​Осман Октай: Доган снима втора серия – „Жертви и палачи срещу демокрацията“

Сараите градят нови мостове към БСП за общо управление

Сокола е отмъстителен, никога няма да забрави унижението с газовия пистолет

Хаос очаква страната, ако Орешарски или Радев прекрачат „Дондуков“ 2

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Октай бяхте първият, който предупреди, че Орешарски е кандидатурата на ДПС, социолози като Андрей Райчев ви се изсмяха, но сега сараите официално потвърдиха, че това е техният състезателен „кон“, на какво се базираше прогнозата ви?

- Когато се състави правителството на Орешарски, предупредих, че той е от групата на Христо Бисеров и Йордан Цонев, които имат влияние в Сараите. ДПС реално сега повтаря стратегията си от 2001 г., когато игра с Ренета Инджова на първи тур за президент, за да може след това със задкулисието да изберат Първанов, който изоставаше доста след Петър Стоянов. Ситуацията сега е аналогична. Предупреждавам, че има сериозна опасност да повторим грешките от преди 15 години. Изборът на Първанов промени негативно развитието на България, а от тежките последици не можем да се отървем и днес.

Втората причина за ориентирането на ДПС към Орешарски е чрез него да изградят нови мостове към БСП за управление. Орешарски е удобен за такива коалиции, но така се изчиства и образът на Сараите. Вината за проваленото правителство на БСП и ДПС ще се прехвърли върху бившите лидери Станишев и Местан. Електоратът на БСП ще бъде успокоен, че не Доган, партията му и Орешарски са виновни за негативите към правителството на КОЙ.

Що се отнася до фалшивите прогнози на Андрей Райчев, едва ли някой е изненадан. Той е вече доста прозрачен за обществото със самопредлагането си в различни ситуации. Убеден съм, че хората не му вярват, а и формациите, които обслужва, трябва да са подозрителни към ласкателствата му.

- Познавате Доган, каква схема се върти в главата му с Орешарски?

- Доган още не е забравил публичното унижение на Националната конференция на ДПС – драмата с газовия пистолет. Още тогава той обвини своите кукловоди за гаврата с него. Соколът е отмъстителен, познавам го добре. Никога няма да забрави тези тежки моменти. Цялото му поведение през последните години е функция на тази агресия. Сега е наредил е през Оперативното бюро на ЦС не само да подкрепят Орешарски, но иска и максимална мобилизация на гласове с контролиран вот сред турци, цигани и помаци. Поставена им е задача да достигнат резултата от 2009 г. – тогава получиха близо 600 хил. гласа.

- 600 хил. му гарантират второто място, това не е ли шут за БСП и кандидата им?

- Има наистина голям риск за ген. Радев, ако БСП при това раздробяване на лявото пространство, не успее да събере повече от 505 хил. гласа, колкото събраха на последните парламентарни избори. Още повече, че в настоящата ситуация има няколко леви формации с кандидати на първия тур. Конкуренти са им Калфин, Татяна Дончева, националистите, в комбинация с Атака. Тази стратегия не е разработена само в Сараите, зад нея стоят и библиотекарите от така наречената иронично Българска магнаурска школа, там е пълно с офицери от ДС. Библиотекарите имат доста проблемен допир с левите централи, не са обичани заради това заиграване с Доган. Но сарайско-библиотекарската групировка има общ интерес - да накажат надменността на „Позитано“, АБВ, Дончева. Ако сработи идеята за пълна мобилизация и ако Орешарски стане втори - ще нанесат тежък удар на Столетницата, но и ще й покажат и кой ще командва парада при едно следващо управление.

- Ако евентуално човекът на Доган стигне до втори тур, на каква подкрепа ще разчита?

- Ако имаме финал Цачева и Орешарски, кандидатът на ГЕРБ ще бъде избран категорично, независимо от игрите на задкулисието.

- Може ли Доган, с политически послания да мобилизира над 600 хил гласа?

- След 2001 г. ДПС никога вече не е разчитало само на политическа подкрепа, още по-малко пък на подобни послания. Заедно със задкулисието Сараите контролират цели райони в страната, цели квартали и махали. Играят със зависимости, чрез мрежата от извън политически структури, каквато е например „Лафка“. По време на изборите ДПС разполага с десятници и стотници, голяма част от които са криминален контингент. Така имат 100% контрол върху избирателите и особено сред по-уязвимите социални групи. Заради това през последните 15 години обират ромския вот, а дори и българския в много бедните райони. Техни хора контролират секциите в деня на изборите, комисиите. Така могат да включат на своя страна дори умрели и отсъстващи от страната лица.

- А как игнорират присъствието на другите политически сили в тези райони?

- В контролираните от Сараите общини другите политически формации попълват квотите си в секционните комисии с подадени от ДПС и задкулисието лица. Примерно на СДС им трябва 20 човека за изборния ден. Подават им се от местния дерибей на Доган. Цялата фамилия на този лидер от СДС примерно е на хранилка реално при ДПС, инак няма да оцелее. Отделно се раздават пари и помощи. Така действат и с другите партии. Това е механизмът на изборния процес.

- Какво влияние може да окаже ДОСТ в тези региони, за да промени тенденцията?

- Заради този контрол и забавената регистрация на ДОСТ, Местан не успя да разгърне за тези избори структури и вероятно заради това преосмисли и кандидатирането си за президент.

- Но подкрепи ГЕРБ и Цецка Цачева, а не Реформаторите?

- Очаквах Местан в тази сложна ситуация, особено след като ДПС застана зад Орешарски, да призове привържениците си да гласуват по съвест за ярка евроатантическа двойка. С подкрепата си за ГЕРБ дава основание на Доган да го обвинят, че иска да седне на софрата на властта. Навремето, когато аз правех ОДС, пропагандистите на Доган говореха по районите, че Октай иска да продаде ДПС на гяурите на Иван Костов. Сега ще твърдят същото, но за Борисов.

- Как може да се попречи на този пъклен план на Доган и задкулиситето за тотална мобилизация в страната?

- Ако се стигне до тази реализация, държавата я очаква хаос. Единствената възможност за противодействие е в ръцете на истинските демократи, основатели на ДПС, които са в регионите с авторитетно влияние. Трябва да разобличат този пъклен план, да мотивират турците и мюсюлманите да се ориентират към истинските евроатлантически формации, които не са зависими от Русия. Образованите избиратели трябва да бъдат активни в съпротивата си срещу сценария на Доган. Ако се създаде съпротива срещу поредната му игра, могат да сведат тази мобилизация до 300-350 хил. гласа. Тази мюсюлманска интелигенция мобилизира около 130 хил. гласа на последните парламентарни избори и доказаха, че имат ресурс да разширят гласуването за Европа и НАТО.

- Ако все пак на балотажа се изправят Цачева и Радев, къде ще прилее ДПС?

- Доган ще подкрепи максимално Радев и Йотова, съмнение не трябва да има. Трябва да е ясно, че и при Орешарски, и при Радев Доган ще е печелившият. На „Позитано“ добре разбират това. Страшното е, че събирането на жертви и палачи може отново да спъне демократичната история на България, но аз вярвам, че сред турците и мюсюлманите крепостното мислене вече не е мода.