Няма такъв кабинет! «Вся власть Советам!» - на Румен Радев…

Служебно правителство на всеки километър, служебно правителство до края на света

Под сянката на руското знаме

Под сянката на руското знаме

 Светослав Пинтев 

Оценка за интелигентността на един владетел е да огледа хората около себе си, твърдеше Николо Макиавели.
Румен Радев не е точно владетел, но несъмнено му се иска да бъде. И работи по въпроса. Надали е чел внимателно книгите на "умния флорентинец", както го е наричал Ленин, но демонстрира ярко, че контролира хората, които е назначил за министри и умее да дирижира действията им.

 А това се услажда всекиму

Най-много на онзи, който е бил под пагон.
 Други обичат да служат.  Служебният премиер Стефан Янев действа като професионален военен, назначен от висшестоящия, като съвсем очевидно  е единствено функция на президента. 
Може да не се съмняваме, че Бойко Рашков и цяла кохорта министри са поставени по местата си именно с цел да организират изборите, но не както това е по закон, а както се харесва на Румен Радев. Напънът беше прекалено очевиден и яростен,  по военному, за да не се забележи. А идват и президентски избори…
Всичко това едва ли е станало, за да докарат кабинет на Слави Трифонов. Освен, ако предварително не са се разбрали с Доган за гласовете на президентските избори и 

новите модели на властта

  Не е невъзможно, разбира се, но е малко вероятно.
По-вероятно е  да подценяваме умението на президента да плете с размах политическата си кошница и амбициите му, както и до днес мнозина подценяват Бойко Борисов.  И го оставиха да властва толкова години, защото е …много прост, без дори да се опитат да вникнат в същността на сложните му политически маневри. Кой тогава е прост?
Хич не е случайно, че трима от Радевите министри като един отказаха на победителя на изборите Слави Трифонов да са в неговия кабинет. Така биха го легитимирали пред привържениците на президента, държавният глава очевидно не иска това.

Какво искате, г-н президент?

 Мая Манолова, съпредседателката на формацията  "Изправи се, мутри вън!", родена под президентския юмрук,  май знае най-добре. Той го иска, иска го и тя,  служебното правителство да стане редовен кабинет. Чиста работа.
„Така ще се избегнат всякакви съмнения за това кой го е предложил, кой стои зад него, какви са хората в този кабинет, ще е ясно кой го е предложил и кой ще поеме отговорност за този кабинет“,  Манолова.
Даже прекалено ясно…И по-взривоопасно от всичко останало.
Да не стане само като с

КОЙ предложи Пеевски?

Манолова, ако си спомняте, сама заяви в национален ефир, че лично го  е предложила шеф на ДАНС. После обясни, че казала така, защото и писнало да задават този въпрос, поела отговорност, както я разбираха комсомолците. 
Мая е като едноименната пчеличка,  умее виртуозно да прелита от двете страни на барикадата.   Да не се окаже в един критичен момент, че това  го е казала пак за парлама, колкото да не мълчи. 

И стана чудо!  

Изведнъж знайни и незнайни Фейсбук активисти взеха да бълват  горещото си желание - служебното правителство да остане, да стане редовно,  започнаха да пеят хвалебствия за назначения от президента кабинет, да тръбят колко много работа е свършил, колкото другите не са свършили за 30 години. Каква е тази работа? Това изобщо не е ясно, важното е, че кипи стахановски труд и Радев бори лошите.
Тази дирижирана от ловки пиари вълна в социалните мрежи очевидно е опит да се демонстрира всенародна подкрепа за трансформацията на служебния кабинет в редовен. Или просто да си стои там… 
Граждански съвети и комитети ще настояват още по гръмко

правителството-слънце да остане

Този номер е добре известен повече от сто години. 
Както пише др. Сталин във  “Рабочий Путь” № 13 от 17 септември 1917 година:
 „В огъня на борбата се съживяват от Съветите. Те отново поемат кормилото, ръководейки революционните маси. „Вся власть Советам!„ - такъв е лозунгът на новото движение.
Съветите никой не ги бръсне за слива, нито тогава, нито  сега, но е добре известно къде застава др. Сталин. И какви са последствията.

А подкрепа за Слави няма на хоризонта

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията няма да подкрепи  правителството, предложено от  Трифонов. А щеше да е  много интересно… 
Борисов повтори няколко пъти пред журналисти, че не очаква ИТН въобще да успее да прокара кабинет. "Планът им е друг отдавна - Бойко Рашков да вилнее, докато изчегърта каквото може", отсече Борисов и отказа въобще да коментира дали депутатите му ще подкрепят състава в пленарната зала.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която за малко щеше да превърне столетната партията в четвърта политическа сила,  традиционно не хвърли оставка, през  ум не и минава даже. Но и тя побърза да заяви: „Имахме заседание на Изпълнителното бюро на БСП 

по горещия въпрос –

правителството и мерките, предложени от Слави Трифонов”. 
Взето е историческото решение социалистите да не подкрепят кабинет на „Има такъв народ”.
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направо призова да не се стига до гласуване на предложения от Слави Трифонов кабинет.
 “Има такъв народ” трябва да преосмисли предложения състав на правителство и да се върне “към реалностите и здравия разум”, като отговори на очакванията на хилядите протестиращи миналото лято българи“, смята той.
Само ДПС още се ослушва…
Но защо Слави да преосмисля нещо? 

Ако не го направи? 

Което е почти сигурно… Ще си е измил ръцете в стил Пилат Понтийски, както видя да прави и Бойко Борисов след предишните избори. Ще е с ореол на победител  и най-влиятелен политик, нов Брут, смъкнал диктатора, ще е прехвърлил отговорността на лошите хора от другите парти, които му пречат да превземе земята и космоса заедно със „северномакедонския астронавт“, което словосъчетание така възмути Зоран Заев. 
Не на последно място за Слави - ще може да продължи да прави шоуто си, да бичува политиците, което надали е възможно, ако състави кабинет. Тогава по-скоро ще бичуват него. Цяла телевизия е купил за това шоу, в края на краищата. Слави ще продължи да пее:

Няма да те питам на на най-на, 
Искаш ли да правим на на най-на,
Тука в комбайна на на найна,
Двама ще изпълним плана на на най-на.
Но веднъж взех на заем аз Беларус
И с пълна газ като звяр през житата…“

Какво му трябва на човека?

Извод? Няма такъв кабинет! «Вся власть Советам!» - на “Румен Радев, избори 2 в 1, служебен кабинет на всеки километър, служебен кабинет до края на света.