Съкращаването на американското военно присъствие в Европа предизвика още по-сериозна агресия от страна на Русия

Действията на Доналд Тръмп окуражават Москва да засилва своята агресия срещу западните си съседи

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, Washington Еxaminer

В ерата на хаос и кризи в целия свят НАТО остава единственият неизменен стълб на трансатлантическото единство. Но това единство е сериозно застрашено от президента Доналд Тръмп, който възнамерява да върне в САЩ  9500 от  общо 35 000 американски военни, които до септември ще останат в Германия.
 
Решението на Белия дом заплашва 

да отслаби европейската и американска сигурност, 

да предизвика спорове между съюзниците, окуражавайки Москва да засилва своята агресия срещу западните й съседки и решително да откаже Америка от една по-директна конфронтация с Русия. Вместо да има конструктивно политическо решение, този ход на американския президент се определя от личните конфликти на Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел и местни политици, както и от стремежа на Тръмп да привлече изолираните елементи сред своите поддръжници.

Тръмп вярва, че Германия от десетилетия злоупотребява със САЩ. Той често атакува Берлин, че не спазва общоприетото споразумение в НАТО страните членки да отделят 2% от своя БВП за национална отбрана, пресмятайки, че изтеглянето на американските военни ще принуди Германия да плаща повече. Подобни решение се основават на погрешни предположения за мисиите и операциите на НАТО. Много от европейските страни вече са увеличили или са поели ангажимент  да повишат своите разходи за отбрана, докато само 5% от общия бюджет за отбрана на САЩ отива за защитата на Европа.

Освен финансовите гаранции, също толкова важно е да пресметнем как се разпределят националните ресурси за оптимална военна ефективност и как САЩ се възползва от своето присъствие в Европа. Свързването на Европа и Америка в споделянето на сигурността в рамките на НАТО не само възпрепятства поредната война в Европа, но това осигурява отбранителната линия на САЩ. 30 години след края на Студената война американски военни сили са разположени в Европа не от някакво чувство на алтроизъм, а за 

да защитават интересите на САЩ

Това включва отбрана, възпиране и побеждаване на противниците преди те да се почувстват окуражени да стрелят срещу родината си.
 
НАТО е ключовият механизъм, който поддържа геополитическото влияние на САЩ в цяла Европа и проектите им, които влияят на съседни региони, като Близкия изток и Средиземноморието. Като най-важна отговорност пред всяко едно предизвикателство срещу сигурността на мнозинството е НАТО да следи за всички заплахи срещу съюзническите интереси, като се  разработи широк арсенал от способности в съвместните усилия срещу военните и кибер заплахи и в борбата с тероризма.  

Присъствието на американски войски в Германия постепенно бе намалено до 35 000 от близо 300 000 войници на нейна територия през 90-те години на миналия век. Руският президент Владимир 

Путин се възползва от съкращаването на американско военно присъствие

 като умножи руските военни сили по границите на НАТО. Ползите за Русия са заплахи за Европа, демонстрирани по време на агресията на Русия в Украйна и Грузия, ускореното превъоръжаване, включително милитаризирането на Калининград и окупацията на Крим, както и нейните многопосочни кампании за дестабилизирането на демокрациите. Руснаците постоянно проучват отбраната на редица европейски страни и разширяват своите прихващащи учения, насочени към Полша и Балтийските страни. Те често организират провокации срещу въздушното и пространство и териториалните води на съюзниците, застрашавайки свободното движение на търговски кораби в района на Черно море.

Сигурността на Европа е застрашена без стабилния чадър на НАТО 

и силното присъствие на САЩ. Границите постоянно се оспорват от войнстваща Русия, представляваща най-голямата заплаха за сигурността от Втората световна война насам. Отслабването на НАТО в резултат на американските съкращения ще предизвика още по-сериозна агресия от страна на Русия.  Ако избухне нова война, САЩ ще заплати много по-висока цена от сегашните си инвестиции в бъдещи проекти. Вашингтон не би могъл просто да стои безучастен, докато грубо се нарушават неговите военни, политически и икономически интереси.

Превод: Faktor.bg