Алексей Навални: Лично Путин „покри” Кадиров за убийството на Борис Немцов

Господарят на Кремъл напълно подчини вътрешната политика на външнополитическите си авантюри

Алексей Навални

Алексей Навални

Руското общество е обхванато от безпомощност към корупцията,  оправдава се с мантрата: "Може и да са страшни крадци, но пък американците ги е страх от тях"

Реалната политика в Русия се намира извън зоната на изборния процес, казва пред Voice of America известният руски опозиционен политик 

- Тези дни много се говори за цената, която Русия плаща за анексирането на Крим. Как мислите Вие, каква е тази цена и каква е равносметката от тази анексия?  

- Тази равносметка е много проста: заради укрепването на личната си власт Путин пожертва интересите на огромен брой хора. Равносметката на тези 5 години може да бъде прочетена в отчетите на Министерството на икономиката на Русия-шеста поредна година доходите на населението падат. Това направи Путин: за известно време укрепи личната си власт, но страната плати твърде висока цена, плати за това, че той напълно подчини вътрешната политика на външнополитическите си авантюри, които както започнаха през 2014 така и до днес не са завършили. И до ден днешен всяко предаване по телевизията е ако не за Украйна, то за Америка, и никой вече не обсъжда Русия. 

Първо беше Украйна, след това Сирия, след това Централноафриканската република, а сега се оказва, че политтехнолозите на Пригожин са били даже в Мадагаскар. Тоест, руската власт и лично Путин се занимават с всичко друго, но не и с Русия. И цената за това е, че у нас всичко просто се разруши и разпадна окончателно, но значителна част от населението е диво възбудено от външната политика и се намира в плен на тези външнополотически халюцинации.

- Има още една годишнина, която искам да припомня-от президентските избори през 2018 година. Независимо от мощната обществена кампания Вие не бяхте допуснат до тях, така и не успяхте да убедите руските власти, че трябва да Ви регистрират като кандидат за президент. Какви са уроците от тази кампания? 

- Мисля, че правехме нещата както трябва, но, очевидно, не до край, щом не бях допуснат до изборите. Мисля че много от тези, които не отговориха тогава на призива ни "стачка на избирателите", сега съжаляват, защото всякакви илюзии окончателно изчезнаха. Начинът, по който бяха проведени така наречените, президентски избори, още веднъж показа колко е свито пространството на легитимните процеси. И след изборите, те го свиха още повече - съкратиха правата на наблюдателите на изборите, махнаха видеокамерите. Сега ще въвеждат машинно гласуване, което още по-малко подлежи на контрол от гражданите. И независимо от това, че ние продължаваме да сме ангажирани с изборите, и сега развиваме стратегията си за "умното гласуване", и безусловно, електоралният процес е нещо изключително важно, трябва да признаем, че реалната политика в Русия се намира извън зоната на изборния процес.

- Да, сега много се коментира това, което Вие наричате "профсъюзът на Навални". Това също ли е урок от 2018 година, политика извън електоралната зона?

- Безусловно, това е пряко следствие от моите пътувания и срещи в страната. Като цяло никога не съм си въобразявал, че опозиционерите са някакви богати хипстъри. Всички тези пътувания и разговори с хората ме убедиха, че подкрепящите опозицията са бедни хора, хора, които нямат никаква перспектива, колкото и да работят, каквото и да направят, независимо къде живеят. Над тях се намира "стъкленият таван" - където и да работиш, даже в Москва, няма да можеш да получиш повече от 50 хиляди рубли. Ние трябва да "преосновем" руската опозиция, да я направим подобна на нормалните политически движения по модела на Европа или САЩ, където хората могат да говорят и за политически свободи, и за растежа на минималната работна заплата. Ние не си правим наш, "бутиков" профсъюз, но всъщност сега дейността му е повече политика, отколкото действията на която и да било политическа партия.

- Навършиха се и 4 години от убийството на Борис Немцов. Вече две международни организации – ОССЕ и ПАСЕ – подготвят доклади за това убийство, много страни призоваха да бъдат разкрити поръчителите и организаторите на това престъпление. Американският Конгрес също поиска от изпълнителната власт да подготви такъв доклад, но до каква степен това може да повлияе върху руското обществено мнение?

- От една страна това са безусловно важни неща, но от друга - тук аз виждам много "ритуални" действия вместо конкретика. 

Нека си кажем честно, че участието на най-близкото обкръжение на Кадиров в това убийство е доказано: участието на Делимханови е доказан от съда факт. Тук няма никакви съмнения. И няма никакви съмнения в това, че Кремъл, може и да не е поръчал убийството на Немцов, а да го е направил Кадиров, но Кремъл и Путин лично направиха всичко възможно да няма правосъдие, да няма нормален съдебен процес и нормално следствие. Не беше разпитан самия Делимханов, не беше разпитан Золотов, и т. н. Кадиров беше "покрит" и това беше направено лично от Путин. 

Аз бих предпочел западните страни вместо да провеждат някакви разследвания да се заемат с конкретни неща. Например, да вземам Рамзан Кадиров - да, няма решение на руския съд, че той е поръчал убийството на Немцов, но има твърде сериозни основания да предполагаме, че е той. Той трябва да бъде поставен под ударите на законодателството срещу пране на пари, вече е и обект на санкции. Всички отлично разбират, че става дума за огромно количество корупционни пари и те са в Близкия Изток. Ами тогава, дайте да намерим тези пари – има доста хора около Кидиров, които явно са "пазителите" на тези пари. И това не са само чеченци, има и руснаци, при това някои се намират в Москва. Аз бих оценил много високо действия в тази насока. Доколкото разбирам, скоро е била приета резолюция с решение да се търсят парите на Кадиров в ОАЕ и Саудитска Арабия. Важно е да не остане само намерение, а да бъдат наистина намерени.

- На кого бяха нужни публикациите, че сте се срещали с Пригожин, когото наричат "готвача на Путин"? Сплашване ли беше – смята се, че зад Пригожин стои някаква тъмна въоръжена сила?

- Първо, не се "смята", зад него стои тъмна сила. Зад него действително стои "тъмна" сила. След като Любов Собол публикува първите си материали за Пригожин и неговите съвместни картели с Министерството на отбраната, съпругът и беше нападнат, в крака му била сложена инжекция, той изгубил съзнание на улицата пред входа им. И сега след нея – лично съм го наблюдавал – всеки ден ходят трима души, които постоянно я снимат с телефоните си. Даже аз не съм се сблъсквал с такова нещо. Да, след мен ходят оперативни работници, полицаи, но те го правят спазвайки някакви правила на конспирацията, поне се правят, че се крият, да не ги видя. А нея я следят съвсем нагло.

Безусловно, това е сплашване. 

Второ, защо Пригожин устройва целия този цирк: да пуска "вътрешна" информация на медиите, че съм се срещал с него? Това също горе-долу е разбираемо. Той има голям и разнопосочен бизнес, но като цяло той може да бъде разделен на две части. В едната той е подставено лице: например, печели корупционен договор с Министерството на отбраната, получава огромни пари и финансира всички операции, които се провеждат в Сирия, Мадагаскар и кой знае още къде. И има една друга част от бизнеса му, чрез която той заработва пари за себе си - това са доставките за детските градини и училищата. Това също е огромен бизнес, за десетки милиарди, не трябва да забравяме, че Москва е един от най-големите градове в Европа. И той е монополист на доставките на храни във всички държавни институции, а от следващата година ще "храни" и болниците. 

- Току що публикувахте разследване за собствеността на един от близките до Путин хора, бившият служител в КГБ и шеф на корпорацията "Ростех" Сергей Чемезов. Съдейки по Вашите публикации там става дума не за буржоазен, а за някакъв феодален разкош, който би трябвало да предизвика силно възмущение у бедните хора, за които говорихте. Но няма никаква общества реакция, тя е само сред политически активните и опозицонно настроени руснаци. Няма ли общество в Русия или то просто смята такива факти за нещо обикновено?

- В Русия има общество и то не смята корупцията за нещо обикновено. Но в Русия, за съжаление, има едно особено отношение, безпомощност, към корупцията. Всички знаят, че руската власт и Путин лично са страшни крадци. Даже защитниците на Путин знаят, че той и хората около него са крадци. Но оправдават това с някакви други неща, казват, например: "Може и да са страшни крадци, но пък американците ги е страх от тях" и всякакви други глупости, които повтарят. 

Просто Путин е на власт от почти 20 години от тези 20 години, като минимум, започвайки от 2005 година, продължава тази безкрайна корупция. Даже още по-рано, от 2002-2003 година, бяха откраднати огромно количество нефтодолари и превърнати в тези потресаващи замъци и дворци. Хората, за съжаление, свикнаха с нескончаемите факти за този феодален разкош.

Ние казваме на хората: "Къщите и апартаментите им вече не струват 1 милиард, за 2, а за 5 милиарда". Те вдигат вежди и казват: "А, така ли". 

Но като цяло всички отлично разбират, че близкото обкръжение на Путин са доларови милиардери и едни от най-богатите хора в света.

Превод: Faktor.bg