​Васил Филипов: Кремъл граби от България, издържа с тези пари агентурата си у нас

За Русия винаги сме били само пазар на суровините им

Петър Младенов, Луканов и Димитър Станишев провалиха сделка със САЩ за добив на нефт и газ в Черно море

Москва ми предложи 50 млн. долара, за да оставя „Мултигруп” в бизнеса с газ, разкрива пред Faktor.bg бившият шеф на „Булгаргаз”

Интервю на Васил Василев

- Г-н Филипов, какви са настоящите намерения на Русия спрямо страната ни и можем ли да направим исторически паралел от времето на соца?

- Когато една държава не развива икономика, няма производство, няма принадена стойност, а само разходи за пенсии и за 2 млн. цигани, които трябва да храни, защото са електорат, на практика се намира във фалит. Политическата ни класа в голямата си част е с руски оттенък. Тя е учила в Русия по съветските схеми. СССР фалира през 1989 г. Няма какво да се заблуждаваме – още от 1944 г. до ден днешен страната ни се намира в перманентен фалит. За пример мога да ви дам поръчка на Съветския съюз към държавата ни през 1988 г. в размер на 23% от Брутния вътрешен продукт. В края на годината СССР не ни взима продукцията, защото нямаше пари да я плати, и България за пореден път банкрутира. Тогава БВП беше малко над 50 млрд. долара. Нашето производство беше на 40% военно. Представете си какъв шамар са ни ударили руснаците още тогава. Не е тайна, че ние работихме за съветския империализъм – равни в бедността и със заплати, с които трудно се стигаше и до Белград. Робството в България започва през 1944 г. В сравнение с това преди 1878 г. страната ни се е намирала под османска окупация, защото дори и при турците българите са имали право на собствена земя. Дядо ми през 1876 г. е хранил Ботевата чета с 6 агнета. Имал е чифлик и животни, а след 1944 г. всичко се ограбва от хората. За Русия винаги сме били клиент, на който те си продават стоката.

- От къде идва тогава сляпата любов към Москва на българските русофили?

- Тази носталгия може да се обясни с погрешното тълкуване и промиването на народните представи, че войната през 1878 г. е освободителна. Това не е вярно, защото става дума за поредната Руско-турска война, в която България подпомага Русия. Нашата история е фалшива и трябва да бъде написана отново. Особено в онази част за подлите посегателства на Русия спрямо родината ни и да се спре веднъж завинаги да се спекулира с темата. Русия използва факта, че на страната ни исторически й е наложено да сме зависими от нея, за да ни ограбва. Още през 1980 г. Армънд Хамър, собственик на концерна „Оксидентал петролеум къмпани”, среща из Европа Тодор Живков и го подканва да разработваме Черно море, тъй като в него има газ и нефт. Тато нарежда на нашия посланик в САЩ Стоян Жулев да се срещне с Хамър. След като се връща от щатите, обяснява на Живков какво са се договорили. Тато нарежда да бъдат подготвени договорите с американците. През това време обаче нашите престъпници и предатели, дали е бил Петър Младенов, Димитър Станишев или Андрей Луканов, съобщават за плановете на Тато в Москва. Жулев пристига в Лос Анджелис с договорите, но от консула ни там получава съобщение да прекрати контактите с Хамър. Въпреки това посланикът ни се среща с магната, който му казва, че вече знае, че Леонид Брежнев е наредил България да е зависима от СССР и е забранил всякакви разработки със САЩ. Когато станах вече по-късно шеф на „Булгаргаз”, направих 5 проекта за разработване на Черно море, които ми бяха спрени от Иван Костов. Американците бяха готови да ни засипят с пари за газопровод в Севлиево, който пуснах на форсмажор. Тогава си задаваме въпроса – Русия спирала ли е да се меси в енергетиката на страната ни или не някога?

- Какви са грешките, които допускат българските политици, за да продължаваме да бъдем под руско робство?

- Управляващите допускат всякакъв вид трафик и бизнес в сивия сектор, защото на практика, като нямаме производство, те няма какво друго да управляват освен далавери. Ние отглеждаме полуобразовано поколение, за което трябва да отговарят още предците от Българската комунистическа партия, която заложи всички капани за държава, която да съществува само чрез далавери. Страната ни се кърпи само чрез кредити и пари от Европейския съюз. Ако тези средства спрат, не ми се мисли какво ще се случи с нас. Не е изключено срутване на Валутния борд, а еврото да достигне между 10 и 40 лева за единица от валутата. Ние няма да има с какво да го покриеме, защото в България сме въздухари, нямаме производство, нямаме нищо.

- С какво е толкова важна малка страна като България за Кремъл?

- Русия използва страната ни само за пазар на суровини. Със средствата, които си заделя от печалбата, тя ги харчи единствено, за да си издържа агентурата, която се е настанила във всички български институции. С тези средства се поддържат и се създават движения, които да предизвикват суматоха в страната. Плаща се на улични кречетала, които скитат из медиите и плюят по държавата. Парите, които ние си плащаме на Русия, се връщат у нас по този начин, а не чрез нещо полезно за българите. Именно заради това трябва да потърсим помощ от нашите съюзници. Ние трябва да изхвърлим Русия от страната си, защото тя не ни трябва. Освен това е крайно време да започнат да бъдат преследвани хората у нас, които работят против интересите на държавата. В нормалните страни това се нарича шпионаж и присъдите за него са тежки. Ако тези хора имаха разум, щяха да внасят пари в нашия бюджет, но те само изнасят пари от страната ни в офшорки, живеят разгулно, имат яхти и дворци, но са прости. Такива са и руските олигарси. Бил съм при Борис Абрамович Березовски и съм виждал опашката от бъдещите руски милиардери пред приемната му, където ги чакаше да ги впише. Те не са по различни по акъл от нашите червени милионери.

- По какъв начин можем да излезем от сложната ситуация, за която говорите?

- Най-отговорно заявявам, че ако нещата продължат да се движат в същата посока, ще се стигне до вътрешно държавен конфликт у нас. В най-скоро време предстои да нямаме пари за пенсии и заплати. При тази конституционна даденост в държавата никой не може да управлява успешно. Всичко е свързано с престъпното начало на всички нива и всички институции до върха. Решението е да се срине всичко до основи, да се изгради нова Конституция, за да се изгради нов обществен строй. Друг начин няма. Страната ни не разполага със собствени средства и все още сме си една бананова република, която мърда с парите от фондовете и от парите на 2 млн. гастарбайтери, които изпращат всеки месец по 100-200 евро на роднините си, за да не умрат от глад. Това поддържа социалния мир. В противен случай досега да сме стигнали до гражданска война. Ако тръгнете из българските села, ще видите, че всичко е опоскано. Циганите са изяли всичко, железата са предадени в пунктовете и вече няма какво да крадат. На българина му остава вече да извади чифтето, защото така или иначе няма кой да го спре, като вижда полицията и прокуратурата как работят. Правителството не може да се справи със ситуацията, както и никой друг следващ кабинет.

- Прогнозите ви са опасни, не е ли абсурдно в 21-и век да решаваме проблемите с кръв и граждански конфликти?

- Може би в крайна сметка ще е полезно да се пролее кръв и да се попречисти територията на страната ни, защото има хора, които я дърпат в грешната посока, това са измет и паразити, отгледани и възпитани от БКП. Те са се клели във вярност на руските и съветските схеми, чрез които заедно с Русия ограбват нашия народ. Никой не може да седне и да проведе нещо градивно, защото е ръководен от нечисти намерения.

- Правилна ли беше реакцията на премиера Бойко Борисов към Русия след изказването на Сергей Лавров?

- Борисов беше длъжен да отговори, защото Лавров се държи нагло и реши да го кара през просото. Защо премиерът ни да се срамува от решенията си, след като Южен поток е корупционен проект, който цели единствено да ни зароби и да ни загроби, за да изпаднем в поредната безизходица? Ако АЕЦ „Белене” е толкова желана от страна на Русия, защо не беше започната да се строи още през 1990 г.? Сега руснаците ни искат 1 млрд. долара за първи реактор, а не отчитаме, че сме харизали реактор на Калининската централа в Русия за 200 млн. долара.

- Като бивш шеф на „Булгаргаз” били ли сте притискан от страна на Кремъл?

- Когато станах директор на „Булгаргаз” през 1997 г., бях наясно със ситуацията. За разлика от останалите, аз познавах лично повечето от всички управляващи от 1970-а г. насам. Тогава показах на „Мултигруп” къде зимуват раците, смазах ги и разтурих „Топенерджи” и „Кредитна банка”. Оказа се обаче, че съм бил сам. Срещу мен се организира небивала кампания да ме очернят и да ме охулят. Аз не съм сбъркал и започнах да воювам с всички. Съдиха ме, след това аз осъдих прокуратурата, която си плати. Аз не позволих България да бъде охулена за пореден път. От подписа, който трябваше да положа, се очертаваше през следващите 13 г. по дългосрочни договори да платим между 13 и 15 млрд. долара на Русия. Руснакът винаги е живял от рекета и изнудата. Предлагаха ми 50 млн. долара да оставя „Мултигруп в газовия бизнес, но не ги приех. Парите ми бяха предложени от московски парламентьор, който на всичкото отгоре беше и мой приятел. Така действат службите в Кремъл. До такава степен ме бяха проучили, че бяха открили всичките ми приятелите.

- Кой носи вина за скъпия ток, който купуваме от тецовете „Марица”?

- Това, което се случва с тецовете „Марица” е устойчива тенденция в енергетиката, но при тях далаверата е по-видима, тъй като те са с по-големи мощности. За далаверите са виновни няколко високопоставени длъжностни лица в държавата. Когато Костов беше на власт, се изтъргува под масата ТЕЦ “Марица” 3. Накрая един български евреин - Якоб Менахем - собственик или основен акционер на американската фирма “Ассекс”, продаде 88 процента от централата на фирмата “P&S”, а 12 процента станаха собственост като подарък на офшорка, свързана с българин. За собственика на тази офшорка може да запитате самия Костов. Той би трябвало да знае! Ако оставим настрана кой какво е придобил, най-порочното в тази сделка беше, че Костов нареди да се приеме дългосрочен 15-годишен договор със закована изкупна цена 120 лв. за мегаватчас. Тази цена и към днешна дата е все още стряскаща, а по онова време цената на АЕЦ ”Козлодуй” беше може би 3 стотинки, която, разбира се, впоследствие поскъпна в левове.

- Възможно ли е централите да бъдат одържавени и да бъдат дадени на турски компании, каквито предположения се чуха от експерти?

Това не може да се случи, тъй като при тецовете „Марица” има перфектни договори. Тези, които са ги подписвали, не са спали. Нашите български съучастници също са действали грамотно. Тецовете не могат да се одържавят, а и не е редно това да се прави. Ние няма с какво да ги купим, след като ако приемем, че в тях са инвестирани 1,2 млрд. долара, което всъщност не е вярно. Подобна е схемата и при всички фотоволтаици и ветропаркове – всичко е надуто, за да може да се искат по-високи изкупни цени след това. Ако не искаме да си платим неустойките, ни завеждат дела в международни съдилища и ни правят на маймуни. Не мога да преценя, дали подобни идеи за одържавяването не са само празни приказки на Кирил Домусчиев. Една от причините за положението, в което се намираме е, че в България няма партии, които истински да защитават интересите, а само глутница от хищни клиентелисти, които ограбват държавата, върлуват и виреят с руски почерк.

- Само ТЕЦ „Марица” ли е основната причина за скъпото електричество към потребителите?

- Ако се погледне и към останалите тецове, там дори изкупната цена е по-висока. Преди 3-4 години Топлофикация София се беше уредила да продава електроенергията на НЕК на 325 лв. за мв/ч. За сравнение в момента цената е около 200 лв. Наред с това има едни почти ненужни 1000 мв/ч от фотоволтаици, които се използват за далавери – от едната страна се купува ток от НЕК за 15 ст., след което се продава за 75 ст. Това е чиста кражба от държавата, която никой не преследва. Правоохранителните органи в България, на които всички разчитаме, участват в далаверите, с които се формират и увеличават дълговете на държавата.