Трите коледни подаръка на Байдън няма да укротят Путин

Ще има ли нова "голяма сделка" между САЩ и Русия - срещу "стабилност и предсказуемост" на Москва ще бъде позволено да упражнява "привилегировано влияние" върху нейните предходни завоевания

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, washingtonexaminer.com

Опитите на президента Джо Байдън да успокои Москва и да я разубеди да не предприема поредна инвазия в Украйна няма да имат очаквания ефект.
Кремъл не приема съществуването на независима украинска държава, която се стреми към интеграция със Запада. Основната цел на струпването на руски военни по границите на Украйна е да убеди Вашингтон, че трябва да принуди Киев да признае намиращите се под контрол на Русия автономни райони на украинска територия, като по този начин ще блокира напредъка на страната в бъдещата й интеграция със Запада. Пред Кремъл Вашингтон, Брюксел и Берлин трябва да изглеждат като 

Тримата крале, които носят на Путин геостратегически дарове

 Първият подарък е приемането на газопровода „Северен поток 2“, което ще подпомогне Москва да задуши Украйна икономически,  лишавайки я от значителни такси от транзит на енергия, да увеличи зависимостта на Европа от енергийните доставки на Москва и да направи Европейския съюз още по-податлив и уязвим по отношение на геополитическия шантаж.

Администрацията на Байдън лобира в Конгреса срещу приемането на по-строги санкции за "Северен поток - 2". Предполага се, че това може да успокои Путин и да подобри отношенията с Германия. В действителност Берлин постоянно се снишава пред Москва. Германските бизнес лидери биха се зарадвали на всяко облекчение на санкциите срещу Москва, независимо от съдбата на потърпевши държави като Украйна. Въпреки твърденията на Белия дом, че ако „Северен поток - 2“ бъде спрян, Германия няма да престане да си сътрудничи със Съединените щати за справяне с климатичните промени и ще продължи да преследва изгодни бизнес сделки с Пекин. Германските лидери, с малки изключения, последователно демонстрират, че бизнесът, печалбата и пацифизмът имат предимство пред сигурността, демокрацията и правата на човека. Новото коалиционно правителство в Берлин изглежда малко вероятно да промени това уравнение.

Вторият подарък на Байдън към Путин може да са части от територията на Украйна. Москва засилва заплахата от инвазия, с цел да убеди Байдън да притисне Украйна да направи големи отстъпки. 

Натискът над Киев

 да приеме окупираните части на Донбас като автономни субекти съгласно Протокола от Минск (уреден без участието на САЩ) просто ще легитимира агресията на Москва, ще подкопае украинското правителство и ще провокира социални вълнения, от които Русия може да се възползва.

През февруари 2014 г. руските сили превзеха украинския полуостров Крим и предизвикаха прокси война в региона на Донбас, за да създадат субекти, които могат да налагат вето на политическите решения на Киев. Ако Киев приеме субектите като легитимни, без да са напълно изтеглени руските войски, това на практика ще означава да се подчини на Москва. Подобна капитулация би насърчила последваща агресия от страна на Кремъл на територията на Украйна. Ако Вашингтон стане съучастник в едно такова споразумение, то би помогнало да улесни експанзионистичната външна политика на Москва и би подкопало сигурността на съседните съюзници в НАТО.

Ако има подобно споразумение между САЩ и Русия, което ще подкопава контрола на Киев над Донбас, то тогава срещата на върха във Вашингтон на 9-10 декември ще изглежда фалшива, особено за страните, граничещи с Русия. Вместо да се противопостави и възпира откритата експанзия на Москва, Белият дом ще се превърне в пряк 

съучастник в създаването на автократични държави в сърцето на Европа

 Освен това Москва ще се почувства окуражена, знаейки, че ако струпа войски по границите на съседна своя държава, Западът може превантивно да отстъпи, да се предаде. А капитулацията винаги насърчава агресия, срещу която САЩ могат да демонстрират решимост само с обширен пакет от военна помощ за Украйна, строги икономически санкции срещу Москва и дипломатическа изолация на режима на Путин.

Третият подарък на Байдън към Путин, с френски и германски привкус, парадоксално (по ирония на съдбата) може да се окаже това, от което много анализатори се страхуваха по време управлението на Доналд Тръмп. То се изразява в 

сключването на "голяма сделка" между САЩ и Русия,

 при която в замяна на "стабилност и предсказуемост" на Москва ще бъде позволено на Русия да упражнява "привилегировано влияние" върху нейните предходни завоевания. Кремъл е предлагал такива споразумения на всяка администрация на САЩ, опаковайки ги като пакт за сигурност, насърчаващ сътрудничеството в различни области - от контрол на въоръженията до киберсигурност. Такива споразумения може да изглеждат примамливи, но те ще разпалят нови регионални конфликти, тъй като никоя страна, граничеща с Русия, включително гражданите на Беларус, няма да се съгласят да бъдат включени в едно бъдещо руско владение.

Тези три подаръка биха отслабили международната позиция и авторитет на администрацията на Байдън. Да бъдеш популярен в пацифистка Германия, както сочи общественото мнение, не трябва да бъде повод за гордост, ако човек загуби доверие сред твърди съюзници в НАТО като Полша, Естония, Латвия или Литва и сред партньори на Алианса като Украйна, които са готови да защитават независимостта и сигурността на трансатлантическия съюз.

Превод: Faktor.bg