е това, което са си мислели те в шоуто, докато са бистрели политиката в задимени стаички. Тя не е една партия, или един човек, в нея има милиони граждани, които зависят за поминъка си, за живота си, за имотите си и за парите си от правителството и парламента.
Разбрал е, че в момента епидемията, както и икономическата криза са нещо като бич, който гражданите посрещат с огромен страх за бъдещето. Те са объркани, разтревожени, искат да видят начело на държавата лидер или партия, които да им дадат кураж, че могат да оправят нещата.
Разбрал е сценаристът също, че от посолствата на съюзниците в София много припряно съветват всички да скалъпят някакво правителство, защото отношенията и приготовленията на Русия за война стават все по тревожни. Ама много тревожни даже. България не бива да бъде 

разграден двор пред лицето на такава огромна заплаха, 

каквато представлява войнствената Русия. 
Гледайки всичко това, запознавайки се със ситуацията, този сценарист, ако е разумен и отговорен човек, вероятно ще реши, че ИТН трябва да поеме управлението. Може за няколко месеца, може за година, но да не остави държавата в окаяното състояние, в което ще я вкарат предсрочни нови избори. 
Разбира се, Слави Трифонов мисли иначе. Той е тръгнал да гради лична политическа кариера. На него партията ИТН му трябва, за да му почеше егото, че може да е първи и в политиката. Изборите на 4 април обаче не му го начесаха…Той не успя да докаже на Бойко, че го бие. Сега го лъжат, че на предсрочни избори ще е първи. Отлично, тогава отива на избори. Какво му дреме на него за държавата или за населението, което било в криза. Ако сега направи правителство, с неговата кариера е свършено. Това е важният въпрос, другото са подробности.
Сценариста е депутат, има свободна воля, заклел се е да служи на народа и на България, а не на Слави Трифонов. Обаче…Слави освен партиен лидер, му е и работодател! Каже ли му аз съм против да върнем мандата, ще си изгуби и двете заплати. Ето как партията, която иначе е формирование на свободни граждани, обединени от общи възгледи как да служат на страната си, всъщност работи като нов икономическо-политически център. И 

подготвя почвата за авторитарен режим …

За съжаление така стоят нещата и при избирателите на Трифонов, които са негови лични фенове и до момента бяха клиентела на шоуто му. Профилът на тези хора е на безотговорни, граждански неграмотни патриотари, политически непукисти, далеч от еталона за европейски граждани и демократи. Тези хора не очакват икономически ползи от управление на Слави, очакват шоу и да правят напук на другите, на които за нещо им пука; за тях между политическата партия и Ку-ку бенд няма разлика. Ако ги питате какво очакват от ИТН, ще ви кажат: Да унищожи ГЕРБ. Ако питате обаче каква политика очакват от Трифонов като премиер, ще ви отговорят: Ами негова политика. 
Тях без друго политиката не ги интересува, а това ги прави отличен материал за всякакви диктатори, които лесно ще ги поведат след себе си с песни като „Стани юнак Балкански…“ и „…ето ги близо наште душмани…“ .
Често обвиняват Борисов, че е създал клиентела край ГЕРБ и я е направил партия на властовата корупция. Такива анализатори имат право – с престоя във властта ГЕРБ наистина създаде клиентела, която заради икономически ползи гласува за политическата партия ГЕРБ. Обаче зад Борисов все пак имаше партия, приета в европейското семейство на народните партии, имаше правила, следени от Брюксел, той самият вече е политик, който спазва демократичните процедури; в държавата има видими ползи – икономически, инфраструктурни, социални, които му спечелиха не само клиентела, а обществено одобрение. Борисов не се държи на власт, защото умеел да общува с простите хора. Такива елементарни обяснения са напълно неверни. Борисов е сложно явление в българската политика, което тепърва ще бъде анализирано. Но той не е диктатор и не въведе едноличен режим на управление. Той до голяма степен превърна своите лични фенове в партийни избиратели, които 

не отричат демокрацията, ЕС и НАТО

 Това е сигурно.
В същото време Слави Трифонов подготвя почвата за едноличен авторитарен режим. Неговата икономическо-политическа организация ИТН, където всички са на две заплати, е идеален фундамент за диктаторска партия. И колкото повече фенове се прехвърлят от шоуто към ИТН, толкова по-близо сме до такъв режим. Това вече го надуши президентът Радев, който потрива радостно ръце, че най-сетне ще се пробва и като авторитарен владетел. И сигурно се надява на това толкова, колкото и неговите ментори в Кремъл. 
Дотук води политика тип – да унищожим ГЕРБ, да изхвърлим Борисов, без първо да отговорим на логичния въпрос – какво ще правим после, без ГЕРБ, без Борисов, без техните избиратели. ИТН и БСП нямат отговор в този парламент. По всичко личи, че няма да го дадат и в следващия, защото Слави Трифонов се има за различен политик. Той се изживява като напълно независим владетел, а такъв политик е само абсолютния монарх, който може да каже „Държавата – това съм аз“. Политиците в Европа се съобразяват с многопартийна демокрация, с партийни коалиции, с парламент, с опозиция, с Брюксел, с НАТО, с Русия, с пенсионери и деца с увреждания, с предизборни обещания към избирателите. Това са огромни зависимости, от които никой не може да избяга. Слави не иска да поеме техния товар. Той е птичка божия, която по цял ден пее. Защо и е да си разваля чуруликането, не знам, освен ако някой друг и е навил пружината и той не е истинска птичка божия, а изкуствено сътворено копие от неизвестен майстор.
Има такава професия разрушител, както знаете. Когато правите ремонт, първо викате него да разчиства мястото. После идват строителите, които градят. Та

Слави е разрушител

 Така му и пише на татуировките, където е начертана цялата му предизборна програма. Въпросът е кои са инженерите, които ще градят след него. Колко стаи са предвидили, колко етажа в новата сграда, на кого ще продават апартаментите. Ние това не го знаем, но се досещаме за подробностите, защото тези инженери и досега вършееха из политиката на воля. Ако са решили да градят президентски апартамент например – тежко ни и горко. 
Ако сте съгласни с това, което написах досега, значи сте граждани, които искат държавата да си остане в ЕС и НАТО. Ако не сте съгласни, вие сте от феновете, които водят хаоса след себе си и ще срутят държавата, а после има да се чудят защо децата им не работят в Германия, ами режат дърва в далечния Сибир.