​„Антимафия”: От името на „Позитано” в митниците се събираха огромни пари, но Станишев скри сигнала

Политическата отговорност за неизпълнението на бюджета трябва да се носи от БСП

Пеевски и ДПС нямаха интереси в митниците

Петър Чобанов трябва веднага да уволни шефовете на Агенцията, казва пред Faktor.bg председателят на Легия „Антимафия” Григор Здравков

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Здравков, Станишев се раздели с лидерския пост в БСП, падна от власт и проваленото му правителство, има ли основание този политик да бъде разследван за връзки с мафията, част ли беше от корупционните практики в държавата?

- Нямам представа къде и до колко този политик е бил свързан с мафията, но в сферата на митниците и с неговото бездействие или бездействие бяха допуснати огромни щети за държавата. Още преди да бъде назначен Орешарски за премиер едно от условията му е било финансовото министерство и Агенция „Митници” да бъдат под негов контрол и той да назначи там хората. Факт е че първото назначение на Кирил Желев в сектора е чисто партийно. Този човек е функционер на „Позитано”, и не е имал нищо общо с митниците. Второто назначение бе пак на Пламен Орешарски, но съгласувано със Сергей Станишев. Избутаха на преден план човек уж от системата, но зад него реално стои лобито на така наречените консултантски митнически агенции, но и той се провали. Това го признава и финансовият министър в оставка Петър Чобанов. Тоест зад тези провали може да се търси някаква логика.

- Каква е вината на Станишев като лидер на БСП и мандатоносител?

-Той носи политическата отговорност за това състояние. Дали той лично е забъркан в някакви корупционни практики трудно може да се каже, но факт е, че на два пъти Легия „Антимафия” го уведомихме официално с писма, че в митниците се събират огромни количества пари от името на „Позитано”.

- Каква беше реакцията му?

- Станишев просто не ни отговори, пълно мълчание, такава е неговата обичайна реакция.

- Порочните схеми в митниците са още от времето на Тройната коалиция, когато Станишев беше премиер, тогава назначиха Цайса, за да ги овладее, запазиха ли се и сега тези връзки?

- Цайса беше назначен някъде в средата на 2007 г. и трябваше да отговаря за контрабандата. Той също беше близък до кръгове в БСП. Реално назначенията и порочните практики в митниците от времето на Тройната коалиция продължиха и сега при Орешарски. Човекът, който беше назначен в началото на тази година като зам. шеф на Агенция „Митници” по контрабандата - Румен Данев беше бивш шеф митническото разузнаване по време на Тройната коалиция. Но след едномесечно пребиваване на този пост си подаде оставката без да каже защо. Сегашният шеф на агенцията Павел Тонев беше началник до 2009 г. на митница Пловдив, под чиято шапка беше стратегическият пункт на Свиленград. А си спомняме как по времето на Тройната коалиция именно от там преминаваха свободно цигари, наркотици и пилешки бутчета. Явно сега на „Позитано” са преценили, че този човек доста добре се е справял с работата си и го повишиха. Зад тези скандални назначения стои бивш началник от Агенция „Митници”, който в момента разполага с консултантска фирма и при него се обслужват най-големите производители на акцизни стоки в България. Тоест агенцията не се управлява от сегашното ръководство, а от частни структури задкулисно.

- Не трябваше ли тези задкулисни кръгове в митниците да бъдат обект на службите за сигурност, защо ДАНС и МВР бездействат?

- Ако службите в България работеха ефективно просто трябваше да проследят мобилния трафик между ръководството на агенцията и съответната консултантска фирма и положението с приходите щеше да бъде коренно различно. Ако службите работеха ефективно нямаше да позволят на митница Свиленград да бъде задържан голям началник с два кг. амфетамини, а по време на съдебното дело да не могат да представят никакви доказателства и да не си спомнят освен него, кои още са участвали в организираната престъпна група. Показателен за работата им е и друг случай от близките дни – заловиха 100 кг. наркотик на наша граница и в същото време пропуснаха други 80 кг., които колегите от Хърватия арестуваха. Тоест всичко в разкриването на митнически престъпления е спонтанно, а не плод от организирана и целенасочена работа.

- Вече е факт, че един от големите провали на правителството на Орешарски са несъбраните митнически сборове, има ли яснота какъв е размерът?

- Дупката в неизпълнението на плана на Орешарски в митниците ще бъде около 800 млн. лв. За да се компенсират в бюджета тези милиони ще трябва да се вземе заем чрез емитиране на държавни ценни книжа. Ако говорим за загуби от контрабанда за държавния бюджет трудно някой може да посочи точни цифри, но в някакви относителни граници те варират между 1,5 до 2,5 млрд. лв. Говорим за суми от невнесен акциз за държавата. Радвам се, че най-после и представители на БСП се сетиха, че контрабандата от горива е заела размери от над 30%, въпреки, че „Антимафия” предупреждава за това от години. Просто не искаха да ни чуят. Говори се и, че контрабандата на цигари е между 10 и 30%, но според нас е над 40% За една година това правителство и двете ръководства на Агенция „Митници” са хванали четири камиона и половина контрабандни цигари. От началото на тази година заловените нередовни цигари са само два камиона и половина. Тези цифри меко казано са смешни като тези обеми са реализирани заедно с МВР. Навремето заради конфликта Цветанов – Танов поне виждахме арестувани митничари и доста по-големи разкрития. Танов хващаше цели контейнери с нелегални цигари, а сега тези ловят дребните вносители през зелена граница. Да сте чули за разбит голям канал за акцизни стоки? – няма и да чуете. В момента от митниците се краде заради изборите като за последно.

- Контрабандата цъфти, но към кои партийни централи и политици вървят куфарчета с пари?

- В момента митниците се ръководят дефакто от консултантска фирма за митнически услуги, която се намира на метри от агенцията. Ето ви и пример как работят тези канали. В момента текат два конкурса за шефове на митниците в Капитан Андреево и Свиленград. Не е редно това да се прави в последните дни на това провалено правителство. За Свиленград конкурсът беше провален през януари и по неизвестни причини се чакаше 6 месеца, а сега се разбързаха. За шефския пост участват трима души. Двама са извън системата в момента, били са преди години шефове. Третият е временно изпълняващ длъжността шеф на Митниците. И за да отговаря той напълно на условията, конкурсът е обявен със занижени изисквания. Същото се случва и на Капитан Андреево. Трима са претендентите за поста, но единият е също временно изпълняващ шеф. Интересното е, че конкурсът ще бъде проведен там от сегашния изпълняващ длъжността шеф на митницата в Свиленград, който също участва в конкурса на агенцията. Тоест, всички са навързани като свински черва. След като се провеждат такива нагласени конкурси ясно е, че се цели в последствие да бъдат обслужени и някакви интереси. Инкасираните печалби от контрабандата се събират от една консултантска фирма, за която вече споменах, а тя къде ги предава и дали стигат до политици е работа на разследващите органи. Но те също не работят.

- Какви са скритите мини в Агенцията за служебния кабинет?

- След като сегашният премиер и финансов министър в оставка признават, че в митниците са постигнати скромни успехи, редно е Чобанов да си изиска оставките на цялото ръководство, както ги е назначавал. Нормално е служебният премиер да реши дали ще продължи да работи с тези хора. Това служебно правителство ще бъде около три месеца на власт и реално ще носи отговорност за загубите, които ще бъдат реализирани за бюджета от този сектор. В същото време президентът иска актуализация на бюджета, но как тогава ще оставиш хората които са провалили изпълнението на приходите да продължат да ръководят тези звена. Задължително е да се смени шефът на митниците. Това зависи изцяло от бъдещия финансов министър.

- ДПС участваше ли в разделянето на баницата в митниците?

- В Агенция „Митници” Орешарски и „Позитано” редяха пионките. По моя информация ДПС отговаря по-скоро за НАП, което кореспондира с искането на ДПС за обединение на НАП и митниците.

- А какво е участието на Делян Пеевски в задкулисието, което управлява митниците?

- Нямам информация за негови интереси там. Показателно в случая е, че ако Пеевски имаше влияние там нямаше голяма част от контрабандираните цигари да са чужди марки. Знаят се неговите интереси в „Булгартабак” и това диктува друга политика на интереси, каквато в случая не се забелязва. Що се касае до контрабандиране на цигари на български производители, то тя опира до така наречения фиктивен износ. Ако такива количества цигари са изнесени законно от България, но са внесени контрабандно, производителите на цигари не носят отговорност. Но ако те не са били регистрирани като производство в отделната фабрика, тогава вече вината е изцяло тяхна, включително и „Булгартабак”. Но това трябва да бъде установено от Агенция „Митници”, но те не го правят, защото им е по-удобно да ловят циганите по пазарите. Но същата е ситуация и по отношение на другата акцизна стока – алкохола. За една година БСП не се усетиха, че около 40% от продажбите на алкохол са контрабанда. Най-елементарно това се хваща като вземете офертите на фирмите, които предлагат oll inkluziv по морето и сравните на каква цена е калкулиран алкохолът. При ниските цени, които показват няма как да е платен акциз. Такъв алкохол не може да произведе нелегално в казаните по страната, защото е в големи количества.

- Вече се завъртяха имена на бъдещи шефове на митниците, споменава се и Емил Димитров – Ревизоро, какъв трябва да бъде профилът на новия началник на този важен сектор?

- Позицията на „Антимафая” е, че хора, които са били на работа в митниците през последните години не трябва да участват в новите ръководни състави. Провалът в работата на митниците реално е от времето на Тройната Коалиция и Станишев. Името на Ревизоро се завъртя от Николай Бареков, но не мога да го коментирам, тъй като до сега Димитров мълчи за тази позиция. Да не забравяме, че в момента той е обвързан с държавен пост. Бъдещият шеф задължително не трябва да бъде обвързан и да има смелостта да каже: Момчета бяхме до тук – лапачката свърши. Но за това се иска воля и смелост. Сега митниците са такъв разграден двор, че може да се получи ефектът на потопената топка. Като се махне от нея корупционната ръка приходите могат да скочат рязко само за три месеца.