Тръгва шоуто на Румен, Слави, Корнелия, Мая и Бойко!

Или „бедна ви е фантастиката“, драги зрители, какъв политически Биг Брадър идва

Светослав Пинтев 

Президентът на републиката Румен Радев ще свика Народното събрание съгласно предвидения в Конституцията срок и след като Централната избирателна комисия обнародва имената на избраните народни представители в Държавен вестник, любезно  съобщиха  пиарите на държавния глава. Страшен текст са накъдрили. Между редовете се долавя ехо, подобно на стон на жадна за моряшко внимание русалка …

“президентска република, президентска републикааа….

"На дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В противен случай Народното събрание ще бъде разпуснато, а без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени", се казва в позиция на Румен Радев по този повод. Не думай. 

Никога нямаше да се досетим сами, 

че без  действащ парламент, с разтурено Народно събрание, е немислимо да се осъществяват конституционни промени, ако не беше тази позиция на държавния глава.
 Защо официално трябва да заявява нещо, което е процедура по закон, очевидно е, и е незаобиколимо, ще кажат по претенциозните? Може би, защото му е минало през собствената глава на държавния глава, че може и да има някакъв друг начин.  Така, по военному. 
Нещо като по устава за носене на войсковата служба. 
Както се казва в Част І на Строевия устав...:

 „Началстващите лица предават волята си с команди“… 

Това да стане Член 1-ви и на Основния закон… Чисто и просто. 
Така се прави конституция, какви са тези цивилни простотии и лигавщини на мръсните либерали.
 Надявам се, че Радев ще вкара този абзац в проекта си за президентската република. А защо не и един мой любим текст, които помня още от казармата, все ще свърши някаква работа: 
„Часовият на пост е длъжен бдително да охранява и упорито да отбранява своя пост, да носи службата бодро и т.н.…   Часовият на пост няма право да пие, да пее, да пуши,

да ходи по естествена нужда

и да слага патрон в патронника“
Как ще стреля при това положение, ако се наложи да отблъсне врага, това вече е въпрос обвит в булото на мистерията.
 Да де, ама и за тази работа с предаването на волята чрез команди,  трябва личен състав. Това вече е разбрал Румен Радев, който иначе не се досети, че като насрочи изборите на 4 –и април, за да се разкара Борисов по-бързо, я виелица  ще   извие, я  фъртуна, я коронавирус ще вилнее, а много избиратели на БСП внезапно ще осъзнаят, че повече им харесва да са живи и здрави край печката, нежели Корнелия да е премиер. А пък, че Слави може да я измести от второто място и да възтържествува карнавалното начало, хич не им пука. Даже може да им хареса.
Карнавалното начало, както го определя руският философ, литературен критик и семиотик Михаил Михайлович Бахтин, е свързано с

- „културата на долницата“

А тя е несъмнено е културата, която е на пиадестал в България. Какво друго да стане?
"Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване", посочиха още пиарите на държавния глава. 
Като например…Оцеляването на самия Румен Радев на високото място. Президентски избори идват. 
А след като партиите и техните лидери се провалят в опита да направят нещо смислено, защото Слави, Корнелия, Бойко, Мустафа, Мая, Никито,  Атанас и аз, няма да се разберат, поне не за дълго, идва  да спасява положението

 генерал с 5 букви, яхнал бял кон

Образно, казано, разбира се. Сущий генерал Скобелев, пристигнал със снежния си ат, за да разгроми агаряните.   Не, този пък не е от нашите, потомствен дворянин се явява. По-скоро маршал Жуков на Парада на Победата, да кажем. Това е много по-уместно.  Жуков, който от белия си жребец рапортува пред Бащата на всички времена и народи.  Каква прелест, как един генерал да не иска да го повтори и днес. 
Ала врагът не спи. Той си има собствени генералски трикове и хитри козни.
Премиерът  отправи сърцераздирателен призив президентът да внесе своя проект за нова Конституция, „да свикаме ВНС и да започнем на чисто“. Очевидно

на Борисов му харесва да се прави на Иванушка Глупака,

който накрая традиционно прецаква всички прибира златната ябълка, златните кюлчета, принцесите, Мата Хари, Мата Космата и политическата инициативата, докато Велислав Минеков и Никито обяснява колко е тъп. Всъщност на Борисов, това му е основният номер. Никой от „гяволите“ не си дава труда да осмисли ходовете му и да открие, че го водят към капана. Освен Ахмед Доган, разбира се, който монтира контра-капан. И май доста успешно.
Но и Борисов вече трудно се владее.

 Едва скрива злорадството си

 Особено, когато  помоли „колегата-политик“  Слави Трифонов, на когото и през ум не му е минавало, че ще носи отговорността за кабинет,  да започне вече да си подготвя правителство.
Корнелия вече никой не я забелязва. Май един рефрен от началото на прехода се връща на мода: 
Последен валс... Сбогом, любима...
Ще си спомням за теб дори
и под новото име...
За промяна говореше ти,
но понеже, обаче, защото -
дума дупка не прави, нали -
път на изток откри към Европа.
Преди изборите, апропо, Слави беше попитан кои ще са неговите кандидати за премиер и министри, той отговори нещо от рода на това, че няма какво да се тормози по този въпрос, щото правителство  на малцинството няма как да има. То може и да няма, 

ама се явяваш вожда на втората политическа сила, баце 

 Всички очакват от теб хора, които няма да разсмеят публиката, а ще разбират това онова от икономика, имат идея за излизане от кризата, за справяне с пандемията, понятие от Зелената сделка и визия за едно 10 години напред. 
А Слави цял живот я разсмива тази пуста публика, сега несъмнено ще му е трудно да я държи сериозна и да нея  разреве на финала в новото й  електорално качество.

С Гацо Бацов и Шишо Бакшишо няма да стане

 И Борисов обаче обича  да се прави на шоумен.
  „Така че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да се чувства спокоен. А той може да е такъв само когато има парламент и правителство, които работят“, заяви Бойко Борисов.
Той отсече, че най-вероятно се търси хаос и че ГЕРБ с удоволствие ще се яви на нови избори, но според него в тази криза, е нужен работещ парламент в пандемията.  А хаос непременно ще има. Знае си той… Дори БСП, ГЕРБ и ДПС да отделят по няколко взвода дежурни депутати, които да дежурят и да греят протестното правителственото яйце, докато се измъти правителство. 
То се е видяло, че 

такава държава наистина няма,

 колкото и Темида да не признава това словосъчетание. Но има такъв народ, и такива политици, ум да ти зайде. Ще си имаме грандиозно шоу, можем да продаваме формата по цял свят,  да се смеят и забавляват хората с тъмните балкански субекти и техните абсурдни смешки. „Само да биде весело“, както казват братята от Северни Македония. Или пък Тризначките от Южна, които се изразяват така:
„Бедна ви е фантастиката, драги зрители..."

...Какъв политически Биг Брадър идва.