Морфичeн резонанс? Радев, Слави…Шах и мат!

Само кандидатурата на шампионката по шахмат да не е знакова?

Гросмайстори

Гросмайстори

Светослав Пинтев

Интересно съвпадение се получи, съгласете се… 
Фондът за борба с корупцията и щабовете из страната на отровения с „Новичок“, а за десерт, набутан  в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални , бяха закрити заради обвинението, че са екстремистки организации.

Това е финалният акт на утвърждаването на неосталинизма в Русия и стъпването на путинския  ботуш върху гърлото

 на огромната многострадална страна

Както казва Тошко Йорданов: „Трябва да се види откъде е тръгнала Русия и какво е  направила по пътя на демокрацията“. Или нещо подобно.  Много далеч е стигнала, какво да говорим.

Същият ден, в който по света се завъртя новината за Навални,  Слави наруши мълчанието си и като един Доналд Тръмп разкри в социалните мрежи намеренията си да не прави  нов български кабинет , въпреки че партията му „Има такъв народ“ е единствената с реални шансове да състави такъв.

Избори през юли, служебно правителство на президента…

Най-интересното. Ударна група политолози, социолози  и журналисти са убедени, че опонентите на Радев няма да ги има никакви на сцената след подобни избори. Ще бъдат изметени....Как ли?

Един високоуважаван  колега предрече подредбата за следващ парламент така:1. ИТН, 2. ДБ 3. БСП 4…ДПС… 

  
 „Разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век“, твърди Путин и се опитва да върне лентата назад, лента, в която ние бяхме най-близък сателит на зловещата империя, за малко да станем и нейна 16-та република. От там тръгна... 
И това тайно се харесва на мнозина, опитващи да усвояват властта у нас. 
Румен Радев дори не крие симпатиите си към режима на Путин, който в Русия все повече хора определят като „окупационен“.
 

„Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова“, обяви Слави Трифонов, върху чиито плещи легна отговорността за българско правителство. И той побърза да я свали предварително с оповестяването, че тя ще върне мандата тутакси, което е доста хитър ход, честно казано.

Чиста случайност е наистина, че това съвпадна с „екстремизма“ на съратниците на Навални,  разбира се, но може и тръпки да те побият, ако се замислиш за сценариите и техните сценаристи.
 Бившият съветски слон винаги ще си остане по-голям брат на българския слон, съветски носталгик… Къде от активна глупост, къде заради морфичния резонанс.
  Помните ли как Румен Радев цитира  Гьоте по повод на първото! И както писахме тогава – тук се сещаш за

договор с Мефистофел

И онази сила, „която желае зло“…., седейки в Кремъл.
 И подробностите тук са без значение.  
Много важно, че кандидатката на Слави за премиер, връщащ мандата на секундата,  била казала преди време в интервю: “Дължа много на Васил Божков“. 
Одумват я, че й бил основен спонсор, все едно можеш да станеш световен шампион по шахмат без да обикаляш шахматните турнири по света, което не е безплатно. И българските шампиони трябва да си намерят меценати, ако искат да станат световни такива.  Или не? Нали Партията така нареди нещата в началото на прехода на своите верни олигарси, та си така остана и до днес. 
То и за Васил Божков, казват, че му помогнал да се измъкне от затвора в Дубай лично Сергей Наришкин, шеф на руското разузнаване.
 ГолЕмо важно, помагал е Васил Божков на Антоанета  да разнася славата на българския шахмат през годините и т.н., няма лошо още повече, че сам бил виден шахматист, че и шеф на федерацията по този спорт за умници. Имал бол пари, дал, дето викаше Бай Ганя.

 Само кандидатурата й да не е знакова?  

  То кой ли не му дължи много на Васил Божков. От премиера, през бившия финансов министър, та до мощна група депутати, ама много мощна. Водена от един Корпулентен бивш депутат,  чийто корпус уж бил пострадал в сблъсък с група бивши руски бойци от Спецназ в Дубай, ако се вярва  на мълвата споделяна анонимно от служители на службите пред знайни и незнайни колеги.
Как да не се сетиш за монолога на Остап Бендер пред любителите на шахмата от град Васюки, на които обещава да превърне  захлупеното им поселище в световна столица на магическата древна игра. И започва, демонстрирайки влиянието си в кулоарите на тогавашните 

повелители на царете, цариците, 

топовете, офицерите, конете пешките.  
Илф и Петров го описват така:
„— Няма да повярвате — продължаваше той — колко далеч е отишла шахматната мисъл. Знаете, че Ласкер стигна до вулгарност, с него стана вече невъзможно да се играе. Той опушва противниците си с пури. И нарочно пуши долнокачествени, за да бъде пушекът по-неприятен. Шахматният свят е в тревога.“

Слави Трифонов не може да се оплаче в това отношение. Бившият му съдружник Росен Петров разправяше, че веднъж  били на гости с Дългия в офиса на Васил Божков , а той на изпроводяк им казал да си изберат нещо за подарък от бюрото му. Слави си харесал кутия пури, струваща малко състояние, а Росен, като по-прост, древен артефакт. Но това наистина са дреболии. 

Ахмед Доган пак излезе най-мъдър

Той бил казал, ако се вярва на Мълвата: „Грешка беше, че се скарахме с Васил Божков“.
Има ли грешка, има и прошка, ако си на добри позиции на дъската.
 Почетният председател може да не ви се харесва, но не можете да отречете, че е класик на българския преход.
Той е и единственият ни политик, който мисли в дълбочина, с философки измерения, като  се опитва да намери и „тайното, което ще стане явно. Може би, защото сега има много свободно време, ако на „Росенец“  навлеците не правят десант.  
  В този смисъл знакови са думите му на един депесарски новогодишен банкет:

"В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето, аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш  телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че 

имам отворен портал за тази информация...", 

казал Доган.

Не знам откъде я получава, но съм сигурен, че от него надолу има друг портал,  който я транслира още по-мощно и тя стига лесно до главите на пулсиращата маса от политици анализатори, политолози, социолози. Само ги вижте… 
Морфичният резонанс просто кънти в главите им и те се превръщат в огромни камбани, които вещаят невероятни неща.
И иначе умни хора започват в един глас да говорят невероятни глупости.  На тях ще се спрем в специален текст. 
Започваш  да се чудиш не е ли всичко това някакъв организиран опит да се обърка и хвърли в тотален хаос обществото с някаква по далечна цел. Нещо по шахматному изкусно. Или наистина е морфичен резонанс?
И пак кънтят думите на Остап:

 
„Защо в провинцията няма никаква игра на мисълта? Ето например вашата шахсекция. Тя така се и нарича: шахсекция. Скучно, момчета! Защо всъщност да не я наречете ей така някак по-красиво, наистина по шахматному. Това би привлякло в секцията съюзната маса. Да бяхте нарекли вашата секция, да кажем, „Шахматен клуб на четирите коня“ или 

„Червеният ендшпил“

А Радев, пак по линията на морфичния резонанс да вземе за се яви на бял кон, придружен от царица в бяло було, черни офицери и мутренски на вид топове,  да протегне ръка за помощ към богатира от Кремъл. Шах и мат в стила на добрата стара съветска школа.   .