Копейковци чакат гръм откъм Путин и Байдън, за да яхнат ехото

Още Бердяев формулира сатанинските аспекти на разлома, който раздели обществото ни

Светослав Пинтев 

След дни, на 10-ти януари, руският президент Владимир Путин, който видимо живее с блянове за геополитически реванш за краха на СССР и с реалностите от средата на миналия век, ще натиска американския си колега Джо Байдън да очертаят нови сфери на влияние, да спретнат Ялта-2, да си разделят като торта планетата или поне Европа. 
Първият „гений“ плаши втория с 

военни действия, 

ако исканията му не бъдат приети до края на месеца, както знаете. Няма намерение да води дълги и тежки преговори като Брежнев, няма време за това.  Военните експерти щели да му кажат къде точно да удари в края на януари, както смирено обясни той. Ако не е доволен от отговора на безумния ултиматум, който постави на САЩ и НАТО, разбира се. А той не може да бъде удовлетворен.

Военният ни министър Стефан Янев, а и този над него, вече им дадоха знак, ние сме льольовците, които нямат нужда от защитата на НАТО, дори да е символична, Путин ни е брат. Военни са, не са деца, знаят отлично какво означава това, което правят.  Но пък  никой не им търси сметка…Засега!

Някои руски независими анализатори твърдят, че на Путин физически му остава малко време, готви се да предаде властта на приемник, затова опитва да влезе в историята, като завърти колелото й в обратната посока. Иска като един Георги Димитров в заключителната си реч на Лайпцигския процес да заяви: „ Колелото на историята се върти напред, към 

една съветска Европа, 

към един световен съюз на съветските републики“. Поне така твърдеше пропагандата. Друг въпрос е, че такава реч изобщо не е произнасяна. Съдът постановява  комунистите Димитров, Попов, Танев и Торглер да бъдат освободени поради липса на доказателства преди наш Георги да успее да я произнесе, като не уважава искането му да си каже рецитацията, но това са подробности.

България несъмнено е най-слабата точка на НАТО в момента, без политическа воля за  сътрудничество в рамките на Алианса, без желание да се защити, с неистово желание да се хареса на Путин. 

Военният ни министър го демонстрира щедро

с пируета си във Фейсбук. Кремълският Кашчей  точно такава Василиса Прекрасна си търси. 

Както и да го увърта външната министърка пред американския държавен секретар, никого не може да заблуди.

Путин най-вероятно разчита да измъкне само с шантаж вкусна източноевропейска порция, което Сталин постигна, когато победоносната му и калена армия  бе стъпила на гърлото на половин Европа и можеше да продължи нататък, но руският лидер ще трябва да изпълни заканите си, ако не получи нищо. Иначе ще изглежда нелепо. Американците отсега умуват как да го измъкнат от неудобната ситуация…

Програмата му минимум навярно е да му признаят правото да налага с нагайката Белорус, Украйна, Молдова, да са си негови,  да сглоби пак нещо като СССР. А това едва ли е възможно.

„Западът е слабак, толкова ленив, страхлив, влияе се от общественото мнение, цени живота на войниците си, като нищо ще клекне“, навярно си мисли Путин, закърмен във въртопа на бандитския Петербург и КГБ/ФСБ.  Не без основания, макар че много скоро може да разбере, че е 

в задънена улица

и да направи нещо крайно.

В Кремъл искрено се надяват хем да спасят режима си от разпад, хем да вземат реванш за разпада на СССР - „най-голямата геополитическа катастрофа“ на двадесети век, както се изрази Батюшката.

При колебливи действия на Съединените щати, при „спасяване на мира“ с някакъв втори „Мюнхен“ най-много да намаже Китай, който само чака Вашингтон да демонстрира слабост. Събитията в Афганистан и без това го обнадеждиха.

Китайската народна република също дрънка с оръжия,  дебне  случай да налапа Република Китай,  както всъщност е официалното име на Тайван. 

Нищо чудно Путин да е 

само китайска примамка

Мюре, което да помогне на Поднебесната червена империя да вземе своя тлъст пай, да опита да си върне провинцията, която китайският държавен глава и главнокомандващ генералисимус Чан Кайши през 1949 г. единствена спаси от комунизма, а това би било и утвърждаване на китайската хегемония в света.

Вашингтон просто не може да си позволи такова развитие, нито да се разкъсва на два фронта.

На Путин несъмнено от китайска страна са дадени щедри обещания за инвестиции и всякаква друга помощ при ожесточаване на  санкциите срещу Москва. Тогава Русия ще е напълно изолирана от свободния свят, но Пекин, ако помага, ще върже двата края. А и новата желязна завеса ще помогне на руската върхушка да удържи властта си.

Нищо, че Китай непрекъснато засилва позициите си в Сибир. За Кремъл има само западна заплаха, следовниците на Мао и Дън са просто лукави другарчета.

Интересна е проекцията на фантазиите Путин в България.

На 12 януари преговаря Съвета НАТО - Русия. На същата дата Коцето Копейкин, както гальовно е по-известен един политически лидер, щял да прави 

антиваксърска революция в София

Вече заплаши, че хората трудно ще бъдат прибрани от улицата, ако излязат. 

Насъскването в социалните мрежи граничи с истерия. Стига се до заплахи за саморазправа с ваксинираните. Изразните средства силно напомнят за матрицата на пригожинската фабрика за тролове в Санкт Петербург, но несъмнено има и немалко родни имбецили, които се радикализират. А заразените с Ковид-19 на ден гонят 7 000. 

Декларира се даже ненавист към Румен Радев и правителството му, защото са 

„предали народа си на Бил Гейтс 

и компания, за да бъде унищожен с ваксините, самолетите на империалистите да ни пръскат с „омикрон“ и т.н.. Всякакви простотии се леят като река, най-меко и любезно казано. Малоумието е наистина пълно и не е само в низините. Осигурени били и автобуси от различни точки на България до София за протеста на 12-ти. Как, от кого?
И друг един интересен въпрос. Защо един верен на Путин „български“ лидер ще прави революция 

срещу един верен на Путин президент? 

Няма логика…

Освен, ако… логиката не е чекистката, обратната, ако идеята не е да се създаде напрежение и сблъсъци, да се обяви, че републиката е в опасност, та да се наложи генерал-губернаторът-президент да спасява Отечеството, да въведе извънредно положение ли, военно ли?  И да търси изход…
Тогава Копейкин ще е втората силна фигура след президента. Двамата в „името на България“,  ще ни вадят дружно от кризисната ситуация, пази Боже.  
А на какво са способни две такива фигури?  
Не ми се мисли даже, защото ме обхващат 

апокалиптични съмнения…

Може да стигнат дори до референдум за напускане на НАТО, а после и на ЕС, да ни хвърлят в пропастта без отлагане. И без това мадуровските машини са на линия, Бойко Рашков ще брани честността на референдума с чекистките си щит и меч, а Слави ще каже после, че гласът народен е глас Божи, референдумите са направо от Всевишния. Корнелия ще изтъкне историческите си заслуги, а Кирчо Кокорчо и десните вече ще са ненужни.
Разбира се, 

този сценарий е твърде зловещ,

 но кой ви каза, че сценаристите са ни измислили нежен и щадящ такъв…
Иначе любимите лица на телевизиите виждат да разцъфва съвсем друг, прекрасен български свят, подобен на розова градина през май.
„Правителството на Кирил Петков иска да направи България малко по-западно изглеждащо място", твърди социологът  Първан Симеонов.
Това сериозно ли? Казва го за кабинет, чийто военен министър, доскоро служебен премиер, преди това нещо като 

адютант на генерала- президент, 

се озъби на НАТО и иска да ни лиши дори от символична защита, а путинските тролове развяха думите му като знаме. Сайтовете им тръбят: „Янев би шута на ЕС и НАТО“.  И всичко определено не се прави без ресурси.
"Това е сблъсъкът между прогресивно-западното и едно малко по-балканско, консервативно схващане за политиката“, твърди най-сериозно Първан Симеонов и вярва, че очертава „основните разломи в обществото“. 

Разломите 

Украйна, Северна Македония, коронавирус. 
„В коалицията ги има също",  твърди той. Но има един разлом, който социологията не хваща, въпреки, че е греда в окото, подмолната и упорита борба за откъсване на страната ни от европейската орбита, запращането й в миналото, където сега е набутана Русия. 
Великият руски философ  Николай Бердяев формулира сатанинските аспекти на този разлом, породени от  марксизма, но той важи с пълна сила и за постсоциалистически общества, раздрани от сталинската му версия, за увредените от нея вождове, „хладни умове“ от КГБ и ДС, но и за редовите маниаци. Пише така:  
 “Марксизмът въобще смята, че доброто се осъществява чрез злото, светлината чрез тъмнината”. Оттам идва и разбирането, че чрез войната и насилието един път завинаги могат да се решат всички проблеми. Затова и 

методите на войната са пренесени в обществото,

 в държавата“
Бердяев го е писал преди около век, но е като прозрение за днешния ни ден. 
Негова е и мисълта, че революционерите се покланят на бъдещето, но живеят в миналото.
Антиваксърите „червени кхмери“, водени от Копейкин са нагледен пример. Уви, не само те, а също един наш президент, един военен министър, един министър на…Можете и сами да продължите. И какво остава, да чакаме нова „Ялта“ , да чакаме копейкиновци да яхнат това или онова ехо?. Или да направим нещо, за да ги разкараме завинаги?