​Тити Папазов: Бареков е най-доброто рекламно лице за детектора на лъжата

Държавата раздели клиентите в банките – едните спаси, а другите удави

Шефът на КТБ вече пие горчивата чаша от връзката си с Делян Пеевски

Цветан Василев е във Виена, не е престъпник, не се крие в Южна Африка, казва пред Faktor.bg известният спортист и треньор

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Папазов, какво остана скрито за българите от личната война между Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, тя прерасна във финансово торнадо? И двамата ли са в черно?

- Не ме вълнува личната им война. Аз взех по-категорична позиция след безхаберието и безочието на държавните институции. Не искам да бъда страна в някакъв безумен спор – кой е прав и кой не. Спор, в който само те знаят истината. Очевидното е, от този конфликт между тях се стигна до сериозно напрежение в държавата. Мен като гражданин ме интересува, защо имаше едно пасивно и преднамерено отношение, за да се случи цялата банкова криза и затварянето на „Корпоративна и търговска банка” (КТБ)? Интересно е и това, което се стана с „Първа инвестиционна банка” (ПИБ). То недвусмислено доказва, че отношението към КТБ е било специално, умишлено и безотговорно от страна на държавните институции. Между реакциите към една и към другата банка видяхме коренно различно отношение за по-малко от седмица, и това е тревожното. Когато банковият надзор влезе в КТБ,  институциите се държаха безотговорно и това е страшно, защото утре може да не са Цветан Василев и Пеевски. Скандално е такова отношение през 21 век и то в европейска страна. Как хората да вярват на държавата си, в някакъв ред? Но проблемът е, че и гражданите са пасивни, уплашени. Но за разлика от тях, аз се чувствувам обществено ангажиран и не мога да мълча. Това, което имам и мога го правя, със или без Цветан Васиелв. Имам качества да бъда добър треньор и успехите ми са свързани с моя труд и талант. Но страшно е, че хората се притесняват да казват истината.

- Само пасивно ли е било отношението към КТБ, или е имало и активна целенасочена кампания от определени кръгове?

- Най-нормално беше да има незабавна реакция от институциите. Стана ясно, че тримата обвинени за убийството на Пеевски, поръчано уж от банкера бяха пуснати на свобода, без доказателства за такова участие. От самолет личеше, че тази атака беше повече шумотевица, създадена от определени медии, които да разбунят духовете, да уплашат вложителите и те да си теглят парите от банката. Ако тогава имаше здрави институции, а не пасивни наблюдатели, можеха да запазят спокойствието на хората. Шефът на МВР Цветлин Йовчев можеше да реагира с изявление и да разсее съмненията, както го направи при кризата с втората банка. Нямаше реакция от гуверньора на Централната банка, трябваше да успокои вложителите. Това можеше да се случи още на 16 юни сутринта и да внесе спокойствие в обществото. Отсъстваше и позиция на министър-председателя. Няма нищо по-лесно от това в подобна ситуация обикновените вложители да изпаднат в паника. Вместо тези позиции, на 18 юни се появи главният прокурор и измънка: „Ние май сбъркахме!” Така ли се действа в нормална европейска страна. Единственият изход той да се измъкне от това си съучастие е незабавно подаване на оставка. Но това е само едната страна – другата е тъмна и непозната за обикновения гражданин. Тя е в сянка, защото няма как обикновените хора да знаят как се движи октоподът и как големите държавни институции са натискани и информирани от лица Х да си теглят вложенията. Да каже, например, г-н Георги Христозов, шеф на БЕХ, кой му нареди да извади парите на холдинга от тази банка. По-късно имаше изтеглена и от ПИБ сериозна държавна сума, това е открита намеса на държавата. Именно такива играчи с огромни вложения могат да разтърсят една банка и да взривят ликвидността й. Така стигаме до въпроса – възможно ли е държавата сама да убива държавата? Какво можем да кажем сега на хората, които треперят за парите си - от 20 юни до 21 юли, когато банката трябва да отвори врати отново. Тяхното ежедневие и продуктивност вече са различни и са докарани до тази ситуация заради безхаберието на държавата.

- В името на кого беше изпълнена тази поръчка, някои финансисти говорят за вид терористичен акт?

- Не можа да кажа дали е в интерес на Делян Пеевски, но категорично е против Цветан Василев. Това е атака не само срещу една финансова институция, но и срещу лицето Василев. В случая обаче не е важен детайла около личния спор между двама души, трябва да алармираме за абсолютно безпардонното и пасивно поведение на държавата към КТБ. А то реално е активно по посока и срещу един човек. Ако не се беше проявила кризата с ПИБ нямаше да има толкова ясно изразена поляризация на действията спрямо едно и също събитие. При втората банка имахме една агресивна защита от всички държавни институции и мъже, докато при първата банка тази реакция липсваше. Това е доказателство за нелоялно отношение към КТБ, а опасно е държавата да дели българските клиенти в банките, те са еднакви, те са български граждани. Едните да бъдат спасени, а другите удавени.

- Кой трябва да разследва вината на институциите, за да им се търси отговорност?

- Би трябвало прокуратурата, но в случая тя направи панаира, който даде хляб за спекулации. Влезнаха за проверки в офисите на Цветан Василев, но манипулацията беше, че се влиза в банката на Цветан Василев, което е коренно различно. В гражданите обаче са посети съмнения, разклатено е доверието им. И всичко това стана публично, демонстративно, с медии, и манипулативно отразяване. Тези манипулации бяха грижливо подредени и не знам дали са били в полза на някого, но бяха срещу някой. Добре си свършиха работата срещу Цветан Василев, той бе смачкан, но защо не помислиха, че така мачкат обикновените вложители в тази банка, мачкат, хората, които работят във фирми обслужвани от тази банка, която сега не може да изплаща заплати.

- Вие познавате Василев добре, с какво е по-различен от другите богаташи на прехода?

- Различен е с това, че никога не е парадирал богатството си, че е милионер и за разлика от много мъстите бизнесмени и олигарси, които минаха през прехода, но не оставиха отпечатък със своето присъствие. Има ли друг богат българин, който толкова да се е крил от камери, да е избягвал демонстрирането на финансова мощ и да е помагал на хиляди. Аз съм пристрастен.

- Как обаче този светъл образ на родния бизнес, който рисувате съвместяваше години наред бизнес и тесни контакти с лица като Ирен Кръстева, Делян Пеевски?

- Да, тази хора оставиха лош отпечатък върху неговия имидж. Не знам дали е бил близък с Кръстева, но в никакъв случай не може да се отрече, че имаше близки отношения с Пеевски. Но вероятно конфликтът, който се е породил между двамата, е на тази основа - в един момента са разбрали, че са различни и не могат да бъдат повече заедно.

- Но банкерът ще си изпие горчивата чаша заради Пеевски?

- Той ще изпие тази горчива чаша и вероятно вече я пие. Със сигурност Пеевски е в основата на тази атака срещу него, но Пеевски не е властелин, не е всемогъщ, на това момче някой му разрешава да използва този целия държавен ресурс за лични цели.

- Освен Пеевски отблъскващ продукт на Цветан Василев е и Бареков и партията му?

- За Бареков всички коментари са излишни...

- Защо да са излишни, обществото продължава да не бъде наясно - ГМО ли е тази партия, как се финансира, каква е целта й?

- За Бареков мога само да ви гарантирам, че на следващите избори ще има катастрофален резултат. Когато му дойде времето, имам много неща, които ще кажа.

- От Виена Цветан Василев бе категоричен, че помогнал за политическия старт на Бареков, а новият политик твърди обратното, че няма нищо общо и с него и сипе хули срещу банкера, каква е истината?

- Бареков е уникален тип човек. Той трябва да стане рекламно лице на детектора на лъжата. Който иска да продава успешно този детектор на лъжата, просто трябва да наеме Бареков за рекламно лице, изключителен успех ще има. Това лице не опира до никакви нормални морални устои. За него няма тайни, той е прозрачен – има амбиция, добра визия като мъж, има богат опит, че дълги години е стоял на стола на водещ, но и неща, които не се забравят през годините. А Бареков забрави от къде е тръгнал и кой му е помагал. Има морални ценности, а при него те са тотално изгубени. Бареков сега отрича, но аз съм категоричен, че той е получавал огромни помощи от Цветан Василев. Единственият щастлив момент ще бъде участието му в европарламента за няколко години. Той няма никакви шансове като политик, с тази нелоялност към всички. Да си припомним, че Бареков беше в много топли отношения с Бойко Борисов, но го предаде. Предаде Цветан Василев, а преди това е предавал и много други. Как да му вярваме, че утре няма да продаде българския народ. Аз съм се доказал като гражданин – на него или на мен ще вярват хората. Всичко при Бареков е фалшиво и измама. Сега той се опитва да говори за евро майки, за морала на семейните ценности. Ако е почтен, нека да каже какво голямо събитие му се случи в личния живот само преди седмица, какво празнуваше шумно и това съвместимо ли е с морала на християнското семейство, с ценностите на европейската майка.

- Какво му се е случило, какво е скрито за новия политик от обществото?

- Няма да кажа нищо повече, истината скоро ще стане ясно и тя ще демаскира образа на този измислен политик, който живее извън морала на семейството и неговите ценности, които фалшиво проповядва. Той ли ще бъде пример за поколенията? Обидно за нацията е той да проповядва морала на българското семейство. А да забравим ли лъжите, които изсипа за финансовото си състояние – няма и до днес ясно обяснение на тези огромни пари, на този луксозен живот, който води, за къщите, които има, за парите които плаща за купуване на избори. Но вместо истини, той е агресивен, напада всички, иска да се представи за спасител. Но за да имаш тези претенции, трябва да имаш и много чист бекграунд. Аз съм отвратен от политици като Бареков, те са заблуда за хората. Готов съм да застана с него и нека да докаже, че Тити е лъжец, а аз ще докажа, че е предател и неморален човек.

- Знаете ли къде се намира Цветан Василев, твърди се, че се е скрил в Южна Африка?

- От 5 юни не съм чувал Цветан Василев. Бягат престъпниците, той не е такъв. До колкото знам намира се във Виена, а тя е европейска столица.