Президент, премиер и дон

Смайващо е, че на президента наш му липсва инстинкт за самосъхранение, какъвто премиерът например има в излишък

Съветникът и донът

Съветникът и донът

Държавният глава Радев, по една или друга причина, не посрещна  24 юни на Парада на победата в Москва, както си мечтаеше. Вместо 
заедно  с въображаемата фуражка, че е застанал до самия Владимир Путин, който само след две седмици официално ще е самодържец всерусийски, че наблюдава новите оръжия на Руската федерация редом с 

държавните глави на титанични страни 

като Казахстан, Узбекистан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Беларус и Сърбия, му се наложи да дава неприятни отговори на гадни журналистически въпроси. Питания-ритания за секретаря му срещу корупцията  и други лоши неща, бивш служебен министър на МВР, който не щеш ли търгувал с влияние, уговарял с мастит бизнесмен кой къде да стане посланик, ровел в архивите на същото това МВР, за да услужи на човека. 
Абе, направил е мазало очевидно, щото прокуратурата не е толкова тъпа да си измисли такива доказателства, каквато ще да е.
Радев, разбира се, се чувстваше като един маршал Жуков на този светъл ден, не отстъпи нито крачка назад, макар оригиналът да е отстъпвал с рекордни темпове,  а атакува яростно. 
Оказа се, че на него изобщо не му идва наум, че 

неговото момче е направило нещо лошо

Дори съветниците на тези, които обичат Путин се раждат с индулгенция, опрощаваща греховете.
Президентът се изрази така: „Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, и разбира се, за съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. 
Пиар тук е ключовата дума. Целият ни т.нар. политически елит се ползва от услугите на такива. Те са не толкова кризисни пиари, 

„черни пиари“-

хора, специализирали се да сглобяват най-невероятни пъзели от гадости, често изсмукани от пръстите, дори и на краката, за да очернят противника на патрона си. Ала те винаги имат едно наум, че могат да минат от другата страна, ако им предложат нещо по-примамливо, та събират материал с кошници. Няма да се изненадам, ако някоя такава пиарка е нащракала Борисов, докато си нанка. Някои са любвеобилни... А после да е получила предложение, което не може да откаже, както се изразяваше Дон Корлеоне. Пиарките понякога се правят и на журналистки. Както и да е. Важното е, че тези госпожици се изживяват като
 
някакви демиурзи на злото

Но са обикновени играчки. 
Като споменах дон Корлеоне, сетих се историята как Васил Божков навремето събрал  още 12 другарчета и направили Г-13, като си обещали, че ще са мъже на честта като дон Вито и ще си „гледаме нашата работа“, независимо от властите. Както се изразил прототипът на въпросният дон на едно събиране с колеги в САЩ:

Cosa nostra
 
Васил Божков пък бил казал на  учредяването на емблематичната групировка, според градските легенди на ъндърграунда: "Всички правителства досега бяха слаби, затова решихме сами да си помогнем." 
Но да се върнем на Румен Радев.
 
Едно е скиптър, друго е плектър,

 както казвали древните. тоест: Ще рече, че не всеки римски генерал може да бъде владетел. Не е като да си  актьор и да дрънкаш на струнен инструмент с въпросния плектър, както викали на перцата.
Смайващо е, че на президента наш му липсва инстинкт за самосъхранение, какъвто премиерът например има в излишък. 
Попитан дали вярва на съветника си Пламен Узунов, Радев заявил: „Не мога да съдя по тенденциозно поднесена информация. Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с 

подхващане на истинските случаи“

Ти да видиш. Справедливостта  е да мачкат противника ти, истинските случаи са в полето на тези, които искаш да свалиш, никога в твоето. 
Навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет.
Ала фактите, уви, са доста смущаващи.  Особено , когато има данни, че съветникът–борец с корупцията е  прибирал чрез брат си пари от Бобоков.
Като засегнахме темата за древните римляни,  да си спомним и думите на стария Мертилий: 
Ab uno crimine disce omnes (Vergilius) - По едно престъпление съди за всички останали (Вергилий)!