Призракът на COVID_19, Тръмп и чудовището на навахо

Идва ред на Лукашенко, Путин, Мадуро, Асад….

Светослав Пинтев

Един призрак броди из Европа и света-призракът на коронавируса. Призракът на комунизма, предизвестен от Маркс и творчески превърнат от Ленин в 

Звяра на Апокалипсиса,

 се задържа почти столетие. Този обещава да е по-малко зъл, но последиците му ще тегнат над главите ни поне десетилетие.
Едно е сигурно, невидимата проклетия, която може да се убие с хладка вода и сапун, тръгнала от прилеп, ако се вярва на комунистически Китай, преобразява света.
 Тя 

роди гняв, истерия, тревожност,

 подейства като катализатор на  напрежение по цялата планета, заплашва човечеството с икономически и политически колапс,   провокира протести по света и у нас, засили динамиката на политическите и икономически метаморфози. 
Заради този странен вирус от властта  си  отива американският президент Доналд Тръмп, който подцени проблема с COVID-19, нищо, че нарече 

смъртта на 230 000 американци от коронавирус "срам" 

в отговор на журналистически въпрос. И наистина е срам за страната, която е лидер на свободния свят, но той едва ли го осъзнава напълно. 
Преди да отлети за предизборен митинг в Питсбърг през октомври  Тръмп каза с присъщото си нахалство:

"Мисля, че ако не бяхме го направили правилно, щяхте да имате 2,5 милиона починали".  Но повечето американци явно не мислят така. И се стигна до зрелищен обрат като в холивудски филм, но без традиционния хепиенд за Супергероя. Той изведнъж се превърна в тежко ранена костенурка-нинджа. Не всъщност, нещо по-кофти.
 "Тръмп се държи като 

дебела костенурка, легнала по гръб

на жаркото слънце и риеща с крака, защото осъзнава, че времето ѝ е изтекло" , обобщи Андерсън Купър от CNN.
Да де, ама той  щеше да си седи начело на най-могъщата страна в света, ако не беше  COVID-19, въпреки лъжите, безумията и слабостта му към диктатори от рода на Путин и Ким Чен Ун . Те сякаш го привличат като магнит, защото са от една порода. Такъв човек начело на САЩ е невероятно опасен, но без вируса мнозина американци нямаше да го осъзнаят, увлечени от икономическия подем преди него.. 
Репликата за костенурката беше по повод това, че телевизионните гиганти ABC, CBS и NBC преждевременно спряха излъчването на реч на Тръмп – заради лъжливите изявления на президента за фалшификации и изборни измами, опровергани и от редица видни републиканци.
 Да не забравяме, че той хвърли Америка в оркестъра, като се обяви за 

победител в изборите,

 когато още не беше ясно нищо“. Нечувано поведение за държавен глава.
"И ето, че отново сме в необичайната ситуация не само да прекъснем президента на САЩ, но и да коригираме изказванията му", заяви Браян Уилямс от новинарския канал МSNBC. 
Само CNN и Fox News излъчиха цялата пресконференция. Резил, откъдето и да го погледнеш. 
„Още веднъж президентът излъга американския народ и реагира като деспот . Всеки глас се брои“, написа в "Туитър" Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към долната камара. 

Явлението „Тръмп“ е продукт на социалните мрежи,

въпреки че ние си имахме Жорж Ганчев, когато такива още нямаше. Поне не стана президент.
Тръмпи, този „образ невъзможен“ се опита да изземе функцията на медиите, не без успех. Затова и си позволи да воюва с тях, което щеше да е невъзможно в друго време. Но във всяко време е ритуално самоубийство за един политик. Американският президент иззе дори функциите и на жълтата преса.
Едно изследване в САЩ стигна до извода, че Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини и неверни теории, макар че руските служби едва ли му отстъпват. Те поне се крият. 
От в. „Вашингтон пост“ даже поддържали специална база данни,  която документира резултатите от  проверките на твърденията му. От тях става ясно, че по време на мандата си Тръмп е разпространил 

над 22 000 откровени лъжи

и неверни или заблуждаващи твърдения. Да се чудиш - кога е работил.
Колкото и привържениците му да обграждат с пушки избирателните центрове, както направиха с този на окръг Марикопа, щата Аризона в град Финикс, 

Тръмп е пътник

 Той вероятно разчита на хората си във Върховния съд, на които осигури мнозинство, за да се докопа до втори мандат,  но те едва ли са толкова луди, че да му дадат зелена светлина.  
Twitter пък блокира акаунта на Стив Банън, душата на предизборната кампания преди 4 години и главен стратег на Белия дом през първите седем месеца от мандата на Тръмп, негов вдъхновител,  идеологически гуру и съветник. Той призова като руски  средновековен юродив

да бъдат обезглавени шефът на ФБР 

Кристофър Рей, както и главният имунолог на САЩ д-р Антъни Фаучи. Не само тук се заканват на Мутафчийски, както виждате.
Банън, който до неотдавна обикаляше Европа и света да обяснява как ЕС ще се разпадне, в момента е на свобода под гаранция от $5 млн., обвинен в измама с дарения. Той работеше активно с френския Национален фронт, италианската Лига Норд, Ликуд, Алтернатива за Германия, унгарската Фидес, т.нар. Шведските демократи, Фламандски интерес, Швейцарската народна партия, Истински финландци…. Все  „ултрадесни“, подкрепяни щедро и от Кремъл.
Величаеше щедро Владимир Путин,  Си Дзинпин, Реджеп Тайп Ердоган, Мохамед бин Салман, разбира се, и Доналд Тръмп като нов тип водачи на „глобалното възраждане и пренасочване  към национализма.
В призива си този хубавец  казва, че след като им отрежат главите на шефа на ФБР и на имунолога, трябва да ги набият на кол – за назидание. 
Какви недоразумения само бродят под слънцето, а понякога получават шанс да решават съдбата на човечеството, тръпки да те побият. Как да не се сетиш за проф. Карл Хаусхофер, един от основоположниците на немската геополитическа школа, който повлиява силно на виденията на Хитлер и концепцията му за “жизненото пространство”, а и на други негови дейности.
Стив Банън очевидно се изживява като един

щатски Влад Цепеш

Да се чудиш и маеш, че е на свобода и се прави на свиреп балканец.
Наш Тръмпушка, както му викат руснаците, изглежда е останал с впечатлението, че още сме  във времената на Дивия Запад и каубоите могат да налагат правила и закони с личното си оръжие. Което някои другари го направиха у нас през 90-те.
Имаше по-хитър начин да се задържи на коня,  предварително да покани д-р Ахмед Доган и ДПС в САЩ, за да завладеят медиите и съдебната власт, тогава щеше да е президент, колкото си иска. Проблемът е, че Сокола може да се заиграе с Байдън, знае ли човек къде ще го отведат многоходовите му комбинации . 
Надали си спомняте една новина от ноември 2017 г…
„Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи неуместен опит да се пошегува, като 

нарече Покахонтас сенатора

 от Демократическата партия Елизабет Уорън пред военни ветерани от индианското племе навахо, които прие в Белия дом, предадоха  тогава "Франс прес" и БТА. 
Дамата-сенатор, която тази година се кандидатира и за президент, претендира, че е в родствена връзка с племето навахо, което много дразни Доналд Тръмп, незнайно защо. Вика й Покахонтас под път и над път, въпреки че тя никак не прилича на красива индианска принцеса. И я обвинява, че гради кариера на гърба на коренните американци, което не е лъжа. По изключение.
Националният конгрес на американските индианци  тогава побърза да заяви, че забележката на Тръмп е хвърлила сянка върху церемонията, чиято цел е била да се отдаде почит на приноса на мъжете от племето навахо за победата на САЩ в Пасифика.
 Известно е , че близо 400 бойци от навахо са наети в американската армия през Втората световна война заради своя изключително труден език. Те изпращали на него кодирани послания, които японците посмъртно не можели да дешифрират. Преди това успявали.  
В ключовия „колебаещ се щат“ Аризона, между другото е един от най-големите резервати в Америка, именно този на

индианците Навахо 

Той е разположен на площ 62 362 кв. км, повече от половин България, в историческите им родни места.
 Племето днес наброява около 300 000 души. То   управлява свои училища, предприятия, вестници и пр. 
Едни семейни приятели, живеещи във  въпросния град Финикс, навремето ми изпращаха лъкове, стрели  и ръкоделия, изработени от тях и книжки за историята им, та оттам знам, че шаманите им гонят злото, като рисуват абстрактни митологични картини върху пясък, като така  лекуват и болести.  
Тръмп можеше поне да се обърне към местния знахар за помощ, въпреки че и сред навахо пълзи коронавирус и те дадоха доста жертви. 
В митологията на племето, на което САЩ през 2014 г. изплатиха 554 милиона долара за неправилно използване на земите и ресурсите им,   се разказва за едно 

ужасно водно чудовище, 

което било предизвикано от глупавия Койот и изпратило голяма беда по цялата Земя. Също като COVID-19 и световните топ-политици. 
В  митовете на навахо битуват персонифицираните Север, Юг, Изток и Запад. Същите, които днес зависят в немалка степен от здравия разум на Големия бял баща във Вашингтон. 
А той е хубаво да не бъде човек с огромно его, който се разбира по-добре с диктаторите, отколкото с лидерите на свободни нации, руши, а не създава.
Коронавирусът отнесе Тръмп от властта, поне Доналд. Но той може да създаде  политическа династия Тръмп... Няма да е голяма изненада, ако дъщеря му с хубавото българско име Иванка играе за президент на САЩ на следващите избори. Или Мелания, която ще бие врага като маче у дирек, ако реши.... Или Доналд Тръмп-младши. Но Доналд Тръмп Първи си отива и неговото вкопчване във властта само ще попречи на бъдещите творчески планове на династията му.
Сега идва ред на Лукашенко, Мадуро, Асад, вероятно и на Путин,  но това е друга тема, до която скоро ще стигнем.