​Водачът на нелегалната организация „Дългата зима”: Жертвата на модела „Доган“ е България

ДПС е голямата измама на прехода - продукт на ДС и КГБ

На Сокола са му дали команда да върне страната в руската орбита

Заради човека на Кремъл ДС ме остави още 7 месеца в карцер, за да си утвърдят мафиотската партия, казва в телефонно интервю за Faktor.bg Мохамед Узункъш

Мохамед Узункъш (Мохамед Юсеинов Юсефов) е роден през 1957 г. в с. Веслец, община Кирково, област Кърджали. Основател и лидeр на ,, Дългата зима” (в превод на турски ,,Узун къш”). Тя се оказва най-голямата автентична нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес. 28-годишен е задържан от ДС и е осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през лятото на 1990 г. Изселва се в Турция, живее в Бурса.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Узункъш, вие сте политически затворник от годините на Възродителния процес, следите ли скандалите в ДПС, конфликта между Доган и Местан?

- Имам усещането, че се родих отново. Потвърждават се думите ми, сбъдват се предупрежденията ми. Случва се това, за което говоря от години, защото съм го прозрял и изпитал на гърба си – и Доганq и ДПС и всичките му обръчи са дело на специалните служби в България и СССР. А тази партия и до днес се контролира от Москва. Това което се случва в ДПС сега трябваше да стане много отдавна, но в България всичко върви бавно. Маските са паднали, показва се истинското лице на ДПС, на цялата им структура. Години наред аз повтарях тези истини, но никой не искаше да ме чуе, заглушаваха думите ми, гонеха ме от митинги на ДПС, станах нежелан за лидeрите им. Но днес виждам, че хора като Местан и Бахри Юмер (окръжният лидер в Кърджалийско, б.р.), които работеха срещу мен и други истински политзатворници и дисиденти, сега са изхвърлени от Движението. Важното обаче е да се знае, че в конфликта Доган - Местан няма добър, те са от едно котило, обслужвали са едни интереси, бяха си необходими и не трябва да търсим героя между тях. И все пак Местан е длъжен и трябва да говори, да каже истината, носи отговорност пред оществото и може да е полезен за разграждане на порочния модел в ДПС.

- Доган твърди, че с отстраняването на Местан от партията защитава българските интереси, а Местан е представен като агент на Турция?

- Ясно е на всеки, че Доган и тези, които го подкрепят, години наред бранят единствено интересите на Русия в България, реално обаче така защитават и личните си бизнес интереси в своите обръчи. Но руските интереси не са интересите на България. Най-после трябва да се проумее, че ДПС никога не е защитавало нито българските, нито турските интереси, а само на кукловодите и създателите им в Кремъл. Тази партия е вредна не само за българските турци, но и за всички български граждани.

Четох внимателно думите, които Доган е произнесъл пред актива на ДПС в Сараите – той директно посочва Русия като новия геополитически фактор, към който България трябва да се преориентира, загърбвайки и ЕС, и НАТО. Просто са му дали команда да върне страната в руската орбита. Декларацията на Местан в парламента за сваления руски самолет от Турция е просто претекст, за да работи открито в тази посока почетният председател. Ясно е, че сваленият руски самолет бе провокация не срещу Турция, а срещу целия Алианс и неговите принципи. Турция направи това, което би следвало да направи всяка друга членка на НАТО, след като е застрашена без основание територия на страна от пакта.

- За 26 години жертвите на Доган в политиката са много – Йнал Бекир, Яшар Шабан, Шерифе Мустафа, Осман Октай, Гюнеер Тахир, Мехмед Ходжа, Гюлбие Реджеб, Касим Дал, а сега и Местан, нямате ли усещането, че ползва хората като салфетки?

- Най-голямата жертва на Доган съм аз – първата. Успя да ме неотрализира от организацията, на която съм създател още от нелегалния й период. Заради него стоях още 7 месеца в затвора, за да може след падането на Живков от власт да се изпълни пъкленият им план и ДС да овладее организацията, а българските турци да бъдат отделени от българите демократи и превърнати в покорно оръжие за печелене на избори и власт само за една определена шайка.

- Бил сте с Доган заедно в затвора, припомнете какво ви кара да смятате, че той е продукт на службите?

- Когато падна режимът на Тодор Живков, бяхме с Доган в Пазарджишкия затвор. Тогава се заговори, че до дни ще ни пуснат и амнистират, казваха ни го надзирателите. В края на декември 1989 г. Доган и още една група излязоха на свобода, но аз и много други бунтари останахме в затвора още почти седем месеца без да получим дори обяснения каква е разликата между нас и тях. Преместиха ме даже в Старозагорския затвор, а на свобода излязоха на 7 юли 1990 година. ДПС вече беше създадено, ръководството на партията сформирано. От друга страна, семействата ни бяха екстрадирани насила в Турция и ние нямаше какво друго да правим освен също да потеглим към Босфора. След изваждането на Доган от затвора, седем месеца съм стоял изолиран в килия - защо ме пазеха толкова усърдно, за кого бях опасен?!. Такава беше съдбата реално и на други противници на комунизма от средите на турците. А в същото време ДПС беше структурирана като партия в цялата страна и участва на първите избори. По-късно се оказа, че движещата сила на тази формация са били зависими от ДС, агенти и свързани със службите и БКП. От надзиратели в затворите и хората на ДС, които се занимаваха с политическите затворници, получихме информация, че всичко това не е случайно и е със съгласието на нашите „приятели” от ДПС. Първоначално не искахме да повярваме, но след няколко години осъзнахме, че всичко е ставало по сценарий и една част от политзатворниците, които не можеха да бъдат контролирани от службите, умишлено сме държани още седем месеца, за да бъдем изолирани от създаването на партията и изобщо от политическото включване на турците в новите демократични процеси. Трябвала им е една послушна и контролирана партия от зависими, а не от свободни хора. 

Създаването и участието на ДПС в този демократичен процес се оказа един голям театър. Сега търся отговора и на още една мистерия – след Майските събития през 1989 г. и започналото изселване на български турци, наречено Голямата екскурзия, Доган изчезна за около три месеца от затвора в Пазарджик. Никой не знаеше къде и какво се е случило с него. Сега имаме съмнения къде е бил, а вероятно и всеки мислещ човек се досеща. Но вече няма съмнение, че истинските, автентичните борци за права и свободи бяха принудително изгонени в Турция, а тук останаха ченгета и зависими, които овладяха политическото представителство на ДПС. Без намесата на държавата и службите това е било немислимо да се случи, но преди 26 г. едва ли някой си е давал сметка част от каква манипулация сме били всички. Ще ви посоча и друг смущаващ факт – от истинските политзатворници, опълчили се след 1984 г. срещу възродителите и режима на Живков, днес никой не е останал в ръководството на ДПС. Автентичните борци са подменени с агенти и хора, свързани с БКП. Дори махайки Местан, пак поставиха като съпредседател агент на ДС – Рушен Риза. В затвора аз също съм бил обект на манипулации. Хора от службите ми предлагаха да работим заедно, но да не търсим възмездие за смяната на имената.

- Как Доган успя да се внедри във вашето обкръжение до като бяхте в затвора ?

- Историята е дълга, знам я с подробности, но реално Неджметин Хак вкарва Доган в нелегалните среди. Не Доган, а Хак е истинският автор и на първата програма на нелегалната организация, но този човек отдавна е извън играта в ДПС, отстраниха го след мен. Хак ме запозна и с Доган в затвора. Аз съм първият човек, пред който в затвора Доган е споменал за създаването на организация за правата и свободите на турците. Реално там решихме де се обединим всички осъдени и да създадем обща структура, а не да действаме поотделно. Аз Доган и Хак дърпахме конците на организацията, а по-късно дадохме пълномощни на Ахмед той да я представлява, а ние се оттеглихме в Турция. Бях емоционално превъзбуден след свободата и падането на комунизма, дълбоко в себе си подозирах какво става, но не исках да повярвам в какъв капан сме били всички.

- Сега се заговори активно за съветската връзка на Доган – това теория на конспирацията ли е?

- Съвсем не, просто реалност. Винаги съм имал такива подозрения. 26 години този човек, независимо от безобразията, които сътвори, е свещена крава в България. Явно го покровителстват от по-високо ниво. Години наред обществото не получи обяснение защо той е най-пазеният човек в държавата? Не е случайно, че знаково досието му в ДС е запазено, а на много други грижливо са били изчистени. Натрапваха ни така версията, че бил само обект на българските служби, за да се прикрие връзката му със съветските и руските. Ако се проследят и бизнес интересите около него, та те са все свързани с руски проекти. Но според мен Доган е само продължение на тази съветска и руска връзка. Нещата вероятно са по-дълбоки – Възродителният процес също е техен план.

- Каква е версията ви?

- Вината за Възродителния процес не е само на българските комунисти, на БКП и на Държавна сигурност, те просто реализираха замисъла. В този театър взима активно участие като сценарист Съветският съюз. България стана опитно поле на СССР, а опита го направиха с българските турци. Обаче вредата не беше само за нас, българите също загубиха от това, което се случи. Разделиха хората, противопоставиха нацията, а раните още не са зараснали. Аз не съм политолог или учен, но знам някои детайли, имам и някаква информация и съм сигурен, че зад смяната на имената стои Съветският съюз. Този експеримент всъщност тръгва още от Сталиново време. Малцинствата винаги са им били проблем, както и различните религии. Опитаха се да ги заменят насилствено с комунизма като единна религия, но тя се провали.

Знам, че в СССР са искали да пробват да сменят имената на мюсюлманите първо в Казахстан. Но понеже не са били сигурни дали подобен подход ще бъде успешен, решават първо да направят експеримента в България. От друга страна, през 80-те години ясно се виждаше, че социализмът и комунизмът не могат да издържат на конкуренцията със Запада. Ясно е било, че ще се разпаднат и няма да издържат дълго. Но на тайните съветски служби им е трябвало винаги да могат да контролират зони като България, независимо от смяната на политиките. Чрез Възродителния процес те създадоха условия да могат да поставят винаги България в ситуация на дестабилизация и така да контролират процесите в страната. От друга страна, по този начин да могат да влияят и в политиката на Турция. Оказа се, че експериментът в някаква степен обслужи и интереси и на Запада, а и на Турция.

Живков и Демирел са имали среща в тази посока, говорили са по темата. После имат разговори и с Тургут Юзал, но преди това Живков има две срещи с Кенан Еврен. Турската страна явно показва, че не може да приемем българските турци, защото те имат имоти, ниви, къщи, социални права – нещо, което Турция не може да им осигури с магическа пръчица. Еврен го уверява, че не могат да се бъркат във вътрешните работи на България, с една дума – не се възпротивява на един краен сценарий. Западният свят също има интерес от случващото се, надявайки се след смяната на имената да се създаде напрежение в страните от социалистическия лагер и така да има основание да атакува това варварство на социалистите. С други думи, опитват се чрез малцинствата да дестабилизира соцлагера – със смяната на имената да бъде нанесен голям удар на тази система. Всичко това обслужва прекрасно замисъла на Кремъл и КГБ. Паралелно с провеждането на Възродителния процес е вървяла и превербовката на агенти именно от средите на турското население, които винаги да могат да бъдат активирани за интересите на Москва и господарите й. Проблемът е, че от дребни факти, изявления и подредбата на събития се опитваме да сглобим картината. Архивите в българските служби са прочистени, а не вярвам КГБ някога да разкрие какво се съдържа в неговите архиви. Затова ще продължаваме да говорим само с догадки защото нямаме конкретни доказателства, но които изглеждат много правдоподобни и ги усещаме със сърцата си.

- Има ли Местан ресурс да направи сам партия и да разцепи ДПС?

- Няма шанс, казвал съм го и преди – Местан трудно може да бъде лидер, наложен е от кукловодите.  Истинският лидер трябва сам да се роди, а не да бъде продукт на чужда воля. Реално това се отнася не само до Местан, но и до други активисти, които сега застават на негова страна. Трябва да е ясно, че те нямат моралното право да представляват турците в България, защото бяха години наред част от модела, който манипулираше и използваше тези хора, за де се печелят избори и една малка шайка все да е във властта. Първо трябва да се извинят на турците, на мюсюлманите, на българите и да кажат истината за модела "Доган". Истинската жертва на този модел е цяла България, разберете го, това е голямата измама на прехода.

- Ще подействат ли скандалите в ДПС и падналите маски от лицата на лидерите им отрезвяващо за българските турци, ще се освободят ли от това "депесарско" робство?

- Трудно ми е да прогнозирам. Процесите в тази общност не са еднозначни. От години турците са наясно кой е Доган и какво е обкръжението му.Българските турци и сега не вярват на Доган и мафията, но нямат друг избор. Първо другите партии са се отказали от години от тази общност, не работят с нея, сякаш по някаква неписана договорка са ги дали на концесия на ДПС и ченгетата. От друга страна, страхът е важен фактор. Хора на Доган държат бизнеса и работата в провинцията, техни са поръчките, те раздават парите. За хляба човек е готов на всичко. Но вярвам, че върви и процес на осъзнаване и проглеждане.

В Турция, сред изселниците ситуацията също е доста неясна. Разговарям ежедневно с такива хора, объркани са от случващото се, от позицията на Доган, от това, че се опълчва срещу ценностите на НАТО, срещу правата и свободите и демокрацията, за които непрекъснато говореше преди. Но не се заблуждавайте – и в Турция дългата ръка на ДС и КГБ се усеща. И тук има много внедрени агенти и партийни секретари, които продължават да манипулират хората и да мътят главите им, внушават им страх, това е тяхното оръжие. Отровата на ДС и КГБ е инжектирана и сред изселниците от България, живеещи в Турция. Моята позиция е, че всеки сам за себе си трябва да направи избор – доказателства и факти има, нужна е само смелост. Другата алтернативата е да останеш зависим роб на тези алчни мафиоти.