​Светлана Шаренкова: В България русофилите нямат партия, те не са агенти на Путин

Левите формации се сещат за Русия само когато са в опозиция

БСП промени отношението си към Кремъл след ерата „Станишев”

Българските интереси са свързани с построяването на АЕЦ „Белене” и участието в Южен поток, заяви пред Faktor.bg издателят на на двуезичния вестник „Русия днес / Россия сегодня“

Интервю на Васил Василев

- Г-жо Шаренкова, президентът заяви, че срещу страната ни се води хибридна война от Русия, а русофилите у нас реагираха бурно, вместо да попитат от къде идва информацията му, и дали има опасност за България?

- Аз не знам президента Плевнелиев с каква информация разполага от службите, но той много пъти е показвал, че не е адекватен в реалната геополитическа ситуация, в която се намират България, Европа и светът. Многократно е проявявал надменна русофобия, която му пречи да направи обективен анализ и да види действителността. В резултат и общественото мнение, и отделни политици и политически сили, не приеха на доверие неговите твърдения, че Русия води „хибридна война“ срещу България и на Балканите. Недоверието към Плевнелиев е свързано с това, че всички виждат какво прави днес Русия и президентът Путин за връщането на мира в света. И дипломатическите, и политическите, и военните усилия на Русия са концентрирани за унищожаване на реалната заплаха за човечеството Ислямска държава, за спиране на бежанската криза и стабилизация на Близкия изток. От тази гледна точка в този момент да се говори за някаква „хибридна“ война (термин без ясно съдържание), която Русия води срещу България и Балканите, е абсурдно и много глупаво. То е, освен това, безотговорно към националната сигурност на България.

- Държавен глава със сигурност се е позовал на секретни докллади от нашите или чуждите служби?

- Твърденията на г-н Плевнелиев не са информация. Няколко дни, преди да даде това скандално интервю в „Индипендънт“, той беше свикал Консултативния съвет за национална сигурност, където се явиха всички политически сили – и управляващи, и опозиция. Там президентът не е представял никакви данни, които да говорят за „хибридна“ война от страна на Русия. Напротив, всички участници са отхвърлили дори намеци за подобен тип твърдения.

- От вашите обвинения остава усещането, че някои родни политици с пресилена обич към Кремъл искат страната ни да се държи поклоннически спрямо Москва?

- Обичта и признателността на българите към Русия обективно и исторически не могат да бъдат пресилени. Те са хубаво човешко качество. С руския народ ни свързва не само общият славянски и православен корен. Ние имаме обща хилядолетна история, имаме общ славяно-православен генетичен код, ние сме братски народи от една цивилизация. Всички знаем за стотиците жертви, които Русия дава за нашето освобождение от чуждо иго. България благодарение на тези жертви и Руско-турската освободителна война получава най-скъпото за една държава, получава суверенитета си. Независимо от твърденията за имперски интереси, Русия си е тръгнала от България без метър нейна земя, но е оставила костите на десетки хиляди воини тук. Българският народ трепетно се отнася към тази памет и вече почти 140 години пази и се грижи за над 400 паметника, посветени на подвига на руските воини и българското опълчение, благодарен е за свободата си. Наред с това народите на Съветския съюз дадоха огромни жертви за освобождението на Европа и света от фашизма, включително и от българския фашизъм. България трябва да е благодарна и за това. Съветският съюз е съпричастен и към изграждането на социалистическа България в икономически и социален план. За първи път в българската история беше изградена една силна социална държава с всичките й характеристики. Разбира се, не бива да се отричат и отклоненията и грешките на властта по този път, но главното са достиженията за благосъстоянието и живота на мнозинството от народа.

- Защитаваме ли обаче днес достатъчно своите интереси пред Русия?

- По отношение на днешните ни интереси аз мисля, че българските управници проявяват безпринципност, безволевост и послушание пред новите ни съюзници от ЕС, НАТО и САЩ, като не отстояват националните ни интереси. Затова изгубихме възможността да построим втора АЕЦ в Белене и възможността да участваме в газопровода „Южен поток”, от който бихме взимали стотици милиони транзитни такси години наред. Тези и други българо-руски проекти бяха важни за българските интереси днес, но те не бяха защитени, защото ни беше забранено от САЩ и Европейския съюз.

- Думите ви звучат като пропаганда - получават ли българските русофили инструкции от Кремъл, има ли внедрени хора на Владимир Путин у нас, които да обслужват интересите на Москва?

- Несериозно е да се говори, че хората, които се идентифицират като русофили в България са агенти на Владимир Путин, внедрени в България. От 25 години всичките социологически изследвания от прехода до днес показват, че българите, които искат връщане и нормализиране на отношенията ни с Русия, са над 80%. Мислите ли, че всички тези хора не разбират обективните си интереси? Това е толкова глупаво, че не си струва да се коментира.

- Защо тогава тези 80% от русофилите не гласуват за партиите, които искат отпадането на санкциите срещу Русия?

- Партиите, които декларират, че подкрепят Русия, не могат да доведат до урните русофилите в България, защото последните им нямат доверие. Отново повтарям – става дума за българския интерес да имаме специални отношения с Русия. Общите проекти с Русия бяха започнати още преди 10-15 години по времето на правителства, в които участваха и БСП, и НДСВ, и ДПС, и ГЕРБ, и „златният пръст“ на Атака. Заради американски натиск и слугинажът на българските управници проектите се провалиха. Тогава защо хората трябва да вярват на БСП, на ГЕРБ, на ДПС или на Атака. Тези партии са участвали в управлението на страната и лошите резултати са видими. Партиите, които виждат българския интерес в отношенията с Русия и в развитието на икономически, политически и социални връзки с Москва, трябва да отстояват тази идея. Те трябва да докажат на електоратите си, че са искрени в намеренията си - не да декларират своето русофилство само когато са в опозиция, а да го реализират и когато управляват.

- АБВ и Георги Първанов също ли попадат сред партиите, на които русофилите нямат доверие?

- АБВ е отскоро във властта в едно правителство, доминирано от ГЕРБ и Реформаторския блок, не знам какво ще направят по отношение на Русия. А знаем, че Реформаторският блок страда от параноично русофобство. Но за президента Георги Първанов мога да кажа, че е един от малкото български държавници, който не е променил политическата си линия, която следва спрямо Русия, на всички държавни и партийни постове, които е заемал досега.

- Румен Овчаров констатира, че Москва е показала на БСП, че не вярва на сълзи. Защо автентичната левица също загуби доверието на русофилите?

- Нека да помислим – как да реагира руското държавно ръководство след безумните приказки на нашия президент Плевнелиев, на външния и военния министри? Колкото до БСП, в момента, в който приключи с „ерата Станишев“, тя промени и отношението си към Русия. БСП вече е заявила, че е за отмяната на политическите и икономически санкции срещу Русия, смята ги за незаконни, несправедливи и неефективни. Скоро това ще направят и големи европейски държави. БСП постепенно излиза от кризата, връща се към автентичните си социалистически корени и мисля, че за това допринася без съмнение председателството на Михаил Миков.