Защо ДБ се отказа от правната комисия в парламента, след като проби ушите на българите, че съдебната реформа е главната им мисия?

Христо Иванов беше длъжен да даде знак на избирателите и да поеме отговорност

Авторът

Авторът

Адв. Станислав Станев, специално за Faktor.bg

„Демократична България“ (в това число и „Да, България“), включително и особено Христо Иванов осмислят своето политическо съществуване през последните години основно с темата за „съдебна реформа“. Какво обаче направи впечатление при старта на новия парламент и при формирането на комисиите в новото Народно събрание... За председател на правната комисия беше избран изненадващо колегата - адвокат Радостин Василев. Нямам представа каква е неговата компетентност (допускам, че като практикуващ юрист е възможно да се оправя доста по-добре с приложението на правото от Христо Иванов). Въпросът обаче тук е друг. За разлика от съдебната зала, законодателният процес има много повече специфики, които изискват познаване на механизма и процедурите. Колкото и да не е практикувал в съдебна зала, Христо Иванов със сигурност има повече опит в това отношение. Най-малкото бил е депутат и министър на правосъдието. Отделно от това, в парламентарната група на ДБ има и други юристи с претенции и възможности – например Атанас Славов. 

Преди няколко дни в студиото на Канал 1, по повод на дебата за скандалите в бутиковата „мутренска“ парламентарна група, Татяна Дончева заяви, че този род дискусии не трябвало да стават пред камерите. Според нея (ако правилно съм я разбрал) нормалната, утвърдена с времето практика била депутатите, които си имат телефоните, да си общуват дискретно (далеч от журналистите) и така да се разбират. Дали това е

форма на задкулисие,

публично признато пред БНТ, няма да коментирам. На смущаващият факт е, че никой от ДБ не поиска официално да да се пребори и да застане начело на правната комисия, след като точно правната реформа е крайъгълен камък в политиката им и основна мисия в този парламент. Явно разни хора са си общували дискретно (без журналисти) и това общуване е довело до там, че ДБ са решили да не отдават такъв приоритет на правната комисия, както представяха нещата пред обществото.

 Преди няколко дни стана ясно, че ИТН са се отказали от основата на своя обществен блясък – мажоритарния вот. Сега се оказва, че и ДБ дискретно дават назад по правни въпроси и така прокламираната от тях съдебна реформа. Ако техен представител беше оглавил тази важна комисия, това щеше да е категоричен знак към българските граждани, че е спечелена важна битка от голямата война за върховенството на закона и съдебни реформи. 

Явно няма да има скука в новия парламент, но за избирателя не е очаквано да получи това, за което е гласувал.