​Алекс Алексиев: „Тръмп обществото“ в София е част от хибридната война на Путин

Единствената опасност за НАТО е отказът на европейците да поемат издръжката на своята сигурност

Медиите в САЩ заприличаха на „Правда“ и „Известия“ по времето на комунизма - в NewYork Times няма новини, а във, Washington Post няма истина

Без санкция от Конгреса американският президент дори и да иска не може да направи измисления завой към Кремъл, казва пред Faktor.bg известният анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, какво остана за България неразбрано от посланията на новия американски президент при встъпването му в длъжност?

- Почти нищо не е разбрано. В България, както и в Европа, за съжаление хората получават информацията си основно от източници, които в САЩ бяха свързани главно с кандидатурата на Хилари Клинтън. Те произвеждаха невярна и изопачена информация в полза на кандидата на Демократическата партия. Приблизително 95% от тази информация беше невярна и манипулативна. Заради това никой не очакваше Тръмп да спечели. Но важно за България е какви са посланията на новия президент за икономическото развитие на Щатите, което касае и Европа, но и какви са неговите намерения във външната политика, и то главно по отношение на НАТО и ЕС. В България не се разбира ясно, че като всеки американски президент, така и Тръмп не може да вземе сам и еднолично всички важни решения. Това просто е невъзможно. В САЩ има много ясно разделение на властите, тоест президентът може да вземе стратегически решения, но само с подкрепата на Конгреса.

- Може ли, например, еднолично да отмени санкциите, които са наложени на Русия - спекулациите по тази тема са изключително много?

- Не, той няма власт да отмени тези санкции. Те са част от закони, прокарани от Конгреса. Например – така нареченият „Магнитски акт“, заради безобразното поведение на Русия към покойния руския адвокат Сергей Магнитски, беше прокаран от Конгреса. Произтичащите от него санкции могат да отпаднат само и единствено с волята на Конгреса, личните виждания на президента тук нямат сила. Това важи по принцип за всички закони. Тръмп може да отмени само заповедите на Обама. Но пропагандната машина на Русия е внушила, че президентът на САЩ може да направи всичко, което не е вярно.

- Какво друго остана неразбрано от думите на най-влиятелния човек на земята?

- В речта по време на инагурацията, Тръмп заяви без никакви заобикалки, че повежда война срещу американското статукво.

- Това не е ли клише, какво представлява американското статукво?

- Реалност е. Тръмп нарича така управляващата класа, свързана с мандатите на Обама. В прав текст той посочи, че всички преимущества и привилегии, които се създават в страната, се ползват основно от тази управляваща класа. А народът, който фактически създава тези блага, не получава нищо. Ще дам един пример – в цяла Америка Тръмп спечели в цялата страна и то доста убедително, с изключение на Калифорния, Ню Йорк и някои други щати. Във Вашингтон Хилъри спечели 94% от гласовете. Само 4% гласуваха за Тръмп. Става дума за недопустим парадокс за една демократична държава. Каква е причината – просто във Вашингтон всички работят за правителството и интересите им са свързани с него. Това са хора, които гласуват за левичарите и политиките на Обама и Хилъри. Става дума за едно много важно разделение в САЩ, което в България не се разбира. Част от тази управляваща класа са и медиите, които в основни линии се контролират от левицата. Това са трите главни вестника: NewYork Times, Washington Post, Los Angeles Times. Подобна е ситуацията и при големите телевизионни канали – CNN, кабелните телевизии. Тези медии са в ръцете на левичари и съответно те работеха усърдно, за да спечели Клинтън. Произвеждаха неверни новини, само и само да злепоставят Доналад Тръмп.

- Значи истината за случващото се в САЩ и в България, и в Европа е жертва на една умела левичарска пропаганда?

- Абсолютно, става дума за целенасочена пропаганда. Това беше причината Тръмп да обяви война на пресата. Много от претендиращите за независими медии в САЩ се държаха по един безобразен начин. Бяха стигнали дори до там, че шефовете им искаха позволения от Клинтън какво да пишат и как да отразяват дадени теми. Но това скандално поведение ще се промени. Още на първата си пресконференция Тръмп не позволи на журналист от CNN да задава въпроси, обвинявайки ги, че са false news, тоест лъжливи новини.

- Как американското общество реагира срещу фалшивите новини на левичарските медии?

- Има много сериозен отпор в обществото на тези тенденции и това се случва за първи път, поне откакто аз живея в тази страна – повече от 45 години. NewYork Times в момента е просто един пропаганден вестник, той не е истински източник на новини. По времето на комунизма и Желязната завеса в СССР казваха, че в „Правда“ няма истина, а в „Известия“ няма новини. Сега в същата ситуация са изпаднали и някои от медиите в САЩ – в NewYork Times няма новини, а във , Washington Post няма истина.

- В словото си Тръмп акцентира, че САЩ няма да пази повече чужди държави – това ли е краят на НОТО?

- Новият президент е поставял директно този проблем неведнъж, и в тази посока аз съм напълно солидарен с него. Предупреждението обаче съвсем не означава край на Алианса, а просто европейците трябва да започнат да харчат от бюджетите си за отбрана средствата, които са им необходими, за да поддържат надеждно взаимната си сигурност. А те отказват. Но Тръмп в тази посока има подкрепата на 90% от американците. Не е възможно европейските държави, които са богати като САЩ, да отказват да плащат за сигурността си. Разбираемо, че искат да продължават да разчитат за отбраната си на САЩ, тоест друг да им осигурява сигурността. В момента Щатите плащат между 70-75 % от общите разноски за НАТО. Тази схема не може да продължи да съществува. Ако има опасност за НАТО, то това е отказът на европейците да поемат издръжката на своята сигурност. Несериозни глупости са твърденията, че Тръмп ще продаде съюзниците си на Путин и Русия. Просто става дума за справедливост във финансово отношение при издръжката на Алианса. Ето един красноречив пример от последните дни – германският министър на отбраната обяви гръмко, че страната им увеличава разходите за отбрана. Но погледнете за какво увеличение става дума, та то е съвсем недостатъчно, даже звучи като подигравка. Увеличават разходите по отбрана с около 2 млрд, евро, така реално издръжката скача до около 1,22% от брутния вътрешен обществен продукт. А според задълженията, които всяка членка на НАТО е поела, трябва да харчат 2% за отбрана. Това се случва при положение, че Германия има 8,5 бюджетен излишък. Тоест, имат не просто пари, а много повече пари. Този факт за мен е показателен, че те нямат никакви намерения да харчат пари за отбрана и за сигурност. Това е опасна тенденция за бъдещето на Алианса, а не може да се допусне да продължи порочната схема - само САЩ да поема основната част от издръжката. Не е справедливо за народа на тази страна. При тази ситуация нормално е американците да питат: „До кога ще продължи това?“

- Само дни преди встъпването на новия американски президент в длъжност, в България беше създадено така нареченото „Тръмп общество“, хора които се обявяват за фенове и в подкрепа на световния лидер, но съставът му е скандален – отявлени русофили, шефът на българоруската дружба, а в интернет дори се разпространяват снимки, от които става ясно, че сред присъстващите е бил и последният шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС – небезизвестният проф. Димитър Иванов. Какъв е този български феномен?

- Никакъв феномен, това е просто част от руската хибридна война на Путин, която се води срещу нас. Внушението, което искат да прокарат е, че Тръмп едва ли не е някакъв много близък приятел на руския президент. Те ще се споразумеят, ще договорят нови зони на влияние, а така решаваме и всички обществени проблеми и настават отново прекрасните комунистически времена. Това са пълни глупости. Пак повтарям, българите да разберат, че дори и американският президент да иска да направи измисления завой към Кремъл, без санкция от Конгреса това няма стане. А не е тайна, че основната част и от републиканците, и от демократите не са привърженици на подобна прегръдка. В Конгреса на САЩ, ако все пак може да бъде намерено нещо общо между републиканци и демократи, то това е омразата им Путин. Вижте назначенията, които Тръмп направи в сигурността, Пентагона, ЦРУ – става дума за твърди антипутинисти. Завой към Москва няма да има. Факт са вече и изявленията на новия държавен секретар на САЩ, който бе представян от пропагандисти като Шаренкова като приятел на Путин. Той казва в прав текст за руснаците – това са хора, които не желаят да зачитат закона, не желаят да зачитат човешките права, те са врагове на САЩ и т.н. Като имам представа за тази колосална пропаганда в полза на Русия, съвсем не ме учудва появата на това фалшиво „Тръмп общество“ в София. Просто тези хора правят това, което им заповядат господарите им от Москва, тези хора не са българи, а русофили, продажници. Първата им родина винаги е била Русия. Винаги са били продажници, те не са представители на българския народ. Идеята им е да внушат на българите, че щом те са поддръжниците на американския президент, то Тръмп е човек на Путин и Русия. За съжаление някои хора се хващат на подобна партенка, но скоро ще стане ясно, че тя няма нищо общо с истината.

- БСП предизборно също афишира, че ще следват политиката на Тръмп за промени.

- Нормално е да водят такава предизборна политика, но и тя също е част от хибридната война срещу нас. Трябва да е ясно, че политиката на руския империализъм и на Путин няма нищо общо с интересите и въжделенията на България. Нашите интереси са да сме твърдо със Запада, с Европейския съюз, въпреки проблемите, които има, както и с НАТО.