План за безопасно бъдеще или защо Путин е крещял, заплашвал, оскърбил Меркел

Операцията трябва да "изпере" Лукашенко и Беларус и да ги легитимира, за да може след това да се извърши аншлус, в резултат на който Путин ще може да заеме почетна държавна длъжност

Юрий Швец

Юрий Швец

Юрий Швец*

Вероятно вече сте чули, че руските стратегически бомбардировачи вече извършиха учебни бомбардировки, Лукашенко поиска от Путин "Искендери". Аз не мисля, че той ще ги получи, всичко това е футбол на една врата, с една 

цел – сплашване

Тази симпатична двойка - "Хлебарката" и Путин плашат - плашат НАТО, плашат ЕС, плашат Америка.
Питал съм се - защо правят това? 
Според мен, една от основните цели е свалянето на санкциите от Беларус, ако не напълно - то поне частично и, разбира се, да се изцедят малко пари под предлог да се организират лагери за бежанците на територията на Беларус.
Но информацията, която идва през последните два дни, навежда на мисълта, че плановете са много по-сериозни и мащабни.
В руските медии се появи информацията, че Путин два пъти е говорил с Меркел по телефона. 
Мой източник, ръководител на бюрото в Ню Йорк на една от най-големите медии в Германия, ми разказа, че по време на един от разговорите Путин фактически изгубил самообладание, изгубил самоконтрол, крещял, заплашвал, оскърбил Меркел с крясъците си, все едно бил в някакъв припадък.

Какво искал Путин от Меркел?

Той се оплаквал, че Западът и САЩ "не го обичат", че са подписали договор за стратегическо партньорство с Украйна, оплаквал се от провокации от страна на украинците, но най-важното в разговора, моментът, в който той фактически изгубил контрол над себе си и започнал да крещи бил когато той започнал да настоява, че Меркел трябва да говори по телефонна с Лукашенко.
За какво всъщност е нужен този разговор?
Защото такъв разговор би сложил началото на легитимиране на Лукашенко. Такъв разговор ще стартира процес, при който Лукашенко от аутсайдер, изолиран от всички, ще се превърне в международно признат (или поне приемлив) президент на Беларус. Тоест, става дума за процес на легализацията на Лукашенко.
Но защо това е толкова важно за Путин, защо той толкова пламенно убеждавал Меркел да го направи: не съм забелязал Путин особено да нервничи от санкциите срещу Лукашенко.
Според моя германски източник тази молба имала дълбоко лично значение.
Видимо за Путин е много важно Лукашенко да бъде "легализиран" и от Беларус изцяло или напълно да бъдат свалени санкциите.
Защо му е нужно това?
Сещам се за последните усилия на Кремъл за пълзящото въвличане на Беларус в процеса на аншлус, тоест, присъединяването на Беларус към Русия. 
Явно става дума за завършване на този процес, за финализиране на Съюзната държава, в която ще се появи новата длъжност, с която вероятно свързва бъдещето си Владимир Путин.
Това е като бизнес-сделка, когато придобивате нови активи, вие не искате те да са натоварени с негативи. Същото е и с Беларус - явно заради това трябва да бъдат свалени санкциите, легитимиран Лукашенко.
И, видимо, това е една от основните цели на цялата тази провокация, която предприеха съвместно Путин и Лукашенко на границата между Беларус и Полша, в района на Сувалския коридор, който се явява едно от най-уязвимите места в отбраната на НАТО.
Според мен, това е първата цел.
А втората е 

да се изстискат от Запада малко пари за Лукашенко

Искам да обърна внимание на още нещо, което мина сравнително незабелязано по медиите, появи се само в специализираните издания: В Норвежко море норвежците откриха, че системата за наблюдение на подводници в този район е била повредена. 
Става дума за стратегически важна за НАТО зона. Смята се, че в случай на крупномащабна война, преди между НАТО и Варшавския договор, а в съвременността между Русия и НАТО, руските подводници, намиращи се в района на Мурманск ще трябва да минат точно през този район на Норвежко море, за да достигнат океана и да се притаят на дъното. В противен случай те не само не биха могли да участват в една потенциална война, но и много лесно ще бъдат унищожени.
Тоест, говорим за критично важен район.
Значителна роля в тази история изигра бягството на Едуард Снудън в Москва - започнаха някакви непонятни подводни движения, някакви непонятни подводни апарати започнаха да се появяват край тези брегове.
И тук си спомням нещо, което знам още от времето, когато работех за външното разузнаване на КГБ. В края на 70-те години ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ се включват към кабела в Тихия океан, който съединява командването на съветския Тихоокеански флот с центъра в Москва. Тази операция струвала на ЦРУ, на американското правителство близо 1 милиард долара. 
Степента на секретност на информацията получавана чрез този кабел била колосална.
И няколко години по-късно на прага на съветското посолство във Вашингтон се появил човек, който се представил като бивш служител на АНС и срещу 30 хиляди долара продал цялата операция.
След това, разбира се, съветските подводничари, водолази, открили мястото на пробива и го ликвидирали.
Знам тази история от първа ръка, защото с този американец бяха проведени няколко срещи, някои от тях в Европа, една от тях беше във Виена и аз участвах в подготовката и. За нея беше приготвен доста обемист въпросник, въпросите бяха на руски, а аз с колегите си седях в една стая и ги превеждах.
И когато Сноудън се оказа в Москва руските спецслужи по време на разпитите са се интересували къде се намират такива натовски кабели. Буквално няколко месеца по-късно започва и суетнята около бреговете на Швеция и Норвегия на руски подводни апарати.
Сега изведнъж стана ясно, че първият маяк на тази система, натовци и норвежците го наричат NOD, е бил повреден през април, приблизително по същото време, когато е започнала организацията на този мигрантски поток от Сирия, Ирак, Йемен в Беларус с цел да бъдат изтласкани на територията на НАТО.
А вторият етап по обезвреждането на тази система за наблюдение на руските подводници е проведен през септември, когато е унищожен още един такъв NOD.
Интересно е, че заедно с него изчезва и две мили и половина от този тънък оптичен кабел, който съединява системата намираща се под водата с наземната станция с обща тежест около 7 тона и половина. Явно не го е направила някоя риболовна шхуна.
Тези факти свидетелстват за сериозността на намеренията на организаторите на цялата тази операция. В Москва явно са предвиждали и такова развитие на ситуацията, при която ще трябва руските подводници със стратегическо предназначение да преминат в открития океан от позициите си в Мурманск и да го направят незабелязано за системите на НАТО.
И аз ще ви кажа следното: по стандартите от съветско време това фактически означава 

подготовка за ядрена война

Това е сериозно, наистина е сериозно!
И ако към това добавим тези два стратегически бомбардировача Ту-160 в небето на Беларус посланието е доста ясно.
Аз не смятам, че тези намерения са действително сериозни. Сигурен съм, че в руския Генерален щаб няма нито един здравомислещ генерал, на който би му дошло на ум подобно нещо.
Мисля, че това, както и преди, са безумните игри на човечето в Кремъл, което се държи сякаш не разбира, че не си играе с прашка, а има в ръцете си червеното копче.
И целта на всичко това, както казах, целта на цялата операция е първо: да "изпере" Лукашенко и Беларус и да ги легитимира, за да може след това да се извърши аншлус в някаква приемлива форма, в резултат на който Владимир Путин ще може да заеме някаква почетна държавна длъжност, на която ще царства, но няма да управлява.
Обърнете внимание, много е важно - няма да управлява, но длъжността ще бъде много престижна, почетна и ще му гарантира пълен имунитет.
Но, междувременно, се случиха други събития, които ми дават надежда, че тези планове няма да се сбъднат.
Путин и Лукашенко планираха да свалят санкциите, но видимо ще получат нови. В американския Конгрес вече е формирана двупартийна позиция, съгласно която на Русия ще бъдат наложени нови санкции, преди всичко във връзка със "Северен поток-2".
Спомняте си, че това предизвика силно възмущение, особено в Източна Европа.
Помните, сигурно, и това, че Байдън и Меркел тогава се договориха, че

 ако Москва използва природния газ в качеството на оръжие,

то тогава срещу Русия ще бъдат наложени нови санкции. 
Мои източници в Конгреса твърдят, че той никога не е бил толкова близо до това да бъде преодоляно решението на администрацията на президента Байдън да не се предприемат мерки срещу "Северен поток-2" в името на отношенията с Германия.
Германците са гъвкави хора, когато става дума за бизнес и политика.
Министерството на икономиката на Германия излезе с позиция, че газовата криза в Европа не трябва да се оценява като използването на газа в качеството му на оръжие от страна на Русия.
Но не така мислят в САЩ.
Главният съветник в Държавния департамент Хохщайн заяви, че Русия използва газа в качеството на оръжие. 
Според него, самото изявление на Путин, че Европа ще получи газ стига Германия да сертифицира "Северен поток-2" е шантаж и използването му като оръжие.
Тоест, позициите на Конгреса и на администрацията на Байдън по този въпрос съвпадат и се поставя въпрос за нови, по-тежки санкции срещу "Северен поток-2".
И не само това, цялата тази операция по "вноса" на мигранти на територията на Европа, на НАТО се нарича или "търговия с хора", трафик на хора, това е тежко престъпление според международното право.
В Конгреса е общо мнението, че без съмнение, това е обща акция на Путин и Лукашенко, целта на тази акция е да се провери колко ще издържат ЕС и НАТО и в тази ситуация трябва да се проявява изключителна твърдост и решителност. А 

двамата злосторници трябва да бъдат наказани

най-сурово.
Американският президент Джо Байдън и председателят на ЕК Урсула он дер Лайен са договорили въвеждането на такива санкции.
На мен ми се струва, че Москва и Минск са решили да опитат да отидат до край, колкото е възможно по-далече, даже, според някои информации те смятат, че "Полша ще бъде принудена да отстъпи и да се предаде".
Ще видим дали Меркел ще позвъни на Лукашенко (Междувременно германският канцлер Ангела Меркел проведе такъв разговор с Лукашенко-бел. ред.).
Ако го направи това ще бъде предателство на интересите на Запада в цялост.
Така че ще чакаме - първо ще се обади ли тя на Лукашенко и второ – какви санкции ще бъдат въведени.
Освен това ще видим и каква ще бъде реакцията на Москва и Минск. 
Но аз смятам, че в тази игра Лукашенко играе ролята на "полезния идиот".
Всички маневри и заплахи са номерата на самозабравилия се Путин.
Той твърде много се заигра с личните си планове, с въпроса за бъдещето си, сигурното си бъдеще - време е да бъде приземен.

* Юрий Швец е бивш служител на КГБ, съвипускник на Владимир Путин от института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването. 

Превод: Faktor.bg