За проф. Минеков от „Отровното трио” и ОФ - по Станиславски

Дори Наполеон, когато бяга от остров Елба не е бил достатъчно нахален да поставя ултиматуми и условия на полковете насочили оръжие към него

Червения квартет

Червения квартет

Светослав Пинтев 

Един от тримата влъхви на „Отровното трио” професор Велислав Минеков обяви драматично вчера на страницата си във Фейсбук, че ще  оттегли активното си участие от протестите, ако до  23 декември не се постигне „обединение на всички недоволни срещу престъпната власт“. Улитиматум, ти да видиш! Самочувствие на незаменим водач… 

Ще загубим този велик лидер, 

ако не се прегърнем с поклонника на Путин Коцето Копейкин, „Нощните вълци“ на същия, с  „Че Гевара“ и майка му.
Понякога се чудя дали някои психоаналитици, които несъмнено  също участват в протеста, не трябва да са по-активни и да правят сеанси с лидерите, за да ги освобождават от комплексите, придобити в детството, създаващи химеричните им мечти да са като Коминтерна, Дарт Вейдър, „Бялото лъвче Кимба“.  
 Професор Минеков например иска неистово  да е нов герой от Лайпциг, да създаде Отечествен фронт с БСП издънките й. Иначе ще загубим безценния водач. Партията-майка не е престъпна, тя е обединител на здравите сили.  Кръвта вода не става, ей.. . 
Сетих се за сталинските времена, когато Михаил Булгаков, е описвал в „Театрален роман“ този диалог:

- Вашето име?  – попита Иван Василиевич, като ме гледаше доброжелателно.
Сергей Леонтиевич…
Много ми е приятно. Е, как се чувствате Сергей Пафнутиевич?

Иван Василиевич нито веднъж не нацелва точното име на събеседника си, въпреки че  той му го повтаря няколко пъти.
В подобна ситуация е и проф. Минеков, никой не ще и да чуе за него, но той плаши с оттегляне. Професорът е интересна птица, откъдето и да го погледнеш.
Обяснява  наляво и надясно как тоя и ония е 

с ограничен умствен потенциал,

 но му липсва самоирония, за да предположи, че това важи и за неговия. А масите обичат самоиронията, не високи  самооценки.
 Малцина други са истински скулптори освен него. Но не казва имената им.  Той е в състояние  вкупом да обвини  Фидий, Поликлет Стари, Лизип и Микеланджело за халтурчици, които не разбират високата му естетика. То това вече стана норма,.даже и Нона Йотова заклеймява халтурата от парламентарната трибуна, което е изумително. Но да оставим тези случай на учениците на Фройд и Юнг.

Като споменах Нона, да продължа с цитираната сцена на запознанството от „Театрален роман“.  Там Булгаков е описал под името Сергей Леонтиевич себе си, а Иван Василиевич е не друг, а самият режисьор-чудо  Станиславски, създал прочутия в цял свят театрален  „метод на Станиславски“. Осмян жестоко от Булгаков, между другото.  
В теорията на Станиславски всеки момент движеща сила са „предлаганите обстоятелства“ и самочувствието. Той пише: „Нещо повече, зараждането на неправилно самочувствие става толкова необичайно бързо и леко, че не може да се усети и това прави опасността още по-голяма. Достатъчно е да допуснем в правилно възникващото вътрешно сценично самочувствие само един неправилен елемент и той веднага ще дръпне след себе си останалите.
А при „отровните“ неправилните елементи

 никнат като отровни гъби 

Иво Дошев коментира при Асен Генов:  „Отровното трио“ си направи харакири още когато припозна Маяма. Мая  Манолова не е припозната в българското общество като добър герой. Дори в качеството си на омбудсман, тя прокара няколко спорни закона. Тя предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тя беше избрана с гласовете на статуквото за омбудсман…… Мая Манолова беше компромисен вариант за Бойко Борисов, след което се обърна срещу него. Стана смела и крайна с провокативните си действия. По този начин обаче тя настройва хората срещу себе си. Такъв беше случаят с жените, които са майки на хора с увреждане. Те бяха използвани, за да се събере състрадание – нещо, което е изключително грозно.“
Да не говорим за братя Галеви, Костинброд, но и това е достатъчно.

Отвратително ми е до коментирам падането на колене пред президентството, което постави началото на края на протестите, още преди да са започнали. Проф. Минеков не бил призовал да се пада на колене, уверява ме един приятел, който е бил там. Какво от това? Нали е бил там, бил е сред водачите. И не е разбил устата на автора на предложението. Нито се е оттеглил.
Дори не ми остана  време да коментирам , че протестиращите  потърсиха сметка от „Отровното трио“ къде са близо 100-те хиляди лева, дарени за каузата. Пари за семки, какво да се занимават с дребни теми. 

P.S.
Дори Наполеон, когато бяга от остров Елба не е бил достатъчно нахален да поставя ултиматуми и условия на полковете насочили оръжие към малката му свита, полкове   изпратени срещу него от краля, но служили преди това под негово командване. 
Не. Той разтваря шинела си застава пред строените редици, вдигнали пушки срещу него. Той казва „Войници, стреляйте срещу своя император“. Чак тогава в един глас войниците извикват: “Да живее императорът“. И преминават от негова страна.