​Славчо Босилков: Русия е способна да използва православието, както терористите исляма

Българската следа в Париж е дело на хибридната война, цели дискредитиране на правителството

Автоматите, произведени в България, най-вероятно са изнесени много отдавна

Русофилите се заблуждават, че Кремъл ще е вторият полюс в света, Китай ще е силата, която ще ги измести, прогнозира пред Faktor.bg бившият главен секретар на МВР в правителството на ОДС

Интервю на Васил Василев

- Г-н Босилков, възможно ли е страната ни да е снабдявала „Ислямска държава” с автомати, с които бе извършен атентатът в Париж каквато, такава версия се появи в медиите?

- България много отдавна е продавала оръжие, дори по времето на войната между Иран и Ирак, едновременно и на двете страни. Потенциалното използване на български автомати „Калашников” при терористичните актове няма никаква връзка със снабдяване на боеприпаси и оръжие в момента към Близкия изток. Не трябва да се правят генерални заключения, че страната ни има някакво участие при тези актове или българи са замесени в тях. Възможно е оръжието да е българско, но то най-вероятно е изнесено, без да сме проверили, може би съвсем законно преди години. Аз самият не вярвам да имаме някаква връзка с въоръжена контрабанда към терористични страни.

- Кой има интерес от това да се говори за българска следа в атентатите във Франция?

- Тези атаки се правят умишлено и се нарочват страни, които нямат нищо общо, за да се насочи разследването към грешна следа. Това е един от елементите от т.нар. хибридна война, независимо коя държава и чии спецслужби стоят зад нея. Възможно е те да целят да злепоставят България по неясни подбуди. Всичко трябва да бъде проверено добросъвестно, което според мен ще бъде малко трудно. На този етап може само да говорим за хипотези.

- Можем ли да търсим връзка за опита за разклащане на държавата и хибридната война провеждана от тлеещи у нас клетки на ДС? Според публикации бивш полковник от службите именно е пуснал българската следа за калашниците?

- Очевидно има някакви организации, за които можем само да предполагаме. Истинският проблем е, че системата от времето на комунистите не беше разплетена и в партиен, и в икономически план. Именно заради това избегнахме полския политически модел. Системата ни получи едни уродливи форми и виждаме как от мандат на мандат качеството на политическата класа върви надолу.

Службите трябва да проверят дали тук става дума за добросъвестна публикация, или се цели да се злепостави правителството В същото време всички видяхме как беше посрещнато изявлението на президента Росен Плевнелиев, че срещу България се води хибридна война от страна на Русия. Президентът не е експерт, но той не може да си измисли толкова сериозна констатация. Никой не си задава въпросът от къде има информация за това. Очевидно му е предоставена от службите, били те български, натовски или на други държави. В България имаме различни идеологии. Някои хора поставят държавата и патриотизма на второ място и по навик служат на чужди специални служби, най-малко на една.

- Къде трябва да търсим вината за радикалния ислямски поток, който залива Европа?

- Ние сами си докарахме радикалния ислямизъм и станахме арена на неговите терористични атаки. Проблемът ни е, че разбираме криво мултикултурализма. Историята на Франсис Фукуяма е утопия, но тогава като специалист по сигурността нямах право да взема отношение. Това обаче са хора, които преподават в престижни световни университети. Анализирайки нещата, всичко се свежда до изчезването на човешкия род, което според мен е несъстоятелно. От друга страна, винаги ще има държави, които ще търсят реванш и възстановяването на двуполюсния модел. В България обаче не се разбира от русофилите, че ако това се случи, другият полюс освен САЩ, няма да е Русия, а най-вероятно Китай. Не е изключено тази държава след години дори да измести и САЩ. За тези неща не се мисли в перспектива, защото е много ниска културата на политическия европейски елит. За съжаление мисленето на основните политически лидери е представно, а не същностно и липсва разбирането. Те могат да обяснят кое е „държава” в „Ислямска държава” и къде е ислямът там. Зад „Ислямска държава” стои логистиката на поне една истинска държава.

- Какви мерки трябва да предприеме страната ни, за да се предпази от евентуални атаки?

- В България сме правили с мои колеги анализ на външно-политическата концепция на Русия, но нас никой не ни слуша. Според него беше ясно, че рано или късно Кремъл ще тръгне на реванш след идването на Путин. Това беше изключително ясно. Още по времето на правителството на ОДС бях предложил създаването на стратегически център за анализи и прогнози в България, защото Балканите като кръстопът и с кадрите, с които разполагаме, е най-подходящото място за подобно звено. Всичко минава през нас и сме благоприятна територия за получаване и анализиране на информация. За съжаление никой не се поинтересува от предложените ни.

- Каква ще бъде ролята на Русия в тази война и ще успее ли да възстанови двуполюсния политически модел след падането на комунизма?

- Ние говорим за възстановяване на историческата истина с Русия, а Крим е само един елемент от нея. Още преди войната, която започна там, можехме да прогнозираме какво може да се случи и след Крим. Китай има една ценностна система, която се гради на конфуцианската философия и е обхванала азиатски държави като Япония, Малайзия, Сингапур, Индонезия и други страни. В същото време Русия, която претендира да установи отново втори политически полюс след загубата на комунистическата идея, не може да намери ценностна система и оферта, която да предложи на света. В момента се опитва да го направи чрез военна сила в Сирия и Крим. Войната на САЩ в Ирак показа, че подобни действия не решават нищо, а създават повече проблеми. От тук идва опасността Русия да използва православието като идеологически инструмент и база. Не дай си боже по тази линия да се стигне до крайности, както при ислямския фундаментализъм. Говоря ви за една идейна насоченост, която няма нищо общо с Мохамед, както и с православието, но те да бъдат употребени за постигане на конкретни цели. Китай направи икономическа инвазия. По цял свят има китайски стоки, а руски аз почти не виждам по магазините. Китай е основен фактор за всякакъв просперитет, включително и във военно-промишления.