Ще притисне ли Байдън Украйна да приеме призива на Путин за екзекуция

Треперенето на Запада е начин за унищожаване на украинската държавност

Авторът

Авторът

Андрей Пионтковски, Ехото на Москва

На 31 декември 2022 г. украинският външен министър Дмитро Кулеба закова на врата на Белия дом във Вашингтон своя  исторически туит:

Украйна се защитава от продължаващата руска агресия вече почти 8 години. Макар да не е член на НАТО. Ние сме способни да се защитаваме. И ако Западът се колебае и търси умиротворяване, ние все пак ще продължим да защитаваме себе си, правото си да съществуваме и да избираме/ чертаем собственото си бъдеще.

Туитът беше прочетен във Вашингтон преди планираното обаждане на Байдън до Зеленски. След оповестената от различни източници  информация за разговора между президентите на САЩ и Руската федерация на 30 декември, стана почти ясно какъв ще бъде разговорът на Байдън със Зеленски:
„Свърших страхотна работа за вас, Владимир. Изглежда, че успях да предотвратя масовата инвазия на Путин в Украйна. Но сега трябва и вие да свършите и част от работата си. Целунете ръката на злодея и се съгласете с неговото тълкуване на Минските споразумения. Да, да. И за специалния статут на ОРДЛО, и за формулата на Щайнмайер, и за избори под контрола на окупаторите. В крайна сметка става дума само за степен на автономия на една от украинските провинции. Вие и аз не можем да изложим човечеството на риск от световна война поради толкова незначителен повод. Американският избирател няма да ни разбере."

Не, това не е умишлено предателство и умиротворяване. На първо място, това е отражение на почти всеобщото неразбиране от страна на американските политици 

какви са причините за тази маниакалност на Путин

 по отношение на неговото тълкуване на Минските споразумения. Още в Женева той накара Байдън да каже публично макар с половин уста нещо положително за Mинските споразумения. Оттогава всеки американец, пристигащ в Москва, беше принуждаван да засвидетелства своята лоялност към Минските споразумения. Накрая, след лоботомия по време на видео връзка на 7 декември, Байдън научи такива думи като „специален статут“ и „Щайнмайер“. За Путин легитимирането на руския военно-терористичен плацдарм на ОРДЛО в украинското правно и политическо поле, без да се променя нищо в него, е начин за 

унищожаване на украинската държавност

Сработва и тенденцията за избягване на трудни и непопулярни решения, характерна за съвременното поколение „лидери на свободния свят”. Мнозина във Вашингтон биха въздъхнали с облекчение, ако Зеленски се вслуша в увещанията на Байдън на 2 януари. Цялата отговорност за бъдещето ще лежи единствено на него. Американците не могат да бъдат повече украинци от самите украинци.

Това никога повече няма да се повтори. Предупредителният демарш на Кулеба е насочен не само към Вашингтон, но и към групата за влияние на Кремъл в кабинета на президента Зеленски. Тези хора прекараха почти цялата 2021 г. в сянка, но напоследък те бяха активирани. Те изфабрикуваха и документ с лицемерно заглавие „10 стъпки към света“,  съдържащ същите етикети (Щайнмайер, специален статут, избори), които Путин принуди Байдън да научи. 

Цялата класическа бандитска истерия на Кремъл (ние сме на ръба, ракетите са на 5 минути от Москва, няма за какво да отстъпим, всички ние ще бъдем разкъсани, дайте територия до Адриатика), беше създадена преди всички, за 

да бъде притиснат Байдън да окаже натиск върху Украйна

 и да я принуди да приеме призива на Путин за екзекуция.

С един туит Кулеба провали плановете на Кремъл и неговите агенти в Киев и Вашингтон. В понеделник Конгресът на САЩ се завърна от коледната ваканция като ще приеме отговорите на Кулеба от 31 декември и тези на Зеленски от 2 януари не като молба за помощ. А като напомняне на почти пенсионирания Запад за своята увереност в правото си за кого и с кого ще се бори Украйна (и не само за себе си!). На къде натежават везните и какво реално се случва днес.

Превод: Faktor.bg