Корпулентния или Доган наднича зад кабинета на Слави?

Такова правителство може да съществува под слънцето само при договорка зад кулисите

Христо Иванов тепърва ще има да се пули на лупингите на Слави

Христо Иванов тепърва ще има да се пули на лупингите на Слави

Светослав Пинтев

Срещнах на един столичен булевард Иво Сиромахов, беше ден-два преди изборите. 
Той май е единственият сценарист на Слави Трифонов, който не е важна фигура в партията- победител във вота „Има такъв народ“, даже не членува в нея. 
„О, Иво, няма ли да влизаш вече в политиката“, попитах.

„Не ставам аз за тази работа“, усмихна се той

Разменихме още няколко думи за живота, после всеки продължи по пътя си.
Замислих се, че той е един от малкото там, които стават за тази работа, възпитаник е на Класическата гимназия  все пак, драматург, автор на книги. Много повече става например от  недоразумението Филип Станев, който е известен основно с това, че разкъса портрет на българския президент в национален ефир. 
Дългия няма много опит и не е наясно какви хора трябва да вкара в политиката, нито какви да са министрите, стига му да са завършили един куп престижни университети, да знаят езици и да са сравнително млади, казах си.  И познах…
В понеделник гледах с интерес минутите на водещия Слави Трифонов, превърнали се в 

минутите на водача Станислав Трифонов

 Говореше по добър сценарий,  с обичайния си професионализъм на тв водещ, на моменти напомняше за вдъхновението и социалния патос на Бенито Мусолини. И с тази бръсната глава, направо аватар на Дуче… В други моменти от думите му лъхаше на…Румен Радев. Приличаше и на себе си, когато пламенно заяви: "В последните години кабинетът беше смачкан, маргинализиран и унижен. България беше министър-председателска република, която беше управлявана от джип. Парите на всички ни, образно казано, бяха хвърляни през джипа без никакъв контрол от Народното събрание. Сега парламентът може да си върне достойнството".
 Хареса ми това, че Слави ще направи всичко възможно да имаме двама астронавти в НАСА, ще вземем в Космоса и един македонски, за да гледаме заедно към звездите,  а не към миналото. Каква поетична фигура само. 
Хареса ми също, че ще строи неограничен брой детски градини, ще довърши магистралите,  че ще има конкретни приоритети и 

страховити експерти за министри, 

 27 годишна ромка  ще е министър без портфейл по ромските въпроси, че ще управлява с цял отбор високо квалифицирани хубавици, водени от самата Саня Армутлиева. 
Не ми хареса изявлението му, че „Има такъв народ“ няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство, нито, че предложи супер-експертно правителство, за което, апропо, отдавна драпа ДПС. 

Каква ли е ролята на Сараите? 

Те винаги имат роля по тези въпроси, няма какво да се лъжем. А и Доган е толкова мъдър, няма как да не го попиташ, да се консултираш по тези въпроси, както се казва.
Такова правителство може да съществува под слънцето само при договорка зад кулисите.
 Или идеята е правителството да не мине? Особено с неизбежното обещание, че ще се бори субсидията за партиите да стане 1 лев на глас, изборите да са мажоритарни и задължителни и т.н.
Няма лошо да ходим на избори и трети, и четвърти избори, както казва Тошко Йорданов.
Сетих се, че някой си Христо Христов беше написал под неделното изявление на Слави във „Фейсбук“:
 Аре ве кавал - ИЗБРАХМЕ ТЕ ЗА ВТОРИ ПЪТ ! - ИЗЛЕЗ НАПРАВИ НЕЩО ! 
Смразих се, когато чух, че вицепремиер и външен министър ще е дипломатът Ради Найденов, началник на  кабинета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и бивш служебен министър.
 Една бърза справка показва , че той е и внук на земеделеца Ради Найденов, участник в Септемврийското въстание,  министър на правосъдието от 1946 до 1962 г. , известен с това, че

 подписва смъртната присъда на Никола Петков

 Не ми се поглежда в родословието на други министри…
Да видим свършената работа, казах си.
За премиер Слави е харесал царското юпи Николай Василев, работил чудесно и със Станишев. Крайно интересно. Той е министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). 
Правителствата, които родиха и отгледаха Корпулентната фигура. 
Звездата на Делян Пеевски, за когото никой вече не говори, изгря, когато на 21 години оглави пристанище Варна, а после като ракета се изстреля в небесата.
Щатският законът „Магнитски“ май е просто майтап за нашия политически елит, стига да се запази статуквото.  
Корпулентния или Доган наднича зад кабинета на Слави? Това е въпросът. 
Правителство изглежда ще има.