​Александър Хайтов: Руското аташе в България да каже - какво му пречи паметникът на Самуил?

Руснаците са воювали с царя, който е успял да запази територията на страната

Трима български журналисти се опитаха да ме спрат да осъществя проекта

Монументът струва по-малко от депутатска лимузина, категоричен е синът на писателя Николай Хайтов, който е автор на скулптурата „Цар Самуил”, която предстои да бъде открита в София

Интервю на Васил Василев

- Г-н Хайтов, защо ви атакуват за новия паметник на цар Самуил, който ще бъде издигнат в центъра на София?

- Не знам какво да ви отговоря. Паметникът си е обявен официално с конкурс, който аз и екипът ми спечелихме пред общината, архитектите и Съюза на художниците. Беше избрано професионално жури. Оттук насетне паметникът струва около 100 000 лв., горе-долу колкото един луксозен джип, например. Той обаче няма да доживее 300 години, а ще бъде продаден на скрап след 30, да речем.

- Кой има интерес да препъне проекта ви?

- Нямам представа, тъй като от една година не съм бил в България и не знам кой какво е писал по мой адрес. Предполагам, че нещата, които са публикувани, са от безродни души и от хора, които не искат да има български паметници. Държавата трябва да има адекватна политика към подобни национални символи и да ги пази. В края на краищата историята ни е изградена заради усилията на хора и държавници като Самуил. В София нямаме паметник на български цар, така, че това ще е първият. Освен това инициативата не струва скъпо и е направена с частни пари. Ако някой иска да провери, ще види, че държавата не е отделила от залъка на бедни и гладни хора, а сумата е платена от частна фондация „Българска памет” на д-р Врабевски.

- Обвиняват ви, че строите монумента върху ценни археологически находки. Знаете ли къде са те сега?

- Това са глупости. На самото място около църквата „Св. София” нямаше нищо. Трима български журналисти извиха глас и вдигнаха пушилка. Направиха се разкопки, откриха си нещата, почистиха си, изметоха и си отидоха по живо, по здраво. Тези хора бяха пратени да пречат на полагането на фундамента. Единият от тях ни изкара картичка от сорта „Славяни – Русия” и започна да ни предупреждава да напуснем мястото. После същите хора пишеха до някаква комисия в Народното събрание. Оказа се, че това не е тяхна работа, а на общината. Само че се оказаха неподготвени, тъй като кметството вече беше позволило строежа на паметника. В същото време пратиха охрана от общината да разкарат тези проверяващи от мястото на паметника. Те се повъртяха и бяха респектирани от органите на реда и се махнаха.

- Има ли участие дългата ръка на Кремъл в осуетяването на проекта?

- Не ме вълнуват подобни теми. Ние успяхме с г-н Милен Врабевски да реализираме този паметник. Ако е имало подобни глупаци, то си е за тяхна сметка. Аз поне не съм чел от руското аташе поне да има подобни изказвания от този род. Искам да попитам например руското аташе в България г-н Гронов какво мисли и какво е отношението му по повод поставянето на паметника на цар Самуил. Притеснява ли го фактът, че се прави преди избори? Не трябва да забравяме, че руският княз Светослав е воювал със Самуил. Може и да има връзка с Русия, но аз нямам официална информация.