Социалната изолация заради вируса не трябва да води до дистанциране между съюзниците САЩ-ЕС-НАТО

И Москва, и Пекин разглеждат всяка криза на Запад като възможност да продължат да реализират своите експанзионистични програми

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Кремъл ще манипулира пандемията, за да премахне подкрепата за международните санкции, наложени на Русия за миналите й престъпления 

Януш Бугайски, cepa.org

Твърде рано е да се прогнозира в перспектива въздействието на пандемията върху атлантизма, но съвсем не е рано да бъдат поставени някои належащи въпроси. На фона на хаос и несигурност може да изглежда разумна прогнозата, че 

ще претърпят крах съществуващите международни договорености

 Подобно на неяснотата около една война, така и неизвестността около пандемията може обаче да се окаже измамна. 

Сега много активно се тества именно атлантизмът. Тъй като САЩ и ЕС се провалиха в координиране на отговора си в създадената извънредна ситуация, Вашингтон не успя да упражни своето активно лидерство, което се очакваше от двете страни на Атлантическия океан по време на общата криза, а самата Европа беше разделена.  Пред западните държави ще възникнат няколко въпроса, докато успеят да излязат от създадената извънредна ситуация: кое ще надделее – национализмът или мултинационализмът; кои трансатлантически инициативи ще бъдат водещи; дали НАТО ще стане по-слабо или по-силно, поемайки нови отговорности; и дали атлантнизмът ще бъде в по-добра или по-лоша позиция, изправяйки се срещу двата основни геополитически противници на Запада – Русия и Китай?

Редица наблюдатели са убедени, че национализмът и радикализмът ще триумфират и мултинационалните институции сериозно ще бъдат подкопани. Ултралевите ще твърдя, че либералните елити са се провалили, че класовите различия и разликите в благосъстоянието на хората ще задълбочат кризата, а неолибералните глобалисти ще я представят като още по-тежка. Можем да станем свидетели на

 възраждането на една по-твърда и популярна левица,

 особено в някои южноевропейски страни, които ще настояват за една по-масова национализация и засилен държавен контрол. Ултрадесните ще настояват, че ЕС се е провалил, че границите са уязвими, а имиграцията е нещо опасно. Наративи от ляво и дясно ще започнат да проникват в традиционните партии, ако кризата се проточи, а пандемията се задълбочи, ако икономиката започне да се задъхва, а социалните конфликти ескалират. В някои случаи управляващите партии ще се стремят да засилят контрола си върху държавните институции, както се случва в Унгария. Тази политическа „хватка на държавата“ ще се представя като особено важна за сигурността и проява на отговорност в извънредната ситуация. 

Дали интернационалната реакция ще бъде адекватна, ще зависи от действията на  европейските институции. В първите седмици на пандемията готовността им беше минимална, а координацията между държавите почти отсъстваше, но след това бяха предприети редица инициативи, както и да бъде отделена значителна материална и финансова помощ, която да подпомогне възстановяването на европейските държави. ЕС трябва да продължи да надгражда в тази посока, да координира политиката си в здравеопазването във държавите членки и да разработи общоевропейска стратегия за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването. 

Самите Съединени щати се нуждаят от ЕС

 като единен и надежден партньор, а сътрудничеството между НАТО и ЕС ще бъде жизненоважно, за да се реагира адекватно при едни бъдещи извънредни ситуации.

За държавите от двете страни на Атлантическия океан пандемията изтъкна тяхната взаимна свързаност. Никоя държава не може сама да се защити от пандемиите, кибератаките, тероризма, финансовите кризи, нито от разрушителната дезинформация. Единственият ефективен отговор е да работим заедно за ранна превенция и общи решения. Независимо от това, ще има продължителен процес на национална икономическа преориентация и промени в търговските отношения, за да се сведе до минимум зависимостта от водещите позиции, заети от непредсказуеми чужди сили, като например Китайската народна република. 

Предизвикателство ще бъде да се даде приоритет на разходите за национално икономическо възстановяване пред военните бюджети. На това трябва да се устои. Съществуването на конвенционални и други заплахи ще продължи, дори след като пандемията отшуми, и те ще трябва да бъдат възпирани от едно силно НАТО . Алиансът може да отстоява своята кауза, като започне да играе по-категорична роля в мониторинга на инфекциозните болести, бедствията и хуманитарните операции. В предишни извънредни ситуации, като урагана Катрина през 2017 г., Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия ( EADRCC ) към НАТО осигуряваше медицински, логистични и хранителни доставки.

И Москва, и Пекин разглеждат всяка криза на Запад като възможност да продължат

 да реализират своите експанзионистични програми

 Те могат да станат по-решителни в отклоняването на вниманието от собствените си вътрешни провали. Някои правителства на ЕС и администрацията на Тръмп могат да предприемат постепенно сближаване с Русия, при условие, че това ще даде възможност за съвместен подход за противодействие на  споделените заплахи. Струва си да се напомни, че след 11 септември Кремъл използва терористичните заплахи на джихадистите, за да овладее вътрешно ситуацията, или иначе казано - да разшири външната си агресия, без да предостави сериозна подкрепа на Запада. Сега ще манипулира пандемията, за да премахне подкрепата за международните санкции, наложени на Русия за миналите й престъпления. 

Намаляването на натиска върху Русия ще изложи съседите на нови атаки. Сляпото приветстване на пандемичната помощ на Китай и финансовите инвестиции имат своята политическа цена. В замяна на това Съединените щати и Европейският съюз могат да разработят по-съгласуван подход към заплахите, произтичащи от режимите в Москва и Пекин, независимо дали става дума за цифровата, икономическата или информационната сфера. Спешността от действия по време на пандемията трябва да послужи като урок, че трансатлантическото сътрудничество може да гарантира много по-добре безопасността и сигурността на всички граждани. Временното социално дистанциране не трябва да води до национално дистанциране между близки съюзници.

Превод: Faktor.bg