Трите кита, на които се крепи властта – Корнелия, Мая и ДБ

Наложи се лично Иван Костов да спасява „Демократична България“

Светослав Пинтев 

Кои са трите кита, на които се крепи властта днес?
Това несъмнено са БСП на Корнелия Нинова, видна наша боркиня със статуквото, Мая Манолова, най-личната носителката на промяната, както и „Демократична България“, припознала я за такава с комсомолски ентусиазъм.
Колкото и това твърдение да звучи абсурдно, то е самата истина.  
Да го кажем така… 

Властта се крепи на отвращението 

на критична маса български граждани към действията и бездействията на тези „борци със статуквото“, зад които сякаш се усмихва сталинския модел на мислене и действие. 
Именно това прави за много хора властта в България приемлива, каквото и да забърка.  
ДПС също е четвърти, резервен кит, разбира се, но те са тема за отделен разговор.
Липсата на алтернатива беше забелязана от самия Иван Костов. Както се изразяваше Остап Бендер:

"Това е медицински факт!"

 „Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, при условия, когато ГЕРБ ерозират от времето, скандалите, корупцията и злоупотребата с власт, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива”, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на Пленума вчера. 
Кирил Добрев отвърна  с доклад, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата.”
Вероятно има предвид трите хулиганчета с фланелки и татуировки на Путин, които се появяват на митингите им. 
В Политбюро дори не им минава през акъла колко противно е това, колко плаши нормалните. 
Иначе Партията отдавна владее 

Изкуството на хамелеона

Чудесен пример е Мая Манолова. 
Навярно неслучайно 16 депутати от ГЕРБ навремето получиха „писъмца” от лидера си да й дадат едно рамо, за да стане омбудсман. 
Наивно е да се мисли, че Борисов не е прозрял, че тази длъжност ще е трамплин за амбициозната и устата кюстендилска адвокатка към висините на вождизма и катеренето и по опозиционни барикади. Той е измислял къде по-сложни схеми, за да не спретне и една такава. Нищо чудно да е преценил още тогава, че това ще му върши чудесна работа.

Читава алтернатива липсва и ГЕРБ го знаят

Затова нямат спирачки… 
Повeдението на министър Горанов към журналисти е само един детайл от тази гротеска. Да не говорим за Гешев… Там ситуацията е като във влакче на ужасите. 
„Мая Манолова, която през 2013 г. заяви, че е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, отиде на протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, където хвърляха яйца  и гневни думи. Протестиращите се зарадваха на Мая, а така всъщност бетонираха Иван Гешев на неговия пост. Просто, защото огромна част от демократично мислещите хора никога няма да приемат кауза, зад която застава тя, която е олицетворение на

преторианец на „КОЙ“ и Орешарски

На заден план за повечето хора остават дори далаверите на сегашната власт с „модела“, защото Мая Манолова  е твърде сериозен дразнител, за да го преглътнат със студена вода.
Тя вече обяви как ще прави гражданска платформа и ще представя публично каузите, зад които застават с нейните поддръжници,  както  научихме с интерес. 
„Искаме да създадем територия, на която хората да обменят идеи и да споделят обща кауза, а не да се делят хората на леви и десни, на 

демократи и недемократи“

Така обяснява тя. Последните явно са с предимство, при нейната биография.
Както отбеляза писателката Теодора Димова в портал „Култура“: „По най-простата логика на един десен човек, за какъвто се смятам, „градската десница” на София започна да вярва в мнимата независимост на Манолова. И то да вярва кресливо, чисто по хейтърски. И това ако не е 

политическо уродство

Струва ми се, че тук се е зародил нов вид чума, която невидимо и безапелационно разболява населението и го лишава от здравия му разум. Кукловодите успяха така да усучат политическите конци, че ние да вярваме на техните маньоври, а не на очите си. Точно както по времето на комунизма“.
Жестоки думи, безжалостно точни.
Градската десница сякаш твърдо е решила да се самоубие, но не красиво като японски самурай, а сякаш, за да предизвика омерзение с този акт..  „Тя” дори не разбира тези импулси, изплували от колективното й подсъзнание.
И се наложи да я спасява сам Иван Костов, нейн полубог, бивш премиер, сега председател на "Център за анализи и управление на рискове", който с политическия си инстинкт на хищник пръв от компанията усети 

приближаващата пред следовниците му пропаст

По bТВ той опита да обясни необяснимото. Наложи се лично, въпреки че страни от политиката, да оправдава безумното  неофициално решение на „Демократична България“ с наукообразни теории, да обяснява как последователите му хич не са подкрепили Мая Манолова. Или са я подкрепили, но само по един начин, докато Фандъкова са подкрепили по цели три начина, 

 гладно пасивни…

Главно пасивни, исках да напиша, но излезе друго. Реших да го оставя така. Понякога Бог говори в грешките ни. Даже в маниите и фиксациите ни. 
Избирателите на "Демократична България" подкрепиха Йорданка Фандъкова по цели три начина. Това заяви Иван Костов, като изобщо не се шегуваше. Според него: 
1. Те отидоха за гъби, "защото тя е водеща".
2. Като са гласували с "не избирам никого", защото тя е водеща и печели от този вот".
3. Като са гласували за нея.
"Само веднъж, само пускането на бюлетината за Мая Манолова ощетява г-жа Фандъкова", смята той.
Гениално обяснение, но за публиката остава 

един дребен въпрос

Що за десни хора са това, що за борци с „КОЙ”? 
Огнян Минчев го каза по-просто:. „Една съществена част от гласоподавателите на Демократична България по всяка вероятност подкрепиха алтернативния кандидат за кмет на София Мая Манолова, а друга съществена част не отидоха да гласуват“.
Сигурно, защото във "Фейсбук" групата на партията в продължение на дни се внушаваше да се гласува за Манолова, която би трябвало да е кошмарен вариант за столичен кмет за всеки десен избирател с всичкия си акъл. Но агитацията беше факт. При това беше яростна, истерична, по болшевишки непримирима. А това несъмнено отвращава хората с демократична нагласа. Или не?
 „Не се очертава политическа криза до края на мандата на това правителство“, заяви бившият премиер Иван Костов. 

Иване, кажи си!

Как ще се очертае при такава „дясна“ опозиция? А и с левица от 50-те. С една червена Мая на ревера и на двете.
"ГЕРБ, няма политическа алтернатива. БСП изглежда неубедително за тях, независимо, че е направила стъпка напред. Не се очертава политическа криза до края на мандата", смята той.
Чудя се в тази връзка дали не е самата истина конспиративната иначе теория, че 

Бойко Борисов си е назначил опозиция

Такава, която да го циментира във властта, освен назначаването на всичко останало.
 Звучи невероятно, но е факт, че опозицията работи за него с всички сили, като май е единствената сила, която може да гарантира властта му.
 Както се изрази един политик от квартала: „Толкова да искам да се промени нещо, а като ги видя тези, треска ме тресе, 

как да дадеш властта на такива динозаври?

И в най-смелите си мечти, и в най-необузданите си еротични фантазии един политик не може да иска по-хубаво  нещо за властта си от ОФ-то на Мая Манолова, БСП и десните, което се очертава.
От едно БСП на Корнелия Нинова, което не крие,  а дори афишира комунистическата си същност и откровено плаши с неосталинизма и войнстващия си путинизъм, срамежливо прикрит преди изборите.
 От една „Демократична България на Атанас Атанасов и Христо Иванов, която уж неофициално, но с цялото си сърце подкрепи Мая Манолова за кмет на София. От същата Мая Манолова, която 

роди Костинбродската афера,

 а оттам правителството „Орешарски“, взривило търпението на обществото ни още с първите си стъпки.
Днес тя заявява:  "Видя се, че едноличната власт може да бъде победена. Тя за малко не беше победена. Видя се и как може да бъде победена - чрез обединение на гражданите, на леви и десни, на безпартийни, на хора, които стоят на ценностите на демокрацията. Видя се и какво може да направи властта, бранейки привилегиите си". 
 Плача от умиление и вълнение - Мая, демокрация,  долу едноличната власт, леви-десни, буламач….  Можеше и да се подпише: 
Мая Манолова, крепител и на тази власт.