Путин в ролята на спасител на Европа или защо Кремъл пуска газта на "коварния" си партньор?

Всичко се развива по сценария на холивудски екшън - колкото и близо до отчаянието да се окажат героите и зрителите, рано или късно настъпва хепи енд

Владимир Путин, спасител на Европа, доставки на газ, Алексей Милер, Газпром, газова война

Владимир Путин, спасител на Европа, доставки на газ, Алексей Милер, Газпром, газова война

Максим Блант, Радио "Свобода"

Цените на природния газ на европейските спотови пазари в средата на миналата седмица за пръв път от септември насам паднаха под 1000 долара за 1000 кубически метра.
И това се случи след ето този диалог между Владимир Путин и шефа на "Газпром" Алексей Милер:

В. Путин: Доколкото ми е известно, "Газпром" притежава в Европа подземни газови хранилища.

А. Милер: Да, Владимир Владимирович, "Газпром" има подземни хранилища в Европа, включително в Австрия и Германия.

В. Путин: Колко са запълнени тези хранилища

А. Миллер: В момента обемът на нашия газ в тези подземни газови хранилища е незначителен, буквално много, много малък, малко повече от 190 хиляди кубически метра газ.

В. Путин: Алексей Борисович, добре, аз ви моля, след като свършите работата по запълването на подземните хранилища в Русия, към 7-8 ноември да започнете плавна и планова работа по повишаване на обемите газ в хранилищата на "Газпром" в Европа - в Австрия и Германия. Това ще даде възможност за ритмично изпълнение на вашите задължения по договорите за снабдяване на европейците с газ в есенно-зимния период и освен това ще създаде благоприятна ситуация на енергийния пазар на Европа като цяло".

Правилно. 
Няколко дни преди срещата на "Г(олемите)-20" съвсем не би било излишно да се представиш в 

ролята на спасител на Европа

А едновременно с това да напомниш на европейците от кого зависят напълно и изцяло, поне що се отнася до доставките на енергоносители.
Пък и добитият газ все някъде трябва да се дене - всеки момент руските хранилища ще се напълнят до край.
Има, в интерес на истината, един детайл в този диалог, който ни кара да погледнем на ситуацията малко по-различно.
Милер казва, че в европейските хранилища на "Газпром" има "съвсем малко" руски газ - около 190 хиляди кубически метра. Това не просто е малко. Това е съвсем нищо - сатитстическа грешка.
За сравнение, в руските хранилища на "Газпром" до 8 ноември е планирано да бъдат вкарани 72.5 милиарда кубически метра газ. 
Тази цифра също е от съвещанието, на което Путин поръча на Милер "да спаси Европа".

190 хиляди срещу 72 милиарда

Което, впрочем, е рекорд, при това, напълно обясним.
А до окончателното и положително решение на въпроса със сертифицирането на "Северен поток-2" европейските хранилища няма да се напълнят.
Между другото, паниката на европейския газов пазар възникна именно заради това, че в подземните газови хранилища, включително и газпромските - преди началото на зимата има твърде малко суровина.
И засега не става по-добре. 
Например, на 30 октомври, германският оператор отначало съобщи за пълното спиране на пренос на газ по тръбопровода Ямал – Европа (който преминава през териториите на Беларус и Полша), а след това тръбопроводът заработи изцяло в реверсивен режим.
И газта потече от Германия обратно към Русия със скорост от 150 хиляди кубически метра в час.
Ето, впрочем, още един ориентир за това много газ ли има в европейските хранилища на "Газпром" - съпоставимо е с това, което се изпомпва само за час по далеч не най-мощната тръба.
И това се случи след поръчението на Путин да започне "плавно" запълване на германските и австрийските газови хранилища.
Така че, играта с тръбата засега продължава.
Всички 

тези игри преследват няколко цели

Първо, Путин действително иска да изглежда "спасител на Европа", който не е злопаметен и е готов в трудна минута да протегне ръка за помощ на "коварния" си партньор.
Второ, в "Северен поток-2" са вложени милиарди долари и за да се откупи тръбата, тя трябва да заработи с пълна сила и без никакви ограничения.
И, накрая, трето: необходим е сериозен аргумент на преговорите за европейците.
А газовите вентили изглеждат като великолепен аргумент.
При това, Путин няма сметка, съвсем да дестабилизира ситуацията в Европа.
Все пак, тя е главният търговски партньор на Русия. А и набраните политически точки може да бъдат изгубени за миг и от "спасител" да се превърне в "зъл гений".
Така че всичко се развива по сценария на холивудски екшън - колкото и близо до отчаянието да се окажат героите и зрителите, рано или късно настъпва хепи енд.